20 ianuarie 2025

„Prima strategie” e schioapa!

CJ Bacau a obtinut finantare europeana pentru elaborarea unei strategii care vizeaza sistemul de sanatate. Dragos Benea a organizat, ieri, o consultare publica cu privire la acest document. Strategia a fost criticata ca produs, dar apreciata ca intentii si concluzii. Documentul se afla in varianta de lucru si urmeaza sa fie imbunatatit.

Strategia privind reformarea serviciilor de sanatate din judetul Bacau a fost finantata din Fondul Social European prin Programul Operational "Dezvoltarea Capacitatii Administrative". Inainte de a fi lansata varianta finala, CJ Bacau a supus documentul unei dezbaterii publice, la care au fost prezenti primari si viceprimari, sefii institutiilor de sanatate, consilieri judeteni, mass-media. Dragos Benea, presedintele CJ, a subliniat faptul ca suntem primul judet din tara care are o strategie pe "Sanatate", iar existenta ei demonstreaza inca o data ca "sanatatea, alaturi de educatie si infrastructura, este o prioritate pentru CJ Bacau." Dorinta lui este ca strategia "sa fie respectata de toti actorii din sistemul medical." Cristian Belei, reprezentantul firmei de consultanta, a vorbit despre importanta documentului si i-a facut un rezumat. El a prezentat date privind starea sistemului, directiile in care ar trebui sa actioneze autoritatile pentru a imbunatati serviciile medicale si a propus trei teme de dezbatere, altele decat strategia. Unele date prezentate in studiul finantat din FSE au fost obtinute de la spitale, DSP si CJAS, iar altele de la populatie, prin sondaje de opinie. Cei mai apreciati de cetateni au fost medicii de familie, lucru pe care unii invitati l-au pus pe seama usurintei cu care medicii respectivi elibereaza retete.

Prognoza cu jumatate de buget



Specialistii prezenti nu s-au sfiit sa critice strategia, mai ales in ceea ce priveste partea de evaluare a sistemului de sanatate. Tonul a fost dat de Lucian Sova, presedintele CA al SJU Bacau, care s-a declarat dezamagit, aratand ca nu exista o idee centrala privind viitorul sistemului de sanatate si ca se astepta sa gaseasca "o evaluare stiintifica". Ar fi vrut, de asemenea, sa afle "ce ar trebui sa facem mai consistent pentru a atrage fonduri, ca sa nu mai privim mereu spre CJAS", mai ales ca traim vremuri in care "statul se retrage din viata cetatii si isi aroga dreptul de a ne privi de sus." Viorica Draganuta, presedinta CJAS, a afirmat ca strategia contine erori grave si a tinut sa demonstreze acest lucru: "Se vehiculeaza ideea ca bugetul anului 2011, fata de bugetul anului 2010, ar fi aproape de jumatate. Dati-mi voie sa va contrazic, cu documente si cu fila de buget. Daca 2010 s-a inchis pe o executie, pe total sistem sanitar, de 392 milioane de lei, la ora aceasta fila de buget este de 374 milioane lei, ceea ce inseamna o acoperire de 95 la suta fata de anul precedent. 5 procente mai putin fata de 2010. Asta nu inseamna jumatate, inseamna 5 procente." Luand in calcul doar activitatea spitaliceasca, diferenta este de 19 la suta, in niciun caz de 54 la suta. Greseala este repetata in diagrama de la pagina 6. Mirarea presedintei a fost cu atat mai mare cu cat "datele se gasesc pe site-ul CJAS."

Strategii au sarit un spital!

Din analiza lipsesc cu desavarsire serviciile de ingrijire la domiciliu, dar si o unitate medicala in intregul ei: Spitalul de Pediatrie (SP). Aurelia Taga, manager, le-a explicat consultantilor ca "in judetul Bacau exista 154.000 de locuitori cu varsta intre 0 si 18 ani", potentiali pacienti ai SP, ca unitatea are, in medie, "8500 – 9000 cazuri rezolvate pe an" si un indicator de mortalitate infantila scazut. Dr. Taga ar fi vrut sa afle de la strategi "care sunt avantajele comasarii cu SJU, din punct de vedere al rezolvarii cazurilor de patologie pediatrica", dar strategia ignora spitalul, prin urmare nu-i prevede niciun viitor. Unii invitati au criticat documentul, altii l-au laudat. Valerica Ciobanu, director medical al SJU, a apreciat partea in care sunt prezentate prioritatile si directiile de actiune, iar Mihaela Popescu, directorul DSP, a insistat pe rolul medicului de familie si pe nevoia de a-i educa pe pacienti astfel incat acestia sa nu mai dea buzna la "Urgente". Discutiile au fost aprinse, prin urmare dezbaterea si-a atins scopul. Consultantului nu-i ramane altceva de facut decat sa opereze modificarile necesare.
Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img