Prima ședință din acest an a Consiliului local Bacău a început destul de greu, după ce s-a dezbătut mai bine de o oră ordinea de zi și modul în care să se voteze proiectele de hotărâre.
Primul proiect a fost, însă, retras din discuții deoarece, după cum a anunțat primarul Cosmin Necula, proiectul de reabilitare a Colegiului Grigore Antipa a primit finanțare integrală europeană și nu mai avea nevoie de cele 2,3 milioane de lei cu care ar fi trebuit să contribuie municipalitatea băcăuană.
În schimb, proiectul referitor la modificarea tarifelor pentru deșeurile primite în Groapa de gunoi a suscitat dezbateri furtunoase, mai ales după ce primarul Cosmin Necula a reproșat faptul că ADIS a negociat cu Eco-Sud fără să invite și Primăria la negocieri. „Ar fi fost dovadă de o mai mare transparență dacă am fi participat și noi la discuțiile prin care s-a stabilit prețul”, a spus primarul Necula. Per ansamblu, prețul depozitării gunoiului se dublează, în principal, după cum au spus reprezentanții ADIS, din cauză că nu se colectează selectiv.
„Firma conta pe 28.000 de tone de deșeuri reciclabile dar după un an de zile nu au fost depuse mai mult de 1.300 de tone”, a spus Cătălin Covaci, inginer la ADIS. Valorificarea deșeurilor reciclabile ar mai fi acoperit din costurile operatorului. Așa se face că, prin noile tarife, o tonă de deșeuri biodegradabile care vor fi supuse compostării va fi taxată cu un ban iar o tonă de deșeuri reciclabile pentru sortare va fi taxată cu 347 de lei.
Consilierii au mai aprobat și studiul de fezabilitate pentru sala de sport de la Școala Domnița Maria, dar discuții serioase s-au înregistrat la proiectul referitor la stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul Aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Bacău și pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul familiei ocupaționale ”Administrație” din serviciile publice din subordinea Consiliului Local al Municipiului Bacău.
În principal a fost vorba de câteva majorări salariale, de câteva scăderi, în vreme ce marea majoritate a lefurilor au rămas aceleași, primarul explicând că municipalitatea nu are bani pentru creșteri. La capitolul creșteri a fost vorba de aproximativ 200 de salariați de la Direcția de Spații Verzi, care sunt angajați pe salariul minim, care a crescut de la 1 ianuarie și de câțiva salariați cărora nu li s-a mărit salariul anul trecut și care au fost aduși la același nivel cu colegii lor de pe aceeași funcție. Scăderi de lefuri au fost la Poliția locală, unde s-a constatat că existau salariați cu lefuri mai mari decât în Primărie.
Proiectul referitor la desființarea voluntariatului la Poliția Locală, propus de PSD, nu a fost adoptat, primind 10 voturi în favoarea adoptării și 10 pentru respingere.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.