La Biblioteca Orășenească „George Bacovia” din Buhuși a fost vernisată, joi, 12 august, prima expoziție personală a pictoriței Ioana-Suzana Tăutu. Evenimentul a fost organizat de Primăria Buhuși, în parteneriat cu Biblioteca „George Bacovia” și cu Asociația „Renașterea”. La eveniment al cărui amfitrion a fost scriitorul, ziaristul și profesorul Ion Fercu au fost prezenți și Carmen Mihalache – directoarea Revistei de cultură „Ateneu” și criticul de artă Iulian Bucur, dar și primarul Vasile Zaharia, consilieri locali, membri ai staff-ului primăriei, directori de școală și numeroși buhușeni.
Despre această expoziție personală de debut au vorbit Carmen Mihalache și Iulian Bucur. „Îi doresc Ioanei-Suzana Tăutu să-i rămână vie, proaspătă, starea de creativitate, care să-i păstreze tinerețea interioară, să aibă totdeauna ce ne dărui, frumosul pe care l-am văzut în această expoziție – a spus Carmen Mihalache. Pictorița are curaj să abordeze toate genurile domeniului, face și peisaj și natură statică și portrete. Are simțul culorii, al compoziției, dar și sensibilitate poetică. A participat la multe manifestări de gen, deci are ambiția de a fi văzută, de a fi prezentă acolo unde apare energia dintre artiști, unde se poate căpăta experiență profesională, unde se poate purta un dialog pentru cunoaștere și pentru autocunoaștere. Are și sensibilitate, dar și umor în ce face și are încredere că arta vindecă sufletele și alungă urâtul”.
Iulian Bucur a observat că în tablourile Ioanei-Suzana personajele umane sunt puține, ca o invitație anume ca privitorul să intre el în tablou. „Este o expoziție de debut și în asemenea expoziții se întâmplă mereu așa, să fie etalat un adevăr de credință – a opinat criticul de artă. Această expoziție vine cu mai multe povești, cam ca în toate expozițiile de debut. Dar artistul trebuie să definească aici ce povești vor urma. Însă această expoziție este și una de maturitate, de înțelepciune, iar următoarele expoziții vor fi pe anumite teme, pe genuri”.
Cheile secrete din tablouri
Criticul de artă crede că expozițiile de început au în ele greutatea definiției. „Priviți cu atenție tablourile – a îndemnat Iulian Bucur -, și veți vedea cum autoarea știe să facă un echilibru între plin și gol, necesar pentru un artist, pentru că un mic dezechilibru poate obosi definitiv o expoziție. M-a impresionat aici cum pe o suprafață plată pictorița a venit cu virgule accentuate, pentru că artista are credința că poate spune repede și mult o poveste, mai ales la expoziția de debut. Aici se vede bine contrastul între plat și accentuat. A fi pictor bun înseamnă să știi să pui alături două nuanțe, două tente. Este o prietenie construită de artist, care de fapt reconstruiește un haos ca de început de lume”.
Concluzia finală a criticului de artă a fost că Ioana-Suzana oferă privitorului și unele chei. „Stați pe lângă tablouri și potriviți cheile pe care vi le oferă. Nu va fi greu, pentru că pictorița oferă pe lângă titlurile tablourilor și unele mici texte, care trebuie potrivite în conținuturile de culoare ale tablourilor”.
Absent de la eveniment din motive obiective, Aristotel Bunescu – jurnalist de arte vizuale, a trimis un mesaj care a fost citit de Ion Fercu. „De peste patru decenii bat expozițiile, atelierele și galeriile de artă din țară și de peste hotare – a transmis Aristotel Bunescu. Dar niciodată nu am întâlnit o asemenea sensibilitate pusă bine în valoare, niciodată nu am întâlnit un om atât de aproape de pictura totală. Drum bun spre notorietate, drum bun spre celebritate!”.
Cine este debutanta care încearcă din penel consacrarea
Ioana-Suzana Tăutu (Bucătaru) este originară din Buhuși. Este de profesie inginer, dar a avut încă din copilărie înclinații și pasiune pentru desen și pictură.
Chiar în această perioadă (6-15 august), pictorița participă cu o lucrare și la expoziția colectivă internațională „Bienala Art Today”, organizată la Galeria Eka Moor Art din Madrid.
Dar tot în acest an a participat cu lucrări la cmai multe expoziții colective.
Tablourile expoziției „Debut” de la Buhuși vor rămâne pe simeze până pe 27 august.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.