7 septembrie 2024
ActualitatePrima lucrare de corectare a torenților, finanțată prin Planul Național de Redresare...

Prima lucrare de corectare a torenților, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, finalizată la Direcția Silvică Bacău

Direcția Silvică Bacău a anunțat finalizarea primei lucrări de corectare a torenților finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Lucrarea a fost realizată la Ocolul Silvic Comănești, în UP IV Bartea, u.a. 130, și a vizat pârâul Asău, o zonă cu risc ridicat de alunecare de teren și afectată în trecut de viituri devastatoare.

Investiția a consolidat versanții și albiile pârâului Asău, prevenind eroziunea de adâncime. Acest proiect protejează drumul comunal 146 și gospodăriile din mai multe localități, pădurile și lucrările hidrotehnice din, zonă reducând considerabil riscul de inundații cauzate de viituri.

Proiectul a fost realizat de silvicultorii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, care construiesc astfel de lucrări în zonele montane pentru a proteja comunitățile locale, așezările umane, căile de comunicație și rețelele de transport sau construcțiile hidrotehnice din aval.

Lucrările de corectare a torenților sunt construcții complexe ce includ baraje, praguri de scurgere, ziduri de sprijin și consolidări de mal. În plus, au fost realizate lucrări de împădurire pentru stabilizarea solului din jur, contribuind astfel la durabilitatea proiectului.

Aceste amenajări au rolul de a prelua undele de viitură formate în zonele de munte, de a reduce viteza scurgerii apelor în torenți și de a consuma energia cinetică prin trepte cu energie potențială. Efectul barajelor se observă în special în perioadele cu ploi torențiale, protejând astfel infrastructura și comunitățile locale.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva derulează un program amplu, în valoare de 109,56 milioane de lei, fără TVA, pentru realizarea lucrărilor de corectare a torenților, în urma semnării unui contract cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul PNRR. Programul prevede refacerea a cel puțin șase structuri de reținere a aluviunilor, ridicarea a cel puțin 30 de noi construcții aluvionare, reîmpădurirea a patru hectare de teren și construirea de garduri de vegetație, urmând a fi reabilitați peste 30 de kilometri de albii torențiale.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img