25 decembrie 2024

Prima fotografie digitală: O privire în trecutul tehnologiei imagistice

În anul 1957, a avut loc un moment de cotitură în istoria tehnologiei când Russell Kirsch a realizat prima fotografie digitală. Aceasta a fost o imagine cu rezoluția de 176×176 pixeli, obținută prin scanarea unei fotografii a fiului său de trei luni. Rezoluția scăzută a imaginii a fost determinată de capacitatea limitată de stocare a computerului utilizat la acea vreme. Scanerul digital, esențial pentru acest proces, a fost creat de Steve Sasson, un inginer de la Kodak.

Imaginea granulată a bebelușului, de doar 5 centimetri pe 5 centimetri, a devenit sursa de inspirație pentru o multitudine de tehnologii de imagistică, precum imagistica prin satelit, tomografiile computerizate, codurile de bare de pe ambalaje, editarea desktop și fotografia digitală.



În 1957, pionierul în domeniul informaticii de la NIST, Russell Kirsch, s-a întrebat: „Ce s-ar întâmpla dacă calculatoarele ar putea privi imagini?” Această întrebare a fost scânteia care a declanșat o revoluție în tehnologia informației. Kirsch și colegii săi de la NBS, care dezvoltaseră primul computer programabil din țară, Standards Eastern Automatic Computer (SEAC), au creat un scanner cu tambur rotativ și programe care permiteau introducerea imaginilor în acesta. Prima imagine scanată a fost o fotografie a fiului său de trei luni, Walden, surprins în prim-plan.

Fotografia alb-negru, de o calitate spectrală și măsurând doar 176 de pixeli pe fiecare latură, a fost precursorul tuturor imaginilor digitale de astăzi. În 2003, editorii revistei Life au onorat imaginea lui Kirsch, numind-o una dintre „cele 100 de fotografii care au schimbat lumea”.

Walden, fiul lui Kirsch, al cărui chip a marcat începutul erei fotografiei digitalizate, lucrează în prezent în domeniul comunicațiilor pentru Intel, după o carieră de succes ca reporter de știri la televiziune.

Această primă fotografie digitală nu a fost doar un pas înainte în tehnologie, ci și un simbol al potențialului uman de a inova și de a transforma idei revoluționare în realitate. De la acea imagine granulată a unui bebeluș, am ajuns la fotografii de înaltă rezoluție care definesc epoca modernă a imagisticii digitale.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img