Prima editie din acest an a Salonului Artelor a avut ca figuri centrale pe Ion Fercu si pe Constantin Calin. Sub genericul, aLiteratura si gastronomie de la Negruzzi pana la George Balaita”, evenimentul s-a vrut a fi unul inedit, punand in valoare operele literare, care au surprins in continutul lor diferite aspecte gastronomice specifice unor timpuri de mult uitate.
Filiala Uniunii Scriitorilor Bacau s-a intrunit la Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National pentru o seara dedicata scriitorilor si nu numai, deoarece printre invitati s-au numarat si artisti plastici consacrati precum Ilie Boca, Ioan Maric si Constantina Voicu, alaturi de actorii Nicolaie Rosioru si Florin Blanarescu. A fost un eveniment a carei prima parte a fost dedicata exclusiv agastronomiei” literare, prin intermediul unei prezentari de aproximativ o ora sustinuta de profesorul si criticul literar Constantin Calin. El a expus texte desprinse din opere literare, respectand o ordine cronologica, ale unor scriitori precum: Negruzzi, Bratescu Voinesti, D.D. Patrascanu, Odobescu, M Sadoveanu si a incheiat cu fragmente din opera lui George Balaita. Expunerea a fost desprinsa din cartea pe care a lansat-o cu aceasta ocazie: aGustul Vietii. Varietati Critice” aparuta la Editura Angora Bacau. Intrebat de ce a ales aceasta tema, el a raspuns ca a fost motivat de reactiile diferite pe care studentii le-au avut in cadrul seminariilor sale tinute pe aceasta tema si implicit de interesul pe are l-au aratat acestia in momentul dezbaterii unui astfel de subiect. De asemenea, la acest lucru se adauga si faptul ca a avut ocazia de a intra in contact cu foarte multe volume pe care le-a analizat atent, predand de-a lungul anilor literatura veche.”M-am ocupat de acest fenomen, ca sa ii zicem asa, deoarece trebuie sa recunosc ca eu nu ma pricep deloc la gatit. Am incercat sa compensez ingnoranta mea cu lecturile pe care le-am facut peste ani. Este foarte interesant acest fenomen in literatura si cum au aparut retetele culinare in diferite volume. Se poate remarca o trecere de la frugalitate spre voracitate si mai ales aproape de secolul XX. Este vorba despre o adidactica” care urmareste, de fapt, realizarea retetelor literare. Se poate remarca cu usurinta ca este vorba despre o evolutie in acest sens” a precizat Constantin Calin.
Lansare de carte
Partea a doua a evenimentului a prilejuit lansarea a doua carti: aOaspetele” de Ion Fercu si aGustul vietii.Varietati critice” de C-tin Calin. Despre prima dintre ele, Calistrat Costin, presedintele Uniunii Scriitorilor din Bacau, a spus ca : aAm avut bucuria lecturarii acestui volum si tristetea de a constata ca multe aspecte din continutul lui au ramas nerezolvate, de aceea astept cu nerabdare continuarea. Este vorba despre o incursiune in ideeile contemporane, cu foarte multe trimiteri si speculatii pe teme politice, remarcandu-se aici talentul de gazetar a lui Ion Fercu. Orice poate sa isi de seama ca acest roman are o constructie echilibrata cu doua registre narative, unul sublim, inalt si unul sarcastic, de aceea o recomand cu caldura tuturor iubitorilor de literatura”. Cea de a doua carte, care a fost prezentata publicului reuneste o selectie din articolele pe care gazetarul Constantin Calin le-a publicat in decursul ultimilor 6 ani in aMonitorul de Bacau”, revista aAteneu”, suplimentul aSinteze” a ziarului aDesteptarea” si 7 articole tiparite inainte de 2001. aEl a dat o rotunjime materialelor din ziare cu referire la tot ce va puteti inchipui. Este vorba despre o halucinata varietate de agusturi” cand dulci, cand amare. Autorul isi pune in acest volum amanusi de jurnalist” spre a trage unele concluzii intr-un mod cat se poate de sincer”, a declarat Constantin Costin. Daca sunteti interesati sa o achizitionati o puteti face doar prin intermediul autorului ei. Scris de Daniela P.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.