5 noiembrie 2024

Prima conferință de presă de la învestire: Prefectul Liviu Miroșeanu a dat raportul

În sala mică a Prefecturii Bacău, prefectul în funcție a organizat, luni, 27 ianuarie, prima conferință de presă de la învestire (care a avut loc la mijlocul lunii decembrie 2019). Temele abordate au fost multiple și s-au concretizat practic într-un raport de bilanț al întâlnirilor pe care le-a avut luna aceasta, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu. S-au prezentat date actuale privind monitorizarea lucrărilor la construcția variantei de ocolire a Bacăului, a stadiului eliberării avizelor/autorizațiilor și desfășurării activităților necesare executării acestor lucrări, a modului cum este gestionat fenomenul pestei porcine africane pe raza județului Bacău, date privind managementul deșeurilor în județul Bacău, dar și alte teme de actualitate.

Luna ianuarie a fost plină pentru prefectul județului, Liviu Miroșeanu. Acesta a avut întâlniri zilnice cu diferiți factori de decizie, reprezentanți de instituții, primari, membrii ai comisiei locale de expropriere pentru a analiza stadiul întocmirii planurilor parcelare în vederea exproprierilor pe raza unitățiilor teritoriale de pe șantierul Șoselei de Centură a Bacăului, dar și pentru monitorizarea permanentă a problemelor și a altor investiții care au loc în județul nostru.



Pași importanți pentru un Dispecerat Unic Integrat al Situațiilor de Urgență

O întâlnire importantă, care a avut loc săptămâna trecută, a fost între Institutia Prefctului, inspectorul șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISUJ) „Mr. Constantin Ene” și directorul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Bacău în scopul realizării unui proiect pentru buna funcționare a Serviciului Mobil De Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Bacău, Serviciului de Ambulanță Județean Bacău, Dispeceratului Unic Integrat și Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Bacău. Au fost stabilite toate etapele în scopul realizării acestui proiect, având în vedere constituirea unui comitet interinstituțional care să coordoneze întregul proces.

Practic, prin acest proiect, Bacăul va avea cel mai modern Dispecerat Unic Integrat al Situațiilor de Urgență, unde vor funcționa toate serviciile de urgență și care va avea inclusiv un heliport. În perioada următoare se va stabili și grupul de lucru pe acest proiect, care se va ocupa strict și de tot ce înseamnă autorizare, avizare, documentație, lucrare efectivă etc.

„Este un proiect demarat în 2012, pe care acum l-am reluat. Nu știu motivele pentru care acesta, deși a fost foarte apreciat la acea vreme de toți factorii implicați, nu a mai fost și aplicat. Acum am avut aceste întâlniri, s-a rezolvat și problema terenului, cu un număr cadastral unic, unde va funcționa acest dispecerat integrat. Este o idee din punctul meu de vedere foarte bună și absolut necesară, care va pune județul Bacău pe un loc important în harta sistemelor pentru situații de urgență la nivel național și ar crea la nivel de Bacău o mai bună oportunitate de gestionare a acestor situații. Lucrăm în echipe, vom demara și studiul de fezabilitate și a documentației tehnice pentru a stabili inclusiv impactul financiar, și, ulterior, bineînțeles, sursa de finanțare. În principal, avem în intenție de a aborda zona fondurilor europene pentru acest proiect, întrucât ne dorim ca într-un timp foarte scurt să putem demara această investiție.”
Liviu Miroșeanu, prefectul Bacăului

Exproprieri la Șoseaua de Centură

Tot în această lună, prefectul Liviu Miroșeanu a avut mai multe întâlniri cu primarii unităților administrativ teritoriale și alți membri ai comisiei locale de expropriere pentru a analiza stadiul întocmirii planurilor parcelare în vederea exproprierilor pe raza unor unități teritoriale de pe șantierul Șoselei de Centură, precum și celelalte problematici de la nivel local pentru eliminarea impedimentelor astfel încât să se poată efectua lucrările proiectului „Construcția variantei de ocolire Bacău” fără întârzieri și în timp optim.

„Numai în luna ianuarie am avut două întâlniri ale grupului de lucru pe această investiție majoră a Bacăului. La momentul acesta 50 de documentații de expropriere sunt finalizate, 811 în lucru, alte 300 depuse noi, dintr-un total de circa 4.000. Este o activitate permanentă pe aceste exproprieri, pe care sperăm să le definitivăm până la sfârșitul anului. Acest lucru însă nu afectează șantierul efectiv, unde lucrările merg în continuare, conform graficului. Suntem la etapa de încheiere și a problemelor de plan cadastral, în unitățile administrativ teritoriale Săucești, Letea Veche și Sărata. Toată această construcție a variantei de ocolire a Bacăului este un proiect amplu, pe care îl monitorizez personal.”
Liviu Miroșeanu, prefectul Bacăului

Alte proiecte în infrastructura rutieră care vizează județul Bacău preznetate de prefectul Liviu Miroșeanu:

• contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate a „Drumului Expres Bacău – Piatra Neamț” pe o lungime estimată de 61 km, din care 30 pe raza județului nostru, cu o valoare a contractului de circa 9 milioane de lei, bani europeni;

• se lucrează la studiul de fezabilitate pentru modernizarea DN 11 Brașov – Onești – Bacău, pe o lungime de aproape 160 km, dintre care 69 km pe raza județului Bacău, cu bani de la bugetul de stat, circa 1 milion de lei;

• Autostrada Bacău – Brașov: s-a depus cererea de finanțare, iar proiectarea și execuția urmează să fie realizate tot prin fonduri europene prin POIM (Programul Operațional de Infrastructură Mare); se vorbește ca anul viitor lucrarea deja să poată fi scoasă la licitație;

• Drumul expres Ploiești – Siret, care va cuprinde și tronsonul Bacău – Pașcani: a fost semnat și se află în derulare contractul privind elaborarea studiului de fezabilitate pe 81 de km, din care 21 km vor trece prin județul nostru, finanțare de 1,7 miliarde de lei, bani de la bugetul de stat;

• Drumul expres Bacău – Focșani, la care acum se lucrează la studiul de fezabilitate și la proiectul tehnic, care se dorește să fie finalizat până la sfârșitul lunii ianuarie 2021, pentru 109 km de drum rapid, din care 59 km pe raza județului Bacău, cu finanțare asigurată tot prin POIM.

Cât privește monitorizarea fenomenului pestei porcine africane pe raza județului Bacău și a managementului deșeurilor, toate datele sunt „sub control permanent”, lucru semnalat deja în edițiile anterioare ale ziarului Deșteptarea.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri