15 noiembrie 2024

Centrul de Cultură “George Apostu”

Prima aniversare a „Zilei Dramaturgiei Româneşti”

Începând din luna mai a anului în curs, prin Legea nr. 96/2019, Parlamentul României a instituit „Ziua Dramaturgiei Românești”, o adevărată sărbătoare culturală naţională care se va celebra anual, pe data de 13 Noiembrie, în amintirea premierei spectacolului cu piesa „O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale, jucată la Teatrul Naţional din Bucureşti, pe data de 13 noiembrie 1884.

Propunerea instituirii acestei sărbători s-a născut în „laboratoarele” Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, avându-i ca protagonişti pe dramaturgul Mircea M. Ionescu – consilier, şi Gheorghe Popa – secretar de stat, fiind promovată şi susţinută în Parlament de senatorul Ion Hadârcă şi deputatul Varujan Vosganian.
Având în vedere acest fundal retrospectiv, Centrul de Cultură „George Apostu” a organizat un spectacol-lectură, după „Nunta cu flori”, din ciclul „Cortina”, al dramaturgului Dumitru Radu Popescu, imaginat şi realizat de actorul Geo Popa, cu participarea actorilor Eliza Noemi Judeu, Florina Găzdaru, Dumitru Rusu, Andreea Darie, Valentin Branişte şi Bogdan Buzdugan, de la Teatrul Municipal „Bacovia”.



Despre evenimentul marcat în premieră au vorbit Geo Popa, director al Centrului de Cultură “George Apostu”: “Ne asumăm cu bucurie misiunea de omagiere a «Zilei Dramaturgiei Româneşti» din cel puţin două considerente. În primul rând, din credinţa că dramaturgia naţională constituie unul dintre pilonii principal ai culturii şi, implicit, ai identităţii româneşti şi, în al doilea rând, prin legătura directă, genuină, existentă între Centrul de Cultură «George Apostu» şi acest eveniment aniversar. Este, în acelaşi timp, un semn de respect şi apreciere pentru creatorii de teatru, pentru regizori, scenografi, cât şi pentru actori. Mă bucur că sunt împreună cu noi, în această frumoasă şi importantă zi dramaturgul Mirecea M. Ionescu, senatoriil Ion Hadârcă şi Viorel Ilie, preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Braşoveanu, subprefectul judeţului, Paul Cotârleţ, oameni care, în activitatea lor sprijină cultura, teatrul în special. Le mulţumesc şi îi felicit pe toţi cei care sunt împreună cu noi la această importantă sărbătoare a culturii noastre.”

Tot cu aceeaşi ocazie, în partea a doua a manifestării, a fost prezentat proiectul programului „Rezidenţei Internaţionale de Teatru – America de-acasă”, care se desfăşoară, la Centrul de Cultură „George Apostu”, în perioada 11 noiembrie – 22 decembrie 2019, care va avea finalitate montarea spectacolului “America de-acasă”, după piesa dramaturgului român Mircea M. Ionescu. La rezidenţă participă, în premieră, actori de la teatrele „Sterija” din Vârşeţ- Serbia, „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, Republica Moldova, „Bacovia” – Bacău şi actori din Bucureşti. Rezidenţa va fi coordonată de regizorul Geirun Ţino, directorul Teatrului „Pygmalion” din Viena, iar premiera va avea loc pe 22 decembrie, la Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău, urmând a fi prezentat şi la celelalte teatre partenere.

„Proiectul „Rezidenţa internaţională de teatru – America de-acasă” este construit în jurul dorinţei noastre de promovare a culturii şi limbii române atât în interiorul spaţiului naţional cât şi în regiunile istorice din afara graniţelor ţării în care comunităţile româneşti şi-au conservat identitatea etnică în special prin raportarea la limba lor maternă”, a spus, în deschiderea rezidenţei, Gheorghe Geo Popa.

Invitatul serii a fost Grupul Cvartetul “Fagotissimo”, format din Mihai Timofti, Costică Mărcuţ, Mihai Badiu şi Pavel Ionescu, care a interpretat piese de Claudio Leonardi, Ray Naessen şi Charles Gounod.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014