Am asistat zilele acestea la un eveniment cultural de exceptie, nu prin continutul lui intrinsec – lansarea unei carti, ci prin semnificatia lui si modul in care s-a produs.
A fost un gest despre care nu am mai auzit pâna acum, unul extraordinar, pornit dintr-un sentiment de trainica si sincera prietenie. A fost o conspiratie a prietenilor. Prietenia, spune Wikipendia, este o relatie afectiva si de cooperare intre doua persoane.
Este un sentiment de simpatie, de respect, afinitate reciproca ce leaga doua fiinte umane, care se bazeaza pe incredere reciproca. Sigur, putem aduce in discutie si alte definitii, insa nu de definitii ducem lipsa, ci de suportul ei, de continutul care, in viata, in istorie, face minuni. Un grup de prieteni, prieteni de-o viata, au copilarit si au crescut impreuna in aceeasi mahala, dupa cum aveam sa aflu, s-au maturizat legându-i acelasi sentiment, s-au unit pentru a face o bucurie unui prieten.
Autorul a scris o carte de mai multi ani si o tinea in sertar, indoiala punând stapânire pe el. Daca? Apelând la diferite tertipuri, intr-un moment greu din viata prietenului lor, dar si cu concursul fiicei acestuia, reusesc sa scoata manuscrisul din casa, pe motiv ca il duc la redactat pe un calcultator, dupa care ii va fi returnat drept cadou.
Numai ca prietenii din conspiratia pusa la cale au dus manuscrisul direct la tipografie, au scos spalturile, l-au corectat, apelând la un scriitor, care a intrat cu profesionalism in jocul prieteniei, dupa care i-au dat bun de tipar, fara stirea autorului.
Sa va mai spun ca tot “conspiratia” a pus banii, si nu putini, adaugând drept bonus si o placheta de versuri, pentru ca darul sa fie complet. Cu doar o seara inainte, eseistul, ca despre o carte de eseuri este vorba, a aflat de isprava prietenilor lui de-o viata. A fost aproape de lesin, când l-au invitat la lansarea oficiala. Au venit toti, fericiti, modesti, retragându-se insa in planul doi. Autorul n-a reusit, la inceput, sa spuna decât o propozitie: Si fericirea este o povara.
Scriitorul invitat sa prezinte cartea numeroasei asistente a adaugat: Prietenia si increderea lipsesc acestui popor; daca fiecare am avea asemenea prieteni, atât de multi prieteni, românii ar trai mai bine, România ar fi departe.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.