18 octombrie 2024
ActualitatePreviziuni optimiste fara cresteri salariale

Previziuni optimiste fara cresteri salariale

Majorarea preturilor nu este compensata de venituri pe masura

Pana in luna octombrie cel putin, conform unui amplu sondaj efectuat de Institutul National de Statistica (INSSE), situatia economica va fi constant in crestere. Dar, cu toate acestea, in ceea ce priveste evolutia preturilor, salarizarea si numarul de angajati previziunile nu mai sunt tot atat de optimiste. Potrivit opiniilor managerilor socitatilor comerciale intervievati de INSSE, va continua o crestere a activitatii din industria prelucratoare, in constructii, comertul cu amanuntul si in sectorul serviciilor.



INSSE a coordonat o serie de anchete de conjunctura, cu sprijinul Comisiei Europene – DGECFIN (Bruxelles) pentru a contura situatia econimica pentru perioada imediat urmatoare. Anchetele amintite au fost efectuate pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1676 agenti economici), constructiilor (1254), comertului cu amanuntul (2197) si serviciilor (2009). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de 5% la nivel de sector. Rezultatele obtinute prin acest demers sunt semnificative pentru evolutia economica din perioada urmatoare.

Industria prelucratoare

Managerii intreprinderilor din industria prelucratoare estimeaza o crestere usoara a volumului productiei, atat pe total cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Previziunile cele mai optimiste vin dinspre managerii societatilor cu 250-499 angajati. Insa, tot in acest sector economic, numarul salariatilor va scade usor, cele mai semnificative reduceri de personal urmand sa aiba loc in domeniul industriei extractive/prelucratoare de titei si carbune si in cea de masini si echipamente. Preturile produselor industriale vor cunoaste si ele o crestere, dar aceasta va fi mai putin pronuntata fata de lunile anterioare.

Constructiile in crestere

In domeniul constructiilor, statisticile INSSE indica o crestere constanta si in perioada urmatoare, atat in ceea ce priveste volumul de productie cat si stocul de contracte si comenzi. La nivel de sector, salariatii pot sta linistiti deoarece in perioada urmatoare numaraul angajatilor ramane stabil, conform parerii a peste 80% dintre managerii intervievati. Preturile vor creste insa si in constructii, desi nu la fel de abrupt ca pana acum, incepand sa se stabilizeze criza majorarii preturilor pentru materialele de constructii.

Comertul si serviciile primeaza

Cresteri pe toata linia se inregistreaza in domeniul comertului cu amanuntul, unde se estimeaza un plus de 30% al cifrei de afaceri. In acelasi timp, fata de industria prelucratoare si de constructii, numarul angajatilor va creste, si concomitent vor creste si salariile precum si comenzile catre furnizori. Preturile se vor mentine insa si in domeniul comertului cu amanuntul pe un trend ascendent, pe fundalul majorarii costurilor de productie pentru majoritatea produselor, alimentare si nealimentare. In ceea ce priveste serviciile, cel mai bine se plaseaza societatile cu numar mare de angajati (250-499). Si in acest caz, numarul salariatilor va creste usor, in concordanta cu cresterea cifrei de afaceri. Preturile vor creste si ele, in principal din cauza costurilor crescute pentru combustibili.

Preturile mari cer salarii mai mari

Per total, situatia economica este in crestere, cu singurul amendament ca preturile nu manifesta, in niciun sector, tendinta de stabilizare. In contextul unor majorari nesemnificative ale veniturilor (salarii si pensii), preturile in continua ascendenta denota fragilitatea mediului economico-social. Desi productia in toate domeniile se afla pe un trend ascendent, puterea de cumparare ramane, in cel mai bun caz, aceeasi, ceea ce va duce, daca nu intervin schimbari fundamentale, la un blocaj pe piata in ecuatia de cerere-oferta. Daca numarul produselor creste dar creste direct proportional si pretul acestora, populatia al carei nivel de salarizare se mentine relativ constant nu va avea posibilitatea de a absorbi oferta. Ceea ce, inevitabil, va duce un blocaj care poate fi evitat ori prin cresteri substantiale ale veniturilor, ori prin scaderi semnificative ale preturilor (ceea ce va duce la scaderea profitului societatilor din toate domeniile, atat din sectorul productiv, cat si din cel comercial).Scris de Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img