Pentru majoritatea părinţilor, a ajunge să-i înţeleagă pe copii, reprezintă o lucrare de o viaţă întreagă, pentru că fiecare copil este diferit în mod unic. Dacă un copil se simte neînţeles, respins şi manipulat, acesta poate dezvolta, cu uşurinţă, trăsături negative şi, foarte adesea, rezultatul va fi amărăciune, conflict şi răzvrătire prin violenţă.
Astfel, scopul activităţilor desfăşurate în această săptămână de către poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău la şcoala din satul Lespezi, comuna Gârleni, destinate elevilor şi părinţilor acestora, a fost creşterea gradului de adaptare a copiilor la viaţa socială, la dezvoltarea autonomiei personale şi sociale, a comportamentului în grup şi întensificarea implicării părinţilor în dezvoltarea copiilor, adică prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.
Pentru că se apropie 1 Iunie, poliţiştii s-au gândit la o activitate inedită, la care a participat însuşi şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, alături de şeful Poliţiei Municipiului Bacău, poliţişti de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi specialişti de la Agenţia Împotriva Traficului de Fiinţe Umane Bacău.
După discuţii directe, vizualizarea unor materiale video şi expunerea unor cazuri concrete de infracţionalitate, concluziile au responsabilizat părinţii şi mai mult. Dacă părinţii ar petrece mai mult timp cu proprii lor copii, dacă ar verifica, urmări cu discernământ anturajul acestora, dacă le-ar acorda mai multă încredere, i-ar implica ca pe nişte mici adulţi în problemele familiei, atunci, probabil, aceştia ar deveni mai încrezători în propriile forţe şi conştienţi de importanţa comportamentului propriu din prezent dar mai ales pentru viitor.
Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor sunt segmente ale prevenirii criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, având în vedere că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, mai cu seamă datorită caracteristicilor vârstei, teribilismului şi dorinţei de a gusta noul la orice pas.
Activităţile în cauză au constituit parte a microproiectului “Gârleni – o comunitate în siguranţă”, în cadrul proiectului finanţat prin Programul de Cooperare Elveţiană Român, respectiv „Promovarea conceptului de poliţie de proximitate în zonele rurale, cu accent pe comunităţile de romi şi alte comunităţi defavorizate socio-economic”.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.