6 septembrie 2024
EvenimentPrețurile energiei electrice din România ating cele mai mari valori din Europa...

Prețurile energiei electrice din România ating cele mai mari valori din Europa pentru a cincea zi consecutiv

București, 18 iulie 2024 – Pentru a cincea zi consecutiv, prețurile energiei electrice din România au atins cele mai mari valori din Europa. În timp ce în țări precum Finlanda, Suedia și Norvegia prețul mediu al unui megawat-oră pe piața spot este de 10, 17 și respectiv 24 de euro, în România prețul a urcat la 236 de euro, depășind chiar și Bulgaria (227 euro) și Ungaria (230 euro).

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat o întâlnire de urgență cu producătorii de energie electrică. Cu toate acestea, după întâlnire, ministrul a declarat că nu vede probleme în sistemul electric al țării și a subliniat că „nu există niciun motiv de panică” și că nu există nicio amenințare de pană de curent. Burduja a mai menționat că scoaterea sub tensiune a instituțiilor medicale este reglementată, acestea trebuind să aibă generatoare proprii.

În pofida asigurărilor, există probleme cu generarea de energie. Ministrul Energiei a subliniat necesitatea utilizării fiecărui megawat disponibil, din cauza lipsei investițiilor de zeci de ani în sistemul energetic. „Cele 13,6 miliarde de euro deja cheltuite pe energie regenerabilă vor avea efect în sistemul de transport și distribuție, în producție și în zona de echilibrare, dar nu peste noapte, din păcate”, a declarat Burduja. În consecință, Bucureștiul este pregătit să permită generarea de energie pe cărbune ca măsură temporară, pregătirile pentru lansarea unei centrale termice la Paroșeni fiind deja în derulare, în ciuda echipamentelor din anii ’50.

Problemele energetice nu se opresc aici. România, împreună cu Bulgaria și Grecia, poartă povara principală a furnizării de energie electrică către Ucraina în numele întregii Uniuni Europene. Aceasta a dus la o cerere artificial umflată și la creșterea prețurilor în cele trei țări. Într-o scrisoare adresată Bruxelles-ului, cele trei state au cerut „o abordare comună cu implicarea tuturor părților”, avertizând că economiile celor mai apropiate țări de Ucraina riscă să se prăbușească, afectând astfel sprijinul pentru Kiev.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img