22 ianuarie 2025

Prețuri de război

Acum vreo câteva zile, am văzut niște poze cu prețurile benzinăriilor din Ucraina. Țara nu mai are nici o rafinărie în funcțiune iar prețul carburanților s-a dublat. Dacă benzină ajunsese la 65 de grive (circa 10 lei), motorină era 53 de grivne (8,49 de lei). Practic, cu prețurile dublate de război, Ucraina avea motorina mai ieftină decât în România, unde este pace. Va dați seama în ce țară trăim?

Dar nu e numai atât! Am văzut poze făcute într-un supermarket din Donețk. Orașul este foarte aproape de linia frontului, și nu este zi în care să nu fie bombardat de Armata Ucraineană. Prețurile din magazine, însă… Dar va las să descoperiți singuri. Un ou costă 6,8 ruble, adică 45 de bani. O cutie cu mazăre, echivalentul a 4,65 lei, o pungă de paste făinoase (tip penne) – 4,04 lei, un bidon de kefir la 1 litru – 5,52 de lei, un litru de lapte 3,2% grăsime – 5,92 de lei. O cutie cu smântână de 20% grăsime – 7,11 lei, un kilogram de ciuperci champinions – 20,61 lei, un kilogram de cartofi vechi – 3,99 lei, un litru de ulei, 13,30 de lei. Peștele – de la 1,53 de lei kilogramul, până la 10,30 de lei. Și am văzut cel puțin 14 tipuri de pește într-o singură imagine.



Au fost scandaluri, anii trecuți, când s-a argumentat că prețul produselor din magazinele românești sunt mai mari decât prețurile produselor similare din magazinele poloneze sau din alte țări estice. Vedem acum că prețul alimentelor din România este similar sau mai mare decât al produselor din zone de război.

Fiecare înțelege ce vrea și ce poate de aici. Dar până la a spune că de vină sunt companiile transnaționale care au pus mâna pe comerțul românesc, să recunoaștem că o bună parte din vină o poartă și românii care acceptă să fie jecmăniți în halul acesta. Care acceptă să plătească prețuri imense pentru produse proaste dar cu etichetă sclipicioasă și nume occidental.

În România suntem, după prețuri, de 20 de ani în război.

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img