Salata, spanac si ridichi pe tarabe
Primavara s-a instalat in pietele bacauane. Salata si ceapa verde, ridichile si spanacul invioreaza tarabele si atrag privirile. Cumparatorii nu se inghesuie la trufandale si mai asteapta sa scada preturile. De cealalta parte, vânzatorii sustin ca marfa costa la fel ca in primvara anului trecut. Din acest motiv, abia isi scot cheltuielile, iar munca lor de luni de zile ramâne neplatita.
Salata, ridichile, spanacul si ceapa verde sunt primele trufandale care pot fi cumparate in pietele bacauane. Oferta este inca redusa, dar cei care doresc sa inceapa dezintoxicarea dupa mâncarurile grele din iarna gasesc cele necesare pe tarabe. Comerciantii care s-au grabit sa iasa primii pe piata cu aceste marfuri nu sunt prea incântati de vânzari, mai ales ca muncesc din toamna trecuta in sere. Prin piete se poate spune ca este puzderie de lume, insa multi flutura sacose goale. Cel mai bine se vând in continuare cartofii si ceapa uscata. Cei care se apropie de trufandale isi iau doar de pofta si asteapta sa mai scada preturile. Altii cred ca spanacul („prea mare si carnos ca sa fie românesc”) este adus din Turcia si se tem ca vor da banii pentru a mânca sanatos, dar vor inghiti hrana cu chimicale. Dupa o iarna lunga in care nu am avut mereu la dispozitie fructe si legume proaspete, organismul nostru are nevoie de un aport sporit de vitamine si minerale naturale. Acestea se gasesc tocmai in legumele si verdeturile proaspete de pe tarabe. Medicii ne recomanda ca, in aceasta perioada, sa renuntam la alimentele grele si la cele procesate, in favoarea legumelor si a fructelor proaspete.
„De asta toamna lucram pentru a iesi pe piata: caldura, rumegus, munca, cheltuieli. Vânzarea merge slab. Nu au bani oamenii. Sunt amarâti. Se uita la ridichi si spun ca-s scumpe. 2 lei legatura! Poate unii iau o pâine si lapte si manânca toata ziua.”
Verginia Zlotea, producator agricol„N-am crescut preturile fata de anul trecut. E un leu legatura de ceapa. Toate s-au scumpit, uleiul, zaharul, toate, dar noi am lasat preturile la fel ca primavara trecuta.”
Valerica Pascu, producator agricol“Am luat doar putin spanac, sa pun intr-o cioba. E primavara si trebuie sa mâncam sanatos.”
Mariana Cozma„Mi se pare prea scumpa salata (intre 1 si 3 lei legtura, n.r.). daca n-ar fi atâtia speculanti in piete nu ar creste asa preturile.”
Elena Radut„Fiindca au aparut legumele si verdeata proaspata in piete, le recomand pacientilor mei de toate vârstele sa le consume. Mai ales dupa o iarna in care au bântuit gripa si virozele, le recomand tot ce contine vitamina C.”
Dr. Marilena Caliman, medic de familie
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.