15 noiembrie 2024

Pretul si timpul ne fac sa ocolim librariile / Scade dramatic numarul cititorilor de carte

In ciuda faptului ca oferta publicistica este variata, numarul celor care se destind in paginile unei carti este din ce in ce mai mic. Daca este vorba de lipsa de interes sau de timp, cert este ca fenomenul informatizarii a luat proportii. Cei care raman fideli volumelor sunt elevii constransi de bibliografia scolara.

Numarul celor care se destind in timpul liber „pierzandu-se” in paginile de fictiune ale unei carti bune a scazut in ultimii ani. Este un fenomen care este cat se poate de adevarat si actual. Motivele sunt diverse printre care cele mai des mentionate sunt lipsa de timp si costul ridicat al volumelor. Cu toate acestea, Bibliotecile se pare ca sunt cele mai castigate, intrucat „anul acesta daca ne uitam la cifre, este evident ca avem mai multi cititori decat in trecut, in ciuda faptului ca aceasta locatie nu ne avantajeaza. Avem un numar de 5307 de utilizatori activi dintre care cei mai multi dintre ei sunt studenti si elevi. Am desfasurat si un numar mare de activitati conexe, ce au avut ca finalitate atragerea oamenilor catre instituta noastra iar dublarea cifrelor sunt dovada faptului ca am reusit”, a precizat Crina Ifrim, sef birou relatii cu publicul la Biblioteca Judeteana „C. Sturdza”. Se pare ca cele mai cautate volume de catre adulti sunt noutatile publicistice, cartile de dragoste sau SF-urile. La Sectia de Arta cele mai cerute titluri sunt: „Sa antelegem arhitectura” „Architecture in the 20th Century” si „Art Nouveau”. In ceea ce priveste sectia de copii, cele mai rostite de copii sunt: „Harry Potter” de J.K. Rowling si „Temnitele intunericului” de V.M. Jones.
Librariile, ocolite de cititori



Librariile bacauane nu se bucura de foarte multi clienti interesati de literatura, iar daca acest lucru se intampla probabil se apropie sarbatorile si se simte nevoia oferirii de cadouri, dupa spusele Petronelei Bruma, sef al unei din unitati „Alexandria”. Parerea ei a fost aceeasi cu cea a celorlalti colegi de breasla, care s-au aratat dezamagiti de vanzarile din acest an. In ciuda acestui fapt, mai exista totusi cateva titluri care se cer, atat la aceasta unitate cat si la „Glissando” sau „Diverta” si aici putem aminti: „Despre lucrurile simple” a Mihaelei Radulescu , „Orbitor” de Mircea Cartarescu si „Memoriile unei gheise” de Arthur Gordon, iar in ceea ce priveste copiii seria aHarry Potter” si „Tezaurul cu povesti” a facut „ravagii”.

Ziare si carti la un loc

Chioscurile de ziare vand si ele carti, dar la jumatate de pret impreuna cu anumite cotidiene sau saptamanale. O oferta interesanta, insa tentanta doar pentru o anumita categorie de oameni. Amplasarea lor este de asemenea, o conditie de care depinde ritmul incasarilor. „In zona noastra nu se vand ziarele care vin impreuna cu anumite volume pentru ca sunt scumpe si pensionarii nu-si permit, in schimb se dau bine cele de colorat datorita pretului lor foarte mic comparativ cu cel din librarii”, a mentionat Veronica Borta, angajata Rodipet. Contrar celor spuse de ea, in centrul orasului acestea se cumpara foarte bine. Totul tine de pozitie si mediatizare, iar acest lucru este valabil pentru fiecare unitate de profil. Scris de Daniela Pilat




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014