Rosia este leguma preferata a bacauanilor pe timp de vara, fiind folosita mai ales in racoritoarele salate, dar si la gatit. Vestea proasta ca, in plin sezon cald, patlageaua rosie se gaseste din ce in ce mai greu si la preturi prohibitive pentru marea majoritate a bacauanilor.
Asa ca, peste tot locul pe unde mergi sa cumperi rosii, fie ca e piata agricola, fie hypermarket ori magazin de cartier, nu ai nicio sansa sa pleci acasa platind un pret sub 3,5 lei kilogramul. Si asta in conditiile in care, in urma cu o saptamâna, puteai sa gasesti produsul la un pret rezonabil, de 2 lei kilogramul.
Acum, insa, rosia a ajuns sa se vânda si cu 6 lei kilogramul. Culmea e ca exista clienti si la un asa de mare pret. Cu putin noroc, poti pleca acasa cu rosii in traista la 3 lei kilogramul, insa, evident, mai mici ca dimensiune si…ceva mai trecute, necoapte la interior ori atinse de mana. Lenuta Tigantis, de 38 de ani, e producator agricol din zona Parava.
Pe taraba ei, inchiriata la Piata Sud, rosia e la pret de regina: 6 lei kilogramul. Sunt mai mari decât ce vezi prin restul pietei, mai carnoase, neunifrome, aproape fara aspect comercial, dar mai gustoase, zic clientii.
O intreb cum de s-a ajuns la un asa pret.
„Pentru ca am muncit pentru ele. Am tras de sapa si le-am dat apa toata ziua. Tin la pret si pentru ca astea ale noastre se coc greu, noi le lasam sa se faca singure, nu le fortam cu chimicale.
La trei zile, abia culeg o lada de la cele 450 de fire pe care le am in solar. Daca le las mai ieftin, le vând toate deodata si, trei zile, stau degeaba. Celelalte, din seminte olandeze, nu stiu de ce, dar se coceau mai repede”, marturiseste femeia.
In capatul de sud al pietei, vinde Caterina Pal din Gioseni. Spune ca are acasa circa patru prajini cu rosii. De 20 de ani vinde la piata.
Inainte venea cu caruta sa vânda la oras, pe dig, pe la CIC, apoi prin zona unde acum este pista de karting si direct la Piata Aviatori. Si la ea rosiile au preturi peste medie: 4 lei kilogramul. „Nu mai sunt rosii, de asta costa atât. Cei de la Galati au terminat marfa si au plecat. Am ramas noi care mai avem ceva prin gradina.
Dar sa stiti ca la rosie si la castraveti se munceste cel mai mult: de la semanatul in ladite, la trasplantatul in câmp, legatul, prasitul, udatul, copilitul etc. De cinci ori le-am legat si prasit. Daca ploua cu soare, gata!, le-a terminat, se maneaza”, spune femeia.
Clientii si ei sunt impartiti, unii spun ca nu-i deranjeaza pretul, in vreme ce altii, cei mai multi, se plâng de „scumpetea” din piata. „Pentru mine, nu conteaza pretul, ci calitatea. Am si eu in gradina, si stiu cum trebuie sa arate rosia de calitate”, spune un client grabit. „E culmea pretul asta. 5-6 lei kilogramul? Haide, bre! Nu e pentru noi.
Dar ce, au aur pe ele? Acum câteva zile, gaseai si cu 2 lei kilogramul”, spune un alt client. In piete, mai gasesti castraveti, dar tot scumpi, zice lumea, la 3,5 lei kilogramul.
„In aprilie, au fost multi, dar dupa luna mai nu se mai fac. Acum la doua zile abia strâng o galeata la 200 de fire de castraveti”, explica taranii. Ceapa se vinde cu 2 lei kilogramul – cam acelasi pret de zece ani -, varza timpurie de vara cu 1 leu bucata, vinetele le gasesti la 3,5 – 5 lei kilogramul, cartofii cu 1,2 – 1,5 lei kilogramul, ardeii kapia cu 4 lei, cei grasi – 3,5 – 4 lei kilogramul, si, eventual, gogosarii 5 lei kilogramul.
In rest, piata e plina albitura – pastârnac, patrunjel si morcovi la 1 leu legatura si de verdeturi: de la frunza de patrunjel, leustean, telina sau marar, toate la 1 leu legatura si, pentru ca e sozonul lui, cimbrul verde care inmiresmeaza tarabele taranilor.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.