Exista doua teorii care incearca sa explice scaderea pretului petrolului pe piata mondiala si ambele sustin ca o chestiune de timp pâna când valorile vor reveni la normal.
Prima teorie spune ca este vorba de o conspiratie a SUA, care, impreuna cu statele arabe aliate, incearca sa distruga economia Rusiei.
Si tarile din Golf si Rusia au rezerve insemnate de hidrocarburi, insa, in vreme ce costurile de extractie sunt minime in statele arabe, in Rusia costurile ajung la 50-60 de dolari pe baril, deoarece zacamintele se afla in Siberia si Arctica. O scadere a pretului petrolului inseamna, automat, o scadere a profitului pentru companiile rusesti. In acelasi timp, insa, preturile scazute pun presiune si asupra industriei americane, SUA cunoscând o explozie a petrolului de sist. Firmele americane au investit bani in cercetare si exploatare iar costurile de extractie nu sunt prea mici, ceea ce face ca un pret mic al petrolului sa le aduca pierderi si falimente.
Si ajungem aici la cea de a doua teorie, care sustine ca pretul scazut este o consecinta a intentiei statelor arabe de a scoate SUA de pe piata, falimentând producatorii de petrol din sisturi bituminoase. In acelasi timp, un pret scazut al petrolului arunca in aer tot ceea ce inseamna energii alternative: masini electrice, energie eoliana, energie solara, pentru ca sursele regenerabile devin cu mult mai scumpe decât petrolul.
Celor doua teorii, li se mai adauga un element: Statul Islamic vinde petrolul cu 50 de dolari barilul. Pentru ca nu-l costa nimic extractia deoarece il fura din teritoriile cucerite si pentru ca are nevoie de bani pentru arme.
Comentatorii sustin ca, oricare din cele doua teorii ar fi adevarata, pretul petrolului nu va mai rezista prea multa vreme la niveluri scazute. Pentru ca nu mai poate fi mentinut fortat la aceste niveluri. In orice caz, evolutia pretului a spulberat orice iluzie cum ca, in lumea contemporana, pretul unui produs este determinat de fortele pietei.