13 ianuarie 2025

Pretul panii nu trebuie sa creasca

Razboi impotriva samsarilor

Patronatele din panificatie au declarat ca majorarea TVA cu 5 procente va duce la cresterea pretului pâinii. Si asociatiile de fermieri sustin ca pâinea se va scumpi, dar din alte cauze: grâul e putin, iar cererea, mare. Ioan Chiriac, seful DADR Bacau, ii contrazice: o crestere a pretului nu e justificata si nu poate fi suportata de piata.
Patronatele din industria alimentara sustin ca, din cauza majorarii TVA, pretul pâinii va creste cu 5 procente in aceasta toamna. Si Federatia AGROSTAR estimeaza o majorare a preturilor produselor de panificatie cu 30 la suta, dar din alte motive: a plouat mult, productia de grâu e mica, iar cererea, mare. Ioan Chiriac, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Bacau, arata ca 2010 e un an bun pentru fermieri si ca, intr-adevar, pretul grâului creste, dar abia asa va ajunge la o valoare normala: “Pretul la cerealele paioase, in special la grâu, este in crestere. Iata ca dupa patru ani, putem spune ca pretul grâului revine la o valoare normala si asta inseamna 60-70 bani, un pret care este acoperitor pentru fermieri, evident, pentru cei care scot o productie de 3000-4000 kg/hectar.” Totusi, seful DADR sustine ca nu exista motive pentru o scumpire a pâinii si ca aceasta nu ar putea fi suportata de piata româneasca: “Actualul pret al pâinii este facut plecând de la un pret al grâului de 90 de bani, ceea ce inseamna ca nu se justifica o majorare. Evident, procesatorii vor incerca sa creasca preturile, dar e un moment nefavorabil prin faptul ca reducerea salariilor inseamna, automat, o scadere a puterii de cumparare.” Directorul DADR ii sfatuieste pe fermieri sa nu se grabeasca sa vânda productia catre samsari. Acestia apar imediat dupa recoltare si cumpara grâul la preturi joase, apoi il revând la preturi foarte bune. In acest fel, pierd si producatorii, si consumatorii. In plus, se incurajeaza evaziunea fiscala.
Pentru a combate fenomenul, Ministerul Agriculturii, Ministerul Administratiei si Ministerul de Finante pregatesc o ordonanta care va permite efectuarea de controale incrucisate pe traseul fermieri – intermediari – depozite angro – fabrici de pâine. Ioan Chiriac mai arata ca “si pentru culturile de toamna, respectiv floarea soarelui si porumb, pretul la bursele internationale este bun. Speram ca se va mentine la acest nivel si in România, la recoltare.“
Silvia Patrascanu





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img