18 noiembrie 2024

Pretul licitatiilor de masa lemnoasa ascute cutitele intre forestieri si Romsilva

Circa 360 de forestieri bacauani au participat, marti, 26 ianuarie, la actiunea de protest organizata de Asociatia Forestierilor din România (ASFOR) in fata Palatului Victoria din Bucuresti. Forestierii sunt nemultumiti de politica de preturi a Romsilva, pe care o numesc „abuziva”, si sustin ca din acest motiv industria lemnului din tara noastra trece printr-o grava criza de materie prima. Protestul a fost doar una dintr-o serie mai lunga de actiuni prin care mai multe asociatii profesionale si organizatii sindicale vor sa atraga atentia asupra blocajului din domeniul forestier.
La protest au participat – dupa aprecierea presedintelui susursalei ASFOR Bacau, Ioan Cosa – circa 5.000 de oameni.

Ei au acuzat Romsilva ca a ridicat cu 300% pretul minim de pornire a licitatiilor de vânzare a masei lemnoase, cele mai mari din Europa. Aceasta afecteaza peste 130.000 de salariati din industria de profil, iar actiunile de protest organizate inca de la inceputul anului se bazeaza pe zece revendicari, prin care se cere scaderea pretului de pornire a licitatiilor, dar si modificarea contractului de vânzare-cumparare impus de Romsilva. Protestatarii mai cer transparentizarea licitatiilor, controale din partea Garzii Forestiere in padurile administrate de Romsilva si intocmirea unei strategii pentru domeniul forestier.



Reprezentantii forestierilor s-au intâlnit, marti, cu cei ai Guvernului, dar au ramas dezamagiti pentru ca cei din urma au venit total nepregatiti la intâlnire. De aceea, forestierii au cerut inclusiv demisia conducerii Romsilva si au trimis scrisori de protest presedintelui Iohannis si premierului Dacian Ciolos.

Romsilva a facut cunoscut, saptamâna trecuta, ca actioneaza conform unui Regulament aprobat prin hotarâre de guvern, iar preturile practicate nu sunt stabilite aleatoriu, ci fundamentate pe rezultatele licitatiilor din 2015. Romsilva crede ca preturi mai mici sunt solicitate de cei care „vor sa beneficieze de resursa de masa lemnoasa din fondul forestier proprietate publica a statului in conditii avantajoase numai penru ei”. In replica, forestierii acuza ca tocmai Romsilva profita de pozitia pe care o are si exploateaza dupa bunul plac un bun comun.

„Suntem suparati pentru ca Romsilva isi alege masa lemnoasa pe care o exploateaza. Noi am cerut ca un bun al poporului, padurea, sa fie scoasa la licitatie, dar Romsilva sa nu o ia preferential. Ei exploateaza padurea, ei valorifica lemnul. Traim cu speranta ca economia de piata isi va impune regulile inclusiv in silvicultura.”
Ioan Cosa, presedintele sucursalei ASFOR Bacau




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014