28 noiembrie 2024

Pretul apartamentelor scade de 4 ani

S-a mai spart un pic din bula imobiliara

Camera Notarilor Publici a dat publicitatii evaluarea locuintelor si terenurilor valabila pentru anul 2013. Potrivit expertizei si acest an se inscrie in acelasi trend descrescator, astfel ca apartamentele sau terenurile vor fi vândute si cumparate la preturi cu circa 10, respectiv 5 la suta mai mici decât 2012.



Chiar daca la mijlocul anului 2012 agenti imobiliari spuneau, cu optimism, ca piata da semne de revenire si ca preturile vor stagna, iata ca, cel putin pentru anul 2013, grilele de evaluare privind proprietatile, comandate de notari, indica altceva. „Pentru acest an, per ansamblu, preturile au scazut cu pâna la zece la suta la imobile si cinci la suta la terenuri, in functie de zona si utilitati”, arata Stefan Isache, presedintele Camerei Notarilor Publici (CNP) Bacau. Au devenit de interes si proprietatile aflate in afara municipiului, in asa-zisa zona metropolitana, acolo unde cei interesati sa-si ridice o casa au inceput sa achizitioneze teren, dar si in acest caz, „sunt cautate in special locatiile aproape de oras, la strada principala sau cu minimum de utilitati. Sunt cautate localitatile cu densitate mare”, mai spus Isache. Evaluarile sunt realizate de un expert independent care a analizat si ofertele de piata libera, contractele care s-au incheiat anterior la notar si ofertele care circula si pe site-urile de specialitate. Chiar daca in realitate cei care vând vor cere mai mult de la cumparator, pe hârtie, contractele trebuie incheiate cel putin la valoarea stipulata in aceste grile de evaluare. Dar, si aici exista un risc: acela ca in cazul in care se anuleaza actul de vânzare-cumparare, cel care a platit mai mult decât a declarat in acte sa nu-si poata recupera diferenta. De aceea, notarii ii sfatuiesc pe cei care vor sa vânda sau sa cumpere sa incheie documentele corect, chiar daca ulterior vor trebuie sa plateasca si statului taxe mai mari. „Se mentine pentru 2013 dispozitia privind reducerea cu 50 la suta a valorii imobilelor de natura agricola construite inainte de 1989. In cazul in care clientul considera ca proprietatea pe care vrea sa o vânda are o valoare mai mare poate comanda o alta expertiza, iar noi luam in considerare valoarea stabilita de expert”, mai precizeaza presedintele CNP.

Zona centrala a municipiului continua sa fie cea mai scumpa din Bacau la capitolul apartamente. O locuinta pe 9 Mai, Aleea Parcului Razboieni, Unirii, N. Balcescu se vinde la un pret de la 18.000 de euro la 60.000 de euro, primul fiind pretul unei garsoniere confort I, ultimul pretul unui apartament cu patru camere confort I. Apartamentele de doua camere in zona centrala se vând cu 34.000 de euro, in zona Miorita cu 28.000 de euro, in nord cu 29.000 de euro si in sud cu 27.000 de euro.

Pentru apartamentele si camerele situate la mansarda, valorile se reduc cu 20 la suta, in timp ce pentru cele situate la ultimul etaj se maresc cu 5 la suta.

Evaluarea notarilor se face si pentru apartamentele situate in blocuri cu bulina rosie. Este vorba de sase scari de bloc de pe strada Marasesti, incadrate la clasa I de risc, blocuri construite in 1961,1962 si alte 94 de imobile situate pe alte strazi din oras, incadrate in clasa a II-a, a III-a si a IV-a de risc. In cazul apartamentele din clasa I de risc, preturile sunt mai mici cu 25 la suta, in timp ce pentru celelalte preturile se calculeaza scazând 15 la suta.

Valoarea apartamentelor situate in localitatile din apropiere de municipiu este destul de mica, dar poate ajunge si la preturi apropiate de Bacau. Este cazul apartamentelor cu doua camere situate in Letea Veche, care au fost evaluate la 12.000 de euro. Cu 6.000 de euro se pot cumpara locuinte cu doua camere in Buhoci, Cleja, Faraoani, Gioseni, Hemeius, Luizi Calugara, Magura, Margineni, Nicolae Balcescu, Saucesti, Traian, Tamasi, Sarata si ceva mai departe, in Parincea, Orbeni, Racaciuni. In jur de 3.000 de euro costa apartamentele in localitati mai indepartate.

Si preturile apartamentelor sau garsonierelor in Moinesti, Comanesti, Darmanesti sunt destul de piperate. In Moinesti o garsoniera costa circa 7.000 de euro, in timp ce un apartament cu patru camere poate ajunge la 21.000 de euro. 20.000 de euro costa un apartament in Comanesti, tot de patru camere.

Grila identifica in municipiu 18 ansambluri de locuinte sau vile, acolo unde in functie de materialele folosite la ridicarea unei constructii si structura de rezistenta preturile pe metru patrat variaza de la 350 la 700 de euro pe metru patrat. In functie de zona si dotari, preturile in ceea ce priveste casele si anexele din municipiu variaza de la 100 la 400 de euro pe metru patrat desfasurat. Acesti dezvoltatori creaza competitie pe piata, iar preturile la care vând apartamentele se situeaza in jurul a 50-60.000 de euro. Vorbim insa de locuinte in care viitorul proprietar isi alege de la inceput culoarea gresiei si faiantei, cum isi compartimenteaza casa, culoarea usilor si chiar are instalata centrala termica si toate facilitatile in baie.

Cine vrea sa cumpere un teren in intravilanul municipiului Bacau, in zona A plateste pentru un metru patrat intre 177 de euro in cazul terenurilor arabile si 200 de euro pentru terenuri pe care se poate construi, in timp ce in zona B preturile sunt de la 56 la circa 80 de euro. In extravilan, preturile sunt mai mici, variind intre 1 si 2 euro.

„Din pacate, nu prea exista clientela pe piata. Preturile sunt reale, dar situatia este de asa natura. Oferte sunt destul de multe, dar din pacate cerere putina. Este si mai dificil pentru o agentie mica, de familie.”
Paula Sova, reprezentant agentie imobiliara

„Chiar am consultat preturile impreuna cu un notar si consider ca sunt la valoarea reala a pietei. Oricum, in aceasta perioada nu vând decât cei care dau pretul real.”
Sorin Vaduvoiu, reprezentant agentie imobiliara



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014