Toți comercianții sunt obligați să vândă metrul cub de lemn de foc la prețul de 400 lei. În mediul rural, comercianții particulari, cu siguranță, vor practica un preț mult mai mare. Ajutorul de încălzire este foarte mic
Prețul materialului lemnos utilizat pentru încălzirea locuințelor, vândut prin intermediul unităților de stat și al firmelor private, a fost plafonat printr-o ordonanță de urgență, aprobată în ultima sa ședință de către Guvernul României. Astfel, Guvernul a stabilit ca prețul pe un metru cub de lemn de foc, tocătură provenită din acesta, rumeguș și de resturi de lemn să fie de 400 lei cu TVA inclus.
La brichete, prețul va fi de 1.500 lei, inclusiv TVA, pentru o tonă, iar la pelete/peleți (terminologia oficială este pelete) va fi de maximum 2.000 lei/tonă. Legat de aceste măsuri, în conferința de presă de la Guvern, Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a precizat: ”Se referă la toți comercianții, toți agenții economici sau toate persoanele fizice care vând lemn de foc. Este prețul final”.
Pentru nerespectarea acestor reglementări, respectiv dacă un comerciant practică un preț mai mare, ordonanța de urgență prevede sancțiuni în cuantum de 3.000-5.000 lei, atât pentru agenții economici cât și pentru persoanele fizice. Cei care vor stabili și aplica amenzile sunt agenții constatatori ai contravențiilor silvice, prevăzuți de art.24, al.1, lit. a-d, precum și reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
”Nu cred că voi plăti mai puțin”
Deși amenzile sunt destul de descurajatoare, consumatorii care au nevoie de lemn de foc sunt sceptici în ceea ce privește respectarea plafonului de preț. Mai ales cei din mediul rural sunt convinși că vor trebui să scoată din buzunar, în continuare, cel puțin dublul prețului plafonat, pentru un metru cub de lemn de foc. Majoritatea dintre ei nu au altă soluție decât de a cumpăra lemnul de la o persoană particulară care, cu siguranță, va ține la preț.
”Acesta, în momentul de față, în zona noastră, de munte, este de minimum 850 lei pe căruță, care cântărește un metru cub sau un metru cub și ceva. Dar poate ajunge și la 1.000 lei, din cauza scumpirilor, în primul rând al gazelor și energiei electrice. Eu sunt femeie singură, cu o pensie de 1.100 lei, am două camere, și într-o iarnă consum și câte patru căruțe, dacă este ger. Eu nu cred că la noi, la particulari, va scădea prețul, că voi plăti mai puțin”, ne-a declarat Dorina M., care locuiește într-o comună de pe Valea Muntelui.
Cele mai afectate de scumpirea și a lemnului sunt, evident, familiile nevoiașe, care trăiesc la țară. Este vorba despre cel puțin 26.000 de familii și persoane singure care iarna trecută au avut dreptul la ajutor de încălzire pe bază de combustibil solid, ajutor ce nu acoperă decât o mică parte din prețul lemnului de foc.
Ajutor de încălzire cât pentru dezmorțirea sobelor
Amintim că, potrivit Legii 226/2021, consumator vulnerabil este considerat cel cu un venit mediu net lunar de cel mult 1.386 lei/membru component, în cazul familiei, și de maximum 2.053 lei în situația persoanei singure. Cuantumul ajutoarelor de încălzire se stabilește prin compensare procentuală aplicată unei valori de referință diferențiată în funcție de sistemul de încălzire.
Compensarea procentuală este de 100 la sută pentru cei cu cele mai mici venituri (0-200 lei/persoană) și descrește în raport de acestea ajungând la minimum 10 la sută, pentru cei care se află la limita maximă a resurselor financiare (2.053 lei), precizată de lege. Valorile de referință la care se aplică compensarea procentuală sunt de cel puțin 250 lei/lună pentru gaze naturale, 500 lei pentru energie electrică și 320 lei pentru combustibili solizi și petrolieri.
Pentru energia termică, valoarea de referință se va stabili în limita consumului mediu definit de lege și în funcție de prețul local al gigacaloriei. Prin urmare, harta României a fost împărțită în 3 zone de temperatură (rece, temperată și caldă), pentru fiecare zonă stabilindu-se un consum mediu lunar în sezonul de iarnă, pe tipuri de locuință (cu 1, 2, 3 și 4 sau mai multe camere). Județul Bacău este inclus în zona rece.
Familiile cu un venit mediu lunar de cel mult 1.386 lei/membru component și persoanele singure care au până în 2.053 lei vor beneficia și de un supliment lunar care va fi de 30 lei pentru consumul de energie electrică, 10 lei-gaze naturale sau energie termică și 20 lei-combustibili solizi și petrolieri.
Acest tip de ajutor va fi plătit direct furnizorului, cu excepția celui dat pentru combustibil solid sau petrolier, care îi va fi achitat titularului de drept. Dacă singura sursă de energie utilizată este cea electrică, atunci cuantumul suplimentului se majorează la 70 lei.