In weekend Spitalul de Pediatrie a fost luat cu asalt de catre pacienti. Cei mai multi aveau simptome atat respiratorii cat si digestive. Medicii cred ca este vorba despre un enterovirus. Cei mai afectati sunt copiii de varsta prescolara.
Desi sezonul rece este inca departe, potrivit previziunilor meteorologilor, si soarele arde ca in plina vara, virozele respiratorii, pe langa cele digestive, sunt din ce in ce mai agresive. Ele ataca tot mai multi copii, mare parte dintre ei ajungand la spital. La sfarsitul saptamanii trecute, in zilele libere, Compartimentul de Primiri Urgente (CPU) al Spitalului de Pediatrie a fost luat cu asalt de catre parinti care si-au adus copiii la consultatie. "Au fost extraordinar de multi pacienti in acest weekend, ne-a spus dr.Aurelia Taga, managerul Spitalului de Pediatrie. Au venit cu febra inalta, varsaturi si rosu in gat foarte multi copii de varsta prescolara. Majoritatea au fost tinuti bolnavi la domiciliu pe parcursul saptamanii. Parintii nu s-au dus la medicul de familie cu ei si au venit apoi in weekend la noi."
Multi bolnavi frecventeaza caminul sau gradinita
Incepand de vineri, dupa amiaza, si pana duminica, inclusiv, la CPU s-au prezentat 286 de pacienti. Dintre acestia, 40 au fost internati pentru o perioada mai indelungata, 26 au necesitat spitalizare de zi iar 220 au primit reteta pentru administrarea tratamentului la domiciliu. Medicii au dispus internarea celor 40, deoarece starea lor era mai deosebita, manifestata printr-o simptomatologie mai putin obisnuita. "Avem multe cazuri care prezinta simptomatologie atat respiratorie cat si digestiva, a mai spus dr.Aurelia Taga. Noi credem ca este vorba despre un enterovirus care da manifestari digestive si respiratorii. Destul de multi aveau si scaune diareice. Au fost astfel de cazuri si anul trecut, dar acum sunt ceva mai multe." Cei mai afectati sunt copiii de varsta mica, mai ales cei care frecventeaza o colectivitate, precum caminul sau gradinita. Tocmai de aceea medicii pediatri recomanda ca la primele simptome ale bolii, copiii sa fie tinuti la domiciliu. Totodata, ii sfatuiesc pe parinti sa se adreseze imediat medicului de familie, sa nu astepte weekend-ul. Si aceasta deoarece boala se agraveaza si, in plus, medicii de la spital nu pot prescrie reteta gratuita decat pentru trei zile. (Elena T.)