Cu ironie, Mark Twain ne povesteste un presupus episod al aparitiei primului ziar in romanul sau „Un yankeu la curtea regelui Arthur”.
Inovatia ar fi produs rumoare printre cavalerii Mesei Rotunde, care au inceput imediat sa-l bombardeze cu intrebari pe tipograf: la ce e bun, la ce foloseste, te apara de sageti? Se intelege ca, intr-o epoca in care cavalerii nu stiau a citi, un jurnal ar fi fost condamnat la disparitie.
Ziarul este, deci, in legatura directa cu societatea, nici mai bun si nici mai rau decât aceasta pentru ca este oglinda lumii pe care o descrie.
Dar, cu toata aceasta simbioza ziar – societate, presa trebuie sa fie cu un pas inaintea timpului, pentru ca e nevoita sa tina ritmul atât cu dezvoltarea ideilor, cât si cu cea a moravurilor si a economiei.
Se povesteste ca un rege al Frantei, caruia curtenii i-au ascuns o infrângere militara, a aflat-o citind gazetele straine; mai târziu, Napoleon, simtind puterea presei, stabilea zilnic ce au si ce n-au voie ziarele sa scrie; iata doua extreme in care se pot gasi liderii politici in relatia cu mass-media.
Intrarea României in Primul Razboi Mondial a fost precedata de un amplu razboi mediatic, fiecare din cele doua tabere – Antanta si Puterile Centrale – cumparând ziare si ziaristi pentru a scrie in favoarea lor; iata unul din pericolele care pândeste presa.
Dilema este, deci, ca, pentru a-si putea exercita rolul social, presa trebuie sa ramâna echilibrata. Sa dea fiecarei parti dreptul la cuvânt si sa se fereasca sa acorde verdicte, caci judecatorul, in acest caz este cititorul, care stabileste, prin prisma informatiilor obtinute, cine are dreptate.