23 noiembrie 2024

Presă liberă reglementată

Prin organismele şi instituţiile sale, Uniunea Europeană, mai ales în ultimii 10 ani, se ocupă de reglementare/reglementări. Există un celebru articol 114 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), care acoperă cadrul juridic al oricărei propuneri, recomandări şi reglementări din orice domeniu, care prevede: adoptarea măsurilor privind apropierea actelor cu putere de lege şi a actelor administrative ale statelor membre care au ca obiect instituirea şi funcţionarea pieţei interne.

Din ce în ce, pe an ce trece, ţările membre resimt „reglementările” benefice şi binefăcătoare ale UE, celebre sunt măsurile drastice şi draconice din timpul pandemiei, ale căror efecte abia acum ies la iveală, atât cele de natură juridică, cât şi cele materiale. Uniunea Europeană nu mai este fata cea frumoasă de la începutul începuturilor ei. De la frumoasele şi blândele recomandări, s-a ajuns să se lucreze doar pe bază de hotărâri şi reglementări, care trec cadrul democratic proclamat şi instituit, făcând ordine şi aducând la ascultare pe cei care chiar au crezut şi mai cred că egalitatea de pe frontispiciu funţionează.



Nimeni nu mai mişcă în front, cine o face, beneficiază de dictatura majorităţii sau de VETO-ul instituit ca măsură extremă, însă folosit abuziv. Ne-am vaccinat la nivel de Uniune, cu vaccinurile recomandate, am plătit şi mai urmează să plătim miliarde de euro aiurea, doar să acoperim nişte contracte cu cântec, vrem nu vrem vom trece în alimentaţia naţională toate gâzele şi viermii declaraţi eligibili la consum de către UE, vindem tot pe nimic întru bunăstarea naţională, batem din palme la fiecare adiere legislativă şi administrativă venită din structurile Uniunii Europene, fără discuţii, consultări şi dezbateri.

Acum, pe rol este reglementarea funcţionării presei libere şi independente. Prea e (prea) liberă şi independentă şi funcţionează haotic, mai ales presa scrisă şi online, astfel că s-a propus o Lege a presei europeană, care să facă ordine în modul de funcţionare şi finanţare.

Citim aşadar: Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unui cadru comun pentru serviciile mass media în cadrul pieţei interne (Legea europeană  privind liberatatea mass-mediei) şi de modificare a Directivei….Prea îşi fac de cap, în numele independenţei, instituţiile de presă „nereglementate”, se apropie prea mult de meniul comun şi au ajuns până acolo încât pun întrebări, emit ipoteze, critică centrele de putere.

Citim cu atenţie fiecare cuvânt, propoziţie, frază din conţinutul Regulamentului „cadru comun”, „rolul informaţiei ca bun public”, „independenţa presei trebuie protejată”, „democraţie responsabilă”, „sprijin financiar” etc., etc. Nu încape nicio îndoială, că vom avea cât de curând o Legea a presei europeană, după care toţi vom vorbi şi scrie „conform regulamentului”, bucurându-ne de libertate de exprimare în „cadru comun”.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014