8 noiembrie 2024

Premiul II pentru “Dor Strabun” din Brusturoasa

La inceputul acestei luni, la Mioveni, judetul Arges, s-a desfasurat Concursul National al Grupurilor Vocal – Folclorice Barbatesti “Dorel Manea”, editia a II – a, organizat de Consiliul Judetean Arges, Consiliul Local si Primaria Mioveni, Centrul Judetean pentru Conservarea Culturii Traditionale Arges, Centrul Cultural si Casa de Cultura a Sindicatelor Mioveni.

Au participat formatii artistice din judetete Arges, Vaslui, Cluj, Alba, Galati, Olt, Vâlcea si Bacau.



Judetul nostru a fost reprezentat de Grupul vocal “Dor Strabun”, din comuna Brusturoasa, condus de prof. Gheorghe Rosu, care a dus in fata publicului din Mioveni melodii vechi de dragoste din folclorul zonei Trotusului.

Cu o experienta de numai doi ani, grupul vocal ”Dor Strabun” a reusit sa impresioneze exigentul juriu, format din muzicieni si interpreti de muzica populara din mai multe zone ale tarii, clasându-se pe un meritoriu loc II. Locul I a fost câstigat de grupul “Haiducii Vladicii” din Topoloveni – Arges, iar locul III, de “Rapsozii Oltului de Jos”, din Draganesti – Olt.

Grupul Vocal “Dor Strabun” a luat fiinta in anul 2012, la initiativa Primariei Brusturoasa, in colaborare cu Centrul Judetean pentru Conservarea Culturii Traditionale Bacau (director Florin Zancescu), care asigura, prin specialistii sai, indrumarea artistica. A participat pentru prima data anul acesta la un festival judetean de la Slanic Moldova, unde a obtinut Premiul I.

In cei doi ani de activitate, artistii populari din Brusturoasa au mai participat la nenumarate spectacole organizate in diferite comune si orase din judetul Bacau, concursul de la Mioveni fiind primul cu caracter national. Gheorghe Rosu, voce si vioara, Marian Coman, Simion Boia, Florin Chitioje (fluer), Constantin Hanganu, Petre Farcas si Dumitrel Acaraoaie (cobza) si-au unit dragostea pentru folclorul mostenit de la batrânii satului, pasiunea, talentul si maestria intepretativa, formând acest grup, care urca, an de an, pe treptele afirmarii, fiind astfel apreciat si invitat la tot mai multe concursuri si festivaluri, in judet si in tara.

“Am pornit la drum la sugestia directorului Florin Zancescu, de la Centrul de Creatie si cu sprijinul moral si material al primarului Sorin Atonoaie, care a fost incântat de aceasta initiativa a noastra. Colegii mei sunt unii pensionari, altii muncitori, ingineri, cântareti in biserica, profesori de religie, liberi profesionisti. Noi vrem sa aducem pe scena folclorul de acum 100 de ani, care nu se mai cânta acum. Cântam, cum se spune, melodii de pe ulita, foarte apreciate de spectatorii nostri.”
prof. Gheorghe Rosu, sufletul si indrumatorul Grupului “Dor strabun”




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014