11 ianuarie 2025

Premiu de 13.000 de euro, câștigat de un băcăuan, la loto

Un jucător din Bacău a nimerit varianta norocoasă care i-a adus în buzunar circa 13.000 de euro. Norocosul a fost la un pas de a deveni milionar în lei, ratând doar un număr din cele 5 extrase la jocul Joker.

Un băcăuan care a jucat, recent, la loterie, se poate lăuda că, cel puțin pentru o vreme, nu va mai duce grija banilor. Asta, firește, dacă va fi cumpătat și va cheltui inteligent banii. Norocosul a fost singurul dintre pasionații din țară de jocuri tip loterie care, la extragerea Joker de duminca trecută, a ghicit combinația de numere care i-a adus un premiu de peste 65.000 de lei, la categoria a III-a. Acesta a „prins” 4 din cele 5 numere plus jokerul.



Cum s-ar zice, a fost la un milimetru de premiul de categoria I (ajuns la peste 1,1 milioane de lei), lipsindu-i doar un număr pentru a-l trimite spre elita milionarilor … în lei, deocamdată. De altfel, a fost singurul câștig semnificativ de la acest joc, unde, cu doar trei săptămâni în urmă, un gălățean din Pechea (localitatea natala a pugilistului Lucian Bute) a câștigat marele premiu, de aproximativ 4 milioane de euro, acesta fiind primul milionar, din 2023, la loteria națională.

13.000 de pâini sau 4.300 de caserole de mici

E drept că suma câștigată de norocosul băcăuan nu este nici pe departe comparabilă cu cea a jucătorului din județul Galați, dar, să recunoaștem că nici nu sunt de ici – colea, banii primiți drept premiu. Vorbim de vreo 13.000 de euro, bani care, dacă presupunem că ar fi pensionar, ar reprezenta venitul pe vreo doi ani și jumătate.

La fel și în cazul unui angajat cu salariul minim pe economie (circa 1.950 de lei). Numai dacă ar fi să socotim că acești bani i-ar ajunge să cumpere vreo … 13.000 de pâini sau circa 4.300 de caserole de mici ori 3.000 de kilograme de ceafă de porc, din-aia bună, fără os, la promoție, săptămâna asta, într-un hipermarket german, de pe la noi.

Dacă omul nostru este chivernisit și înțelept, recomandarea ar fi să pună banii la „clocitoarea” de la stat, cumpărând obligațiuni „Tezaur”, de exemplu, emise de Ministerul de Finanțe. Cea mai sigură și mai avantajoasă investiție, dacă luăm în calcul maturitățile de 1, 2 și 3 ani și dobânzile anuale de 7,20%, 7,50%, respectiv 8%.

Plus că titlurile sunt transferabile și se pot răscumpăra, în avans. Mai mult, nici nu sunt impozitate de către stat, comparativ cu celelalte tipuri de plasament – depozite bancare (atractive, în trecut) sau investiții la bursa de valori (mult mai complicate, ca procedură, și mai riscante).



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img