14 noiembrie 2024

Premiile Reuniunilor Culturale „Alecsandriada”, ediţia a II-a

În ultima zi a Reuniunilor Culturale „Alecsandriada”, organizate sub patronajul Consiliului Judeţean, în parteneriat cu Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” şi Societatea Ştiinţifică „Vasile Alecsandri, a avut loc Gala Premiilor acestei importante manifestări culturale, artistice şi ştiinţifice.

În Sala Mare a Teatrului Municipal „Bacovia”, în prezenţa unui public iubitor de teatru şi poezie, a invitaţilor la Reuniunile Culturale, poeţi, romancieri, dramaturgi, critici şi istorici literari din Republica Moldova, Bucovina de Nord şi România, au asitat la un regal al spiritului şi culturii române, pus sub semnul celui care a dat naştere, a contribuit şi a înnobilat literatura română modernă, poetul, prozatorul, dramaturgul şi diplomatul Vasile Alecsandri, născut aici, în Bacău. Juriul, condus de criticul şi istoricul literar Adrian Dinu Racheru, prorector al Universităţii „Tibiscus” Timişoara, a acordat următoarele premii:



Laureat al Reuniunilor Culturale „Alecsandriada” – 2018 – Mircea Martin, critic şi teoretician literar, membru corespondent al Academiei Române.

Premiul pentru Poezie – Nicolae Dabija, Chişinău, membru corespondent al Academiei Române.

Premiul pentru Critică şi istorie literară – Ion Holban, Iaşi, director de teatru, conducător de reviste literare.

Premiul pentru Dramaturgie – Dumitru Crudu, Chişinău.

Premiul pentru Proză – Grigore Grigan, Cernăuţi.

A fost instituit, la ediţia din 2018 a Reuniunilor…., Premiul Centenarul Unirii, acordat de oraganizatori Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” Bacău, Liceului „Vasile Alecsandri” Chişinău şi Şcolii din Mahala (Cernăuţi), trei şcoli din trei provincii româneşti.

Tot cu aceeaşi ocazie, au fost premiate trei reviste de cultură, din cele trei provincii istorice, care au o contribuţie importantă la promovarea culturii naţionale, „Actualitatea literară”, din Lugoj, „Spaţii culturale”, din Râmnicu Sărat,, „Mărturii culturale”, din Satu Mare, şi „Tecuciul literar”, din Tecuci.

Ca şi la prima ediţie, a fost organizat şi un concurs de poezie şi dramaturgie pentru tineri, care nu au debutat editorial. Juriul, condus de poetul Dumitru Brăneanu, preşedinte al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor, managerul de proiect al Reuniunilor Culturale „Alecsandriada”, a acordat următoarele premii:

Dramaturgie, Premiul I – Dana Zeto, Bacău, Premiul II – Mihai Zota, Bacău.

Poezie, Premiul I – Andreea Elena Chiriac – Suceava, Premiul II – Emilia Nedelcov – Iaşi, Premiul III – Daniel Sascău – Bacău.

A fost o seară de excepţie, prezentările premianţilor, care au aparţinut criticului Adrian Dinu Racheru, o personalitate a criticii literare româneşti, un om de o rară distincţie, erudit, cu o prezenţă agreabilă, dar mai ales discursurile distinşilor oameni de cultură premiaţi au fost de o înaltă ţinută intelectuală, care au lăsat urme adânci în inimile celor prezenţi, astfel că marele poet şi dramaturg, Vasile Alecsandri, a fost, dacă mai era nevoie, (re)împământenit în acest oraş, dar şi în sufletele băcăuanilor.

În aceeaşi zi, de la ora 10.30, în Sala de conferinţe a Hotelului “Decebal” a avut loc o interesantă şi viu disputată dezbatere cu tema “Dramaturgia românească, încotro?, moderată de dramaturgul Viorel Savin şi Valeria Tăicuţu, ocazie de a puncta câteva dintre cauzele care au dus şi duc la lipsa dramaturgiei româneşti contemporane de pe afişele teatrelor din România. Cum la dezbatere au participat şi directori, redactori şefi şi redactori ai unor publicaţii literare din ţară, opiniile exprimate vor fi, cu siguranţă, consemnate.

Păcat că de la colocviu nu au fost invitaţi şi directori de teatre, regizori, scenografi şi actori, cei care au fost “acuzaţi” de starea actuală a dramaturgiei autohtone. De la ora 12.00, mai mulţi scriitori din România, Republica Moldova şi Bucovina de Nord s-au întâlnit cu profesori şi elevi ai Colegiului Naţioanl “Vasile Alecsandri”, ocazie de a schimba impresii, de a marca apropiata sărbătoare a poetului.

Invitaţii au citit din creaţiile lor, fiind aplaudaţi de elevii participanţi. Un moment emoţionant l-a constituit cuvântul poetului Mircea Jurebie, care a făcut precizarea că, acum 55 de ani a finalizat cursurile acestui liceu, în chiar clasa în care a avut lor întâlnirea.

Sigur, ediţia a II-a s-a încheiat, mai sunt multe de spus, o vom mai face şi cu alte prilejuri, trebuie, totuşi, să spun organizatorilor, că de astăzi începe ediţia a III-a, asta pentru a nu mai invoca lipsa de timp şi de personal calificat în organizarea unor asemenea manifestări, la care invităm mari personalităţi ale culturii române şi, implicit, angajăm imaginea judeţului Bacău.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014