Printre noi sunt la tot pasul oameni cu adevarat destoinici. Uneori trecem pe lânga ei fara ca macar sa stim ce responsabilitati au pe umeri si cât de mult depindem de ei. Munca lor a fost si este reflectata constant in cotidianul Desteptarea, care in ultimii 26 de ani a fost oglinda societatii bacauane, cu bune sau rele.
In final, jurnalistii si cititorii i-au scos in evidenta pe toti cei care fac tot posibilul ca lucrurile sa mearga bine, indiferent de domenii – fie cultural, servicii, sanatate, invatamânt sau sport. Acum este din nou prilej de sarbatoare, prilej sa ne gândim la cele bune si la oamenii care fac lucrurile sa se intâmple asa cum trebuie pentru ca bacauanilor sa le fie mai bine. Este pentru al XX-lea an in care cotidianul Desteptarea ii premiaza pe campionii comunitatii locale. Un an in care am considerat ca a-i premia pe laureati chiar la locul lor de munca sau in mediul in care sunt apreciati ca lideri este cel mai potrivit.
Ei merita aprecierea noastra si le multumim in numele tuturor!
Primarul Gelu Ciorava: „O mie de copii invata in conditii moderne”
Campusul Scolar Podu Turcului, al doilea construit in Moldova
Dupa Spulber, Pricop, Forcos si Iacobescu, in Podu Turcului a fost ales un primar care, in sfârsit, a schimbat infatisarea acestei comune prafuite. O comuna care, chiar daca nu va vine sa credeti, aspira sa devina oras. Din pacate, in loc sa se dezvolte, a inceput sa se urâteasca, sufocata de gunoaie si buruieni, exhibându-si strazile rupte si cladirile imbatrânite. Campusul Scolar „Alexandru Vlahuta” parea si el predestinat esecului. Proiectul a fost demarat in 2007, prin Inspectoratul Scolar, dar in 2008 au fost sistate lucrarile din lipsa de fonduri. „De atunci a ramas si datoria, in urma careia au curs penalitati. In total, 13 miliarde de lei vechi”, explica Gelu Ciorava, actualul primar al comunei. In 2012 a câstigat alegerile si s-a apucat de treaba. Chiar daca, astazi, este cea mai importanta realizare a lui Gelu Ciorava, Campusul nu se afla pe lista sa, in campanie: „Am promis ca voi moderniza piata agro-alimentara si ca voi reabilita podul Scrofeni. Mi-a fost frica sa promit altceva. Am aflat, apoi, ca asa se obisnuieste: sa promiti, chiar daca stii ca nu poti sa faci!” Cele doua obiective au fost realizate in primul an de mandat.
Invidie: „Universitatea din Podu Turcului”
„Când am venit aici nu am gasit nimic, afirma Gelu Ciorava. Secretarul murise, iar viceprimarul a plecat dupa o luna. I-am gasit demisia pe birou. Al doilea viceprimar a murit dupa un an, iar al doilea secretar a plecat la Moinesti, unde era nascut.” In fine, comuna are al III-lea viceprimar si al III-lea secretar, iar cu acestia Ciorava se intelege foarte bine. „In 2013, impreuna cu secretarul comunei, Irina Apetroaie, am format o echipa noua, din angajati tineri, cu facultate, si am inceput sa studiem proiectul campusului. Mai exact, ce am gasit din el, caci o parte era la arhiva, o parte era la constructor… L-am reconstituit si am cautat solutii”. Iar solutia a fost Programul Operational Regional, care asigura o finantare nerambursabila de 85 la suta. Ministerul Dezvoltarii suporta 13 la suta, iar Consiliul Local Podu Turcului, 2 la suta. Un an s-a lucrat la proiect, apoi s-a obtinut finantarea. A meritat, caci aproape o mie de elevi invata acum in conditii moderne. „Universitatea din Podu Turcului”, asa e numit campusul de primarii vecini, ironici, dar si un pic invidiosi. „Pot spune ca am fost norocos ca am primit finantarea, afirma Ciorava. Sau, poate, copiii au fost norocosi. Dupa un an de munca, dupa zeci de drumuri la Piatra Neamt, am reusit sa depunem dosarul la ADR N-E, iar pe 27 februarie 2015 am semnat contractul de finantare.”
A fost si diriginte de santier, si paznic
Gelu Ciorava mai spune ca, dupa 1990, nu s-a construit nimic in Podu Turcului: „s-a reparat Scoala Cabesti, nimic altceva. Nu s-a facut niciun drum, nicio scoala, nicio gradinita!” In 2015, la Campusul Scolar au inceput lucrarile, iar primarul a crezut ca s-au terminat problemele. Nu a fost asa: „M-am transformat in inginer constructor, in diriginte de santier, in muncitor, cred ca am fost si paznic, mai ales in weekend, când exista riscul sa fie furate materialele!” Pe 27 decembrie e termenul final, iar primarul e convins ca va fi respectat. „Daca as fi ramas in urma mi-ar fi oprit finantarea. Am avut controale pe fonduri europene in fiecare luna. Este al II-lea campus scolar construit in Moldova, dupa cel din Iasi.” Probleme au fost destule, cea mai grava fiind lipsa muncitorilor calificati in zona: sudori, zidari, faiantari etc. „A trebuit sa ma implic si sa caut, impreuna cu constructorul, muncitori in zona. S-a lucrat cu cel putin 150 de angajati pe zi. Acum pot spune ca sunt multumit. Inainte, cei 950 de elevi invatau in fostul camin si in fostul liceu, in doua schimburi. Ora era de 45 de minute. Copiii din clasele a IV-a si a V-a terminau cursurile la orele 17-18 si faceau naveta 15 km, iarna, prin frig si zapada.” Investitia e aproape de final, mai trebuie pus parchetul in internat si gresie in câteva bai. Campusul Scolar „Alexandru Vlahuta”, care din toamna este functional, are 24 de sali de clasa, 8 laboratoare, 4 ateliere, o cantina cu 100 de locuri pe schimb, un camin cu 138 de locuri si o sala de sport. Desi a intâmpinat de multe ori dificultati, acest proiect a fost dus la bun sfârsit. De aceea, „Desteptarea” il premiaza pe Gelu Ciorava, primarul comunei Podu Turcului, pentru realizarea Campusului scolar „Alexandru Vlahuta”, un centru de studiu dotat la nivel european.
Liviu Ciumeti si „armata” de postasi, parteneri de incredere ai bacauanilor
Una dintre misiunile importante ale lui Mos Craciun, zilele acestea, este sa lectureze cu multa atentie scrisorile pe care mai toti i le trimitem, in speranta ca vom gasi sub brad, in seara de Ajun, cadoul mult dorit. Pentru a duce lucrurile la bun sfârsit, Mos Craciun are nevoie nu doar de sprijinul spiridusilor sai, ci si de ajutorul postasilor, care alearga zilele acestea de zor ca sa ii duca mii si mii de epistole.
Iar Mosul prefera epistolele scrise, in loc sa primeasca mesaje impersonale si standardizate, prin intermediul retelelor de asa-zisa socializare. In plus, o felicitare sau o simpla foaie scrisa de mâna si trimisa intr-un plic timbrat duce cu ea o boare de romantism ce nu razbate din ecranul calculatorului sau al altui dispozitiv electronic de comunicare. Posta Româna incearca, si reuseste cu brio, sa fata fata vitezei in continua crestere a comunicatiilor. Serviciile oferite de institutie s-au imbunatatit continuu si se afla pe drumul cel bun, dupa cum spune directorul Oficiului Judetean de Posta Bacau, Liviu Ciumeti. „In fata unei evidente cresteri a concurentei intre mijloacele de comunicare, lumea trimite acum mai putine felicitari de Craciun sau scrisori, in general, decât se intâmpla la inceputul anilor ’90. Dar inca se trimit si chiar intr-un volum care ne arata ca oamenii sunt inca atasati ideii de scrisoare clasica, dar si ca serviciile Postei Române sunt apreciate si utilizate”, spune directorul Ciumeti. Domnia sa conduce o „armata” de 700 de lucratori postali din tot judetul, de care este mândru si a carei apreciere a dobândit-o prin imbunatatirea conditiilor de lucru si a proiectelor aflate in derulare.
De altfel, pentru contributia la imbunatatirea continua a serviciilor postale, adaptarea lor permanenta la nevoile unui public foarte divers si promovarea institutiei ca un partener corect si de incredere, ziarul Desteptarea i-a acordat anul acesta un premiu cuvenit directorului Liviu Ciumeti. Un premiu deopotriva acordat tuturor lucratorilor postali, care au responsabilitatea a peste 11 milioane de trimiteri postale saptamânal. Lucratorii postali sunt si cei carora li se datoreaza rezistenta pe piata a presei tiparite, care in ultimii ani a pierdut teren in fata internetului. Postasii sunt cei care distribuie presa scrisa abonatilor, in orice colt al judetului s-ar afla. „Depunem toate eforturile pentru a oferi servicii de calitate, consolidând un parteneriat de succes, mentinând o oferta flexibila de servicii, adaptate intotdeauna nevoilor clientilor nostri. Chiar si in era comunicatiilor electronice, Posta ramâne, pentru milioane de oameni, cel mai accesibil mijloc de comunicare.
De mai bine de 150 de ani, Posta Româna s-a dovedit un partener corect si de incredere, construind de-a lungul anilor cea mai mare retea de retail din tara”, a spus directorul Ciumeti.
Unul dintre obiectivele importante ale conducerii Postei Române este promovarea serviciilor sale pe internet. De altfel, site-ul institutiei, de la adresa www.postaromana.ro, s-a modificat radical si a devenit mult mai prietenos pentru clienti. „Pagina a devenit o interfata mult mai eficienta in relatiile dintre institutia noastra si client. Sunt prezentate toate serviciile intr-o maniera facila, iar una dintre noutati este posibilitatea de a completa direct pe calculator, de acasa sau de oriunde, formularele de expeditie prin intermediul nostru, care sunt listate direct la oficiul postal”, a mai spus directorul Ciumeti. Practic, din fata calculatorului se pot expedia bani, se pot expedia colete si, in general, se pot accesa toate serviciile Postei Române. Tot la capitolul imbunatatiri, de curând s-a lansat serviciul Post Colect, in parteneriat cu Emag, prin care trimiterile si receptiile se pot face la adresa si la ora la care doreste clientul. Iar serviciul Prioripost, prin care se pot face expeditii si receptii in 24 de ore, face fata oricarei concurente, si chiar la un pret foarte mic fata de toate firmele de curierat care mai exista pe piata.
O cariera dedicata Postei Române
Directorul Liviu Ciumeti este bacauan din comuna Poduri, absolvent al Liceului „George Bacovia”, promotia 1987, si toata viata sa a lucrat in cadrul Postei. A inceput meseria la Moinesti si a urcat pe scara ierarhica pas cu pas, pâna la functia de director, „fara nici un fel de interventie sau sprijin, ci exclusiv prin propriile puteri”, dupa cum spune. Se declara pasionat de meserie si cele mai mari mâhniri profesionale sunt atunci când intâmpina dificultati in rezolvarea unei probleme. Una dintre motivatiile sale puternice pentru determinare si putere de munca este propria sa familie: sotia sa, sef de agentie bancara, si fiica sa de 23 de ani, studenta la Litere.
Mihai Nistor, speranta noastra pentru Rio
Campion mondial APB, laureatul Desteptarii este singurul boxer care va reprezenta România la Olimpiada din 2016
O fractura de maxilar
La 19 ani era deja un fost boxer. Dinamo Bucuresti ii pusese cruce. Si ii spusese „adio”. O cariera frânta odata cu fractura de maxilar, o cariera frânta inainte de a incepe cu adevarat. Sau nu! „Lasa, Mihai, nu-i nimic. Vii cu mine, la Bacau si ai sa vezi ca intr-o buna zi le vei da tuturor peste nas. Ai incredere in ce-ti zic”. Cuvintele lui Relu Auras au sunat ca un veritabil „abracadabra” pentru Mihai Nistor. „Sincer, am simtit ca ma mai nasc o data. Nu degeaba spun ca maestrul Auras mi-a fost si imi este ca un al doilea tata”, marturiseste Mihai Nistor.
Povestea cu Feri
Atunci, in 2009, cei de la Dinamo si-au frecat mâinile de bucurie; dadeau „mortul” din casa. Relu Auras a zâmbit. Mai trecuse prin asa ceva in 1993, atunci când, impreuna cu Dumitru Sechelariu il luasera la Selena Bacau pe Feri Vastag, aflat intr-un puternic declin. „Dorule, Relule, ce teapa v-ati mai luat cu Feri”, i-au persiflat pe Sechelariu si pe Auras maharii de la Bucuresti. Dupa doar câteva luni, Francisc Vastag devenea campion european si campion mondial! In drum spre Bacau, Auras i-a spus lui Nistor povestea lui Vastag din ’93: „Aceleasi planuri le am si cu tine, Mihai. Vreau sa te scot campion mondial”. De data aceasta, pe fata maestrului Auras nu se mai zarea niciun zâmbet. „Il ascultam si mai ca nici nu respiram”, isi aminteste Nistor.
Buletin de Bacau
„Venirea la Bacau a fost sansa vietii mele. Dintr-un boxer considerat drept terminat am devenit un campion. National si international”, continua Mihai Nistor. Si cum sa nu-i dai dreptate? Bronzul la Europenele de Tineret, titlurile nationale pe banda la super-grea si, ulterior, succesele din Campionatul Mondial al Cluburilor, cu italienii de la Dolce & Gabbana si cazacii de la Astana Arlans au aratat ca Auras a avut din nou ochi si fler. Iar Nistor, pumni de fier. „Acele rezultate internationale mi-au dat o incredere enorma si m-au pregatit pentru noile provocari ale carierei”, spune pugilistul iesean in vârsta de 25 de ani. „Puteti sa scrieti fara probleme boxerul bacauan. Acum am si buletin de Bacau”, zâmbeste Nistor.
Un an de gratie
2015 a fost un an de gratie pentru Mihai Nistor. A luat bronzul la Europene si a câstigat titlul de campion mondial la super-grea in APB, divizia profesionista creata de forul international, dupa o finala cu marocanul Mohammed Arjaoui disputata in fieful acestuia, la Marrakesh. O victorie care i-a adus elevului lui Auras calificarea la Olimpiada de la Rio. Pâna in acest moment, Mihai este singurul bacauan care si-a asigurat prezenta la Rio. Dar si unicul pugilist român! Dupa Marrakesh a venit un nou succes. Unul si mai mare: titlul mondial in Aiba Pro Boxing, cucerit, prin KO tehnic, in fata germanului Erik Pfeifer, chiar pe terenul acestuia, la Hamburg. „Un român face istorie in APB”, a vuit presa internationala. „Campionul nostru”, a titrat Desteptarea.
Si la anul, tot la fel!
Acum, la final de 2015, cotidianul „Desteptarea” ii ofera lui Mihai Nistor premiul titlul de Campion Mondial al Categoriei Supergrea in APB si pentru calificarea la Olimpiada de la Rio in 2016. „Este o onoare pentru mine, mai ales ca vine din partea unui ziar pe care il citesc mereu cu mare placere. Iar faptul ca sunt laureatul «Premiilor Desteptarea» ma bucura si mai mult”, zâmbeste campionul nostru. „Sper ca rezultatele de anul viitor, de la Olimpiada de la Rio sa va oblige sa ma premiati si la editia cu numarul 21”, ne face cu ochiul Mihai Nistor. OK, placerea va fi de partea noastra, Mihai!
Parintele Constantin Gherasim, o lectie de Evanghelie aplicata
Inca de când a imbracat haina preotiei, parintele Constantin Gherasim a stiut ca misiunea sa nu se rezuma doar la propovaduirea Cuvântului ziditor. Astfel, din anul 2007, când a fost hirotonit preot de catre IPS arhiepiscop Ioachim, sfintia sa a preluat munca sociala demarata de preotul Vasile Radu in parohia Sf. Gheorghe – Bacau. Prin urmare, parintele Constantin s-a implicat in munca filantropica si, in cei opt ani parcursi, a reusit sa aduca o raza de speranta in viata celor impovarati de greutati materiale. Tinând cont de toate acestea, pr. Constantin Gherasim, parohul Bisericii „Sf. Gheoghe”, este unul dintre laureatii celei de-a XX-a editii a Premiilor Desteptarea pentru activitatea social-filantropica desfasurata in Asezamântul „Samarineanul milostiv”.
Sacerdot printre copii
Sensibilitatea pr. Constantin fata de durerile lumii i se trage, probabil, si de la perioada in care a slujit Cuvântul ca mod de informare. Si-a incercat puterile in munca de jurnalist facând parte din prima echipa a Editurii Trinitas, sub coordonarea PF patriarh Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Revenit acasa, el a colaborat cu publicatii precum Monitorul de Bacau, Ziarul de Bacau sau revista „Lumina”, devenind un fin observator al vietii spirituale si culturale din judetul nostru. Chemat la misiunea de sacerdot, pr. Constantin a ales sa impleteasca vestirea Evangheliei cu milostenia aplicata in viata de zi cu zi. Prin asezamântul social-filantropic „Samarineanul Milostiv”, anual, un numar de aproximativ 30 de copii primesc zilnic o masa calda gratuita. De asemenea, in preajma praznicelor imparatesti, mai multe familii din parohie, si nu numai, au primit sprijin material constând in alimente, haine, rechizite si jucarii pentru cei mici. De câtiva ani, un grup de profesori-voluntari au fost cooptati intr-un program de pregatire a elevilor pentru examenele de Evaluare Nationala si Bacalaureat. Rezultatele nu s-au lasat asteptate, astfel ca una dintre participante a reusit sa termine ca sef de promotie. Din acest an, pr. Constantin, sprijinit atât de preotii co-slujitori Constantin Leonte si Gheorghe Chirica, cât si de enoriasi, a purces la extinderea asezamântului atât de necesara pentru proiectele viitoare pe care le vrea implementate in viata comunitatii: program de „scoala dupa scoala”, cursuri de vara si organizarea de evenimente culturale.
Un premiu al oamenilor de suflet
Când i-au acordat premiul, jurnalistii cotidianului Desteptarea l-au gasit pe pr. Constantin trebaluind prin Casa Domnului. Intre un sfat duhovnicesc si un deviz de lucrari, el si-a facut timp sa primeasca simbolul recunostintei noastre pentru activitatea sa de pâna acum si pentru promisiunea unei continuari pe masura. „Consider premiul acesta nu atât al meu, cât al oamenilor cu suflet mare din aceasta parohie. Fara sa-i stiu pe ei in spatele meu, n-as fi putut realiza atâtea lucruri frumoase pentru cei aflati in dificultate” a marturisit pr. Constantin vadit emotionat. Si pentru ca nu puteam pleca de la sfintia sa fara o vorba de duh, Padre a concluzionat: „Niciunul nu imparatim lumea asta. Au fost imparati, oameni bogati, miliardari, si niciunul n-a imparatit lumea, n-a ramas nimic in urma lor. Ramâne doar dragostea care ne-o purtam unii altora si dorinta de a face bine.”
GTL Medical Clinic Bacau… o experienta pe care nu o poti rata
GTL Medical Clinic Bacau ofera servicii medicale, psihologice, de relaxare si intretinere corporala. Este o clinica holistica, ofertanta, cu o abordare completa, adaptata nevoilor actuale. Acum, la editie aniversara, cotidianul Desteptarea premiaza Centrul GTL Medical Clinic, pentru ca a adus o noua abordare in peisajul medical bacauan si un concept inedit in domeniul sanatatii: echilibru pentru minte, trup si suflet.
Servicii de inalta performanta din toate specialitatile medicale
La GTL Medical Clinic beneficiezi de o experienta pe care nu o poti rata. O spune chiar managerul general al clinicii, Ana – Maria Crâsmaru. „Acest centru a aparut, in urma cu trei ani, pentru a satisface o nevoie acuta de servicii medicale de inalta calitate si profesionalism in zona de nord-est a tarii”, explica Ana – Maria Crâsmaru. Este un centru in care se gasesc multe specialitati medicale, oferind consultatii pe mai multe domenii – ORL, cardiologie, ginecologie, medicina interna, ecografie doppler color generala, ecografie tesuturi moi, BFT ambulatoriu si BFT spitalizare de zi (specialitate in contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate – CJAS), analize medicale de laborator (in contract cu CJAS), gastroenterologie, endocrinologie, mica chirurgie, alergologie (contract cu CJAS), oxigen-ozono-terapie, chirurgia si tratamentul hemoroizilor si varicelor, endocrinologie, fise medicale auto si de port arma, fise medicale pentru siguranta circulatiei, medicina muncii, medicina sportiva, psihologie, psihiatrie (in contract cu CJAS).
Ultimele noutati
Pentru a fi cât mai aproape de nevoile pacientilor si de cererile lor, GTL Medical Clinic a introdus de curând si servicii medicale de Alergologie / imunologie, dar si Gastroenterologie si Endocrinologie. In cadrul cabinetului de alergologie si imunologie se acorda urmatoarele servicii, decontate prin CJAS pe baza biletului de trimitere, atât pentru copii, cât si pentru adulti: consultatie, teste cutanate alergologice prick (alergeni respiratori si alimentari), testare cutanata anestezice stomatologice, explorari functionale respiratorii (spirometrie), imunoterapie specifica cu vaccinuri alergenice. Afectiunile abordate sunt rinita si conjunctivita alergica, astmul bronsic, weezing recurent, tusea cronica, urticaria, angioedemul, dermatita atopica, dermatita de contact, alergii si intolerante alimentare, reactii de hipersensibilitate, reactii adverse la medicamente, suspiciune de alergie la anestezice locale, si materiale stomatologice, alergii post-intepatura de insecta, boli autoimune si autoinflamatorii de tipul vasculitelor, colagenozelor etc, deficite imune.
„Suntem o echipa tânara de medici, bine pregatiti, cu disponibilitate si dorinta de a oferi permanent servicii de calitate. GTL Medical Clinic este un concept ce vine tocmai pentru a fi in sprijinul oamenilor si a rezolva, intr-o singura locatie, anumite probleme medicale. In GTL Medical Clinic principiul dupa care functionam este: respect fata de clientul pacient !”
Ana – Maria Crâsmaru, manager general
Miracolul de lânga noi. 11 copii, binecuvântare si bucurie pentru parinti
Sunt o familie unita, frumoasa, binecuvântata. Sunt oamenii de lânga noi. Dar pe care, daca ajungi sa-i cunosti, nu ai cum sa-i mai uiti. De aceea putem spune ca un premiu cu o mare incarcatura emotionala a fost acordat de cotidianul Desteptarea familiei Nicoleta si Daniel Sava (37 si 41 de ani), pentru curajul de a spune DA vietii si pentru asumarea pe deplin a educarii si cresterii celor 11 copii! Ca motivatia decernarii premiului celor doi soti are intrutotul acoperire in realitate aveam sa ne convingem când am poposit in mijlocul acestei familii minunate.
Un tot unitar
Am pasit pragul casei, incarcati cu daruri din partea Desteptarii pentru copii. Ni s-a alaturat si un reprezentat al Gradinitei „Benthal”, care a tinut sa le ofere celor mici alte minunate daruri. In primul moment am crezut ca am nimerit intr-o farmacie. Totul stralucea de curatenie si tot ce vedeam vorbea despre harnicia si bunul gust ale celor doi soti. Ne-au intâmpinat politicosi, cu urari de bun venit, Diana, 17 ani, Emanuel, 16 ani, Andreea, 14 ani, Daniela, 13 ani, Liliana, 11 ani, Teofil, 8 ani, Stefan, 6 ani, Miriam, 5 ani, Ruben, 3 ani, si Iosif, 2 ani. La scurt timp, fata cea mare a adus-o in grup si pe mezina familiei. O cheama Rahela, are doar o luna si arata ca de pe revista. Toti o inconjoara cu dragoste, sentiment pe care il sesizezi din primul moment in aceasta familie. Se vede imediat si ca intre membrii ei exista o armonie si o intelegere deplina. Copiii mai mici radiaza de fericire, râd intre ei, chicotesc, ca orice prichindel de vârsta lor. Parintii ii privesc cu ingaduinta si intelegere. Nici pe Ruben, nazdravanul familiei, nu-l dojenesc pentru neastâmpar. Dar, bine educati, copiii nu intrec masura.
„Cu ajutorul lui Dumnezeu le biruiesti pe toate”
Pentru orice parinte care a adus pe lume unul, doi sau cel mult trei copii, si nu 11, ca sotii Sava, surpriza de a vedea acest tablou minunat este de proportii. Ce le da putere celor doi parinti sa duca pe umeri misiunea de a-i creste si educa exemplar, asa cum o fac, pe cei 11 copii ai lor? Daniel Sava, tatal copiilor, care lucreaza ca sofer la o firma privata, ne-a raspuns: „Si eu, si sotia mea am crescut in familii numeroase, de oameni credinciosi, si am vazut ce inseamna sa ai copii multi si sa le asiguri tot ceea ce au nevoie. Ei sunt o bucurie pentru noi, o binecuvântare a lui Dumnezeu. Când ai credinta in Dumnezeu, cu ajutorul Lui, le biruiesti pe toate. Noi am simtit si simtim binecuvântarea Lui”. Sotia, Nicoleta Sava, si ea cu aceeasi convingere, ne-a declarat: „Cu credinta in Dumnezeu, cu ajutorul Lui, ne descurcam. Nu spun ca este usor, dar e frumos sa le dai viata, sa cresti si sa educi copiii!”
Harnici in casa si buni la invatatura
Tot ceea ce se vede in jur, prin casa, este, intr-adevar, dovada bunilor gospodari a celor doi soti, dar si a harniciei copiilor mai mari. Toti ii ajuta pe parinti la treburile gospodaresti. Fetele fac curatenie, spala vasele, calca rufe, iar baietii ii dau o mâna de ajutor tatalui. „Copiii au primit educatie in acest sens, ca sa ne ajute, ne-a mai spus Nicoleta Sava. I-am invatat sa simta responsabilitatea pe care trebuie sa o aiba fiecare, potrivit vârstei.” Stradania celor doi parinti de a face din copiii lor oameni de nadejde se vede si din rezultatele la invatatura ale celor care sunt de vârsta scolara. Diana este eleva intr-a XI-a la Colegiul National „Ferdinand”, la o clasa de matematica-informatica, si doreste sa urmeze o facultate de medicina, Emanuel este in clasa a IX-a la Colegiul Tehnic de Comunicatii „N.V.Karpen” si vrea sa devina inginer, iar ceilalti cinci elevi din familie sunt la Scoala „Mihail Sadoveanu”, din apropierea casei lor. Toti invata bine, sunt sârguinciosi. Ca sa ne convinga ne arata doua albume pline cu diplome pe care le-au primit pentru rezultatele la invatatura si implicarea in alte activitati organizate de scoala. Dar ne-au uimit nu numai cu succesele lor la invatatura. Ne-au lasat aproape fara grai atunci când sub bagheta nevazuta a tatalui lor au inceput sa cânte melodii si sa recite poezii. Mai intâi au cântat Ruben (3 ani), Miriam (5 ani), Stefan (6 ani) si Teofil (8 ani) care au prezentat si o sceneta. Deliciul spectatorilor l-a facut Prâslea grupului, care a si recitat fara nicio poticnire o poezie destul de grea. Momentul inaltator a continuat cu melodii religioase cântate de fete, impreuna cu tatal lor si acompaniate la acordeon de Emanuel. Vocile lor ne-au facut sa credem ca ne aflam in fata unui grup vocal de la un liceu de muzica. Dupa o ora de reala incântare am parasit aceasta familie, cu speranta ca modelul ei va fi urmat de cât mai multe altele.
Despre suflet si cortina de la teatru, cu „Tata Geo”
Despre cei nascuti in zodia Pestilor se spune ca se evidentiaza in arte, stiinte sau literatura si devin populari prin succesul operelor lor. O confirma regizorul Gheorghe Balint, nascut pe 6 martie 1956 in Bacau, crescut aici, ajuns la maturitatea artistica in acelasi loc, recompensând astfel comunitatea din care face parte cu nenumarate spectacole pentru adulti, dar si pentru copii. „Cei care primesc premiu de la UNITER (n.r. Uniunea Teatrala din România) sunt morti sau aproape de finalul carieriei”, ne-a spus Geo Balint, usor ironic, la momentul in care echipa cotidianului Desteptarea i-a inmânat diploma pentru „meritul de a fi dus renumele Teatrului Municipal «Bacovia», pe scenele lumii, prin spectacolele de Drama si Animatie create ”.
Un premiu prin care am vrut sa-l felicitam si sa-i multumim pentru tot ce ne-a transmis de-a lungul anilor prin spectacolele sale, dar l-am asigurat si ca trebuie sa mearga mai departe, pentru ca lumea, asa cum este ea azi, are nevoie mai mult decât oricând de povesti. „Traim alandala. Si in teatre e asa din cauza vitezei. Ca sa faci meseria asta, trebuie sa fii copil, sa ai o doza de… Desenez de când ma stiu, mi-a placut mereu povestea si sa ajung la sufletul oamenilor. Am noroc ca ma lipesc repede de oameni”, spune senin regizorul, asezat pe un scaun, in fata scenei Teatrului „Bacovia”.
Inceput si prezent
Si-a inceput cariera in 1986, dar nu-si mai aminteste clar cine pe cine a gasit, el teatrul sau invers. „Impreuna cu actorul Valentin Lozinca am batut satele judetului nostru jucând piese de teatru cu papusi, atât pentru copii, cât si pentru adulti. In 1990, am regizat primul meu spectacol, «Micul print», dupa Antoine de Saint-Exupery”. Doua intâlniri ulterioare i-au confirmat ca acesta este drumul sau, cu Eugene Ionesco la Paris, apoi cu Liviu Ciulei, caruia i-a fost asistent la regizarea lui „Hamlet”. Ce e oarecum surprinzator, in ciuda CV-ului impresionant, e ca Geo Balint spune despre sine ca nu e un actor bun.
„Sper ca inca mai invat cu fiecare spectacol sa fiu un regizor normal. Se spune despre un spectacol ca e bun atunci când nu se vede regia. Un lucru este clar: teatrul nu da raspunsuri, ci pune intrebari. Se ridica cortina, s-a nascut povestea, se lasa – teatrul a disparut”, explica „Tata Geo”, cum ii spune lumea artistica. Teatrul „Bacovia” i-a fost casa din 1990, dar n-a lucrat in permanenta aici, având, cel putin in ultimii ani, nenumarate spectacole in alte judete ale tarii si chiar in afara granitelor. Nu vorbeste prea mult despre premii si titluri, desi se mândreste cu titlul de „Cetatean de onoare al Falticeniului” si are un regret pe care nu-l pronunta prea apasat, „de ce au gasit de cuviinta sa mi-l acorde cei de acolo si nu cei din Bacau”. Tot el raspunde… „e greu sa fii filosof in satul tau”.
Proiecte de suflet
Proiectele sale de suflet ramân „Buzunarul cu teatru” – asociatie de teatru care intre timp s-a dizolvat, dar al carei succes important a fost spectacolul „Femei singure”, realizat in colaborare cu actrita Eliza Noemi Judeu, si trupa Prospero de la Palatul Copiilor, pe care a infiintat-o cu speranta ca va reusi sa-i faca pe tineri sa se indragosteasca iremediabil de teatru. A reusit, ba mai mult, a recidivat cu un proiect asemanator la Falticeni, trupa Birlic. „Nu fac diferenta intre spectacolele pentru copii si cele pentru adulti.
Eu nu sunt regizor, ma consider doar un bun povestitor. Am acelasi drag de actori si de a spune o poveste. Regizez oriunde sunt chemat. Oamenii au nevoie de teatru. De Bacau sunt sentimental legat. Slava Domnului ca la Bacau avem consumatori de arta, dragoste de cultura”, spune Gheorghe Balint. Despre viitor, regizorul vorbeste in termeni simpli: „sa fiu sanatos e cel mai important proiect, sa-mi vad nepotii mari (sunt bunic!) si…voi continua sa spun povesti impreuna cu cei fara de care nu exista teatrul, ACTORII!”.
Felicitari si cariera cât mai lunga!
Farmaciile Sf. Spiridon: Universul sanatatii
Orientarea permanenta catre pacienti a fost motivul principal pentru care reteaua regionala Farmaciile Sf. Spiridon a fost desemnata intre premiantii celei de a XX-a editii a Premiilor Desteptarea. Motivatia apare inscrisa pe diploma acordata: „Farmaciile Sf. Spiridon – o retea moderna de farmacii, orientata in permanenta catre pacienti, care isi indeplineste fara rabat sloganul «Universul sanatatii»”.
Reprezentanta companiei, Andreea Ariton, farmacist coordonator, careia i-a fost inmânata diploma precizeaza: „Prin intermediul Fundatiei Sf. Spiridon, cu toate ca posibilitatile financiare sunt limitate, noi daruim nu din preaplin, ci din suflet, pentru bacauani si nu numai.” Sau, cum ne spuneau chiar farmacistii retelei, acolo ei nu sunt simpli vânzatori de medicamente si nu au o astfel de senzatie niciun moment, ci traiesc efectiv bucuria de a darui. „Pacientii care intra in farmaciile noastre – mai spuneau ei – simt ca aici gasesc altceva, comparativ cu alte farmacii. Le acordam un pic mai mult decât o fac ceilalti si ei vad aceasta. Iar noi ne facem timp sa-i ascultam”.Iar pentru a oferi pacientilor sai consiliere farmaceutica de cea mai buna calitate, compania a dezvoltat programul de instruire profesionala „Academia Sf. Spiridon” si colaboreaza în permanenta cu firme de training specializate.
„Universul sanatatii” este noua deviza a retelei de farmacii si sta sub semnul patronului sau spiritual, Sf. Spiridon, episcop al Trimitundei, mare facator de minuni si singurul sfânt care se spune ca îsi paraseste racla pentru a veni în ajutorul oamenilor pentru sporul casei si pentru sanatate.
Reteaua de farmacii Sf. Spiridon a fost înfiintata în Bacau în anul 2011. Numara, în prezent, 20 de unitati – 11 in Bacau, una in Slanic Moldova si câte una in comunele Nicolae Balcescu, Margineni si Dofteana, patru in Iasi si una in Piatra Neamt.
Farmaciile Sf. Spiridon fac parte, impreuna cu firma de distributie de produse farmaceutice ND Pharma, din cel mai mare grup pharma din zona Moldovei. ND Pharma detine în portofoliu, în calitate de unic importator în România, brandul Nature Essential, unul dintre cele mai puternice branduri de suplimente alimentare, vitamine si minerale din UE, produse în Spania, din ingrediente naturale, de compania Bio-DiS Spania.
Mara Matei, expert PR, capteaza atentia si sufletul oamenilor!
„Povestea mea a inceput in ziua in care am cumparat ziarul Desteptarea”
Sa fii comunicator si fundraiser, in România, nu e usor. Mara Matei, de la Asociatia „Lumina”, face aceasta munca foarte bine, ba chiar intr-un mod inovativ. Cum a ajuns specialist in relatii publice? „Povestea asta a inceput, daca va vine sa credeti, intr-o zi in care am cumparat ziarul Desteptarea. Fetita mea mai avea putin si implinea doi ani. Inainte de a ramâne insarcinata am fost operator vamal la o firma care lucra in sistem lohn, insa acum imi doream altceva. Era in octombrie 2006. Aveam ceva treaba in oras si am cumparat ziarul. Am gasit un anunt de la SOS Satele Copiilor, care angaja asistent manager. Am trimis un CV in care am explicat ca nu aveam bacalaureatul deoarece cu zece ani inainte picasem examenul si nu-l mai sustinusem niciodata, dar ca aveam intentia sa obtin aceasta diploma. La momentul acela nu credeam ca voi face asta. M-au chemat la interviu, m-au placut si m-au angajat. Directorul Ioan Popa a zis «Ok, ai spus ca iei diploma de Bac, ia-o!» El a fost unul dintre oamenii care mi-a schimbat viata. Am invatat in acel an cum nu am invatat niciodata si am luat examenul, apoi m-am inscris la facultate.”
Fara incredere nu functioneaza!
Nu o interesa o facultate anume, ci doar sa studieze engleza. Care e diferenta dintre un purtator de cuvânt obisnuit si fundraiser? „Pai, fundraiser nu merge fara comunicare. Munca asta inseamna sa te duci, sa reusesti sa captezi atentia, interesul si sufletul omului, sa-l convingi sa doneze bani si sa aiba incredere ca banii lui vor fi folositi exact asa cum ii spui tu, in povestea pe care i-o transmiti. Strângere de fonduri fara comunicare si comunicare fara strângere de fonduri nu functioneaza.” In unele institutii functioneaza, spun eu. „Poate, dar la noi e altfel. Te duci la un om si, cu putin noroc, omul acela are o jumatate de ora sa te asculte. Sa-i vorbesti si sa-l vezi ca nu poate sa-ti raspunda de emotie. Te incarca extraordinar! Iar daca iti spune «Stii, eu mai cunosc pe cineva care poate sa te ajute, voi vorbi si cu el», atunci e… uau! Traim momente de genul acesta, in ultimul timp.”
Oameni care pun lucrurile in miscare
Fundraiser nu inseamna sa te duci de doua ori pe an si sa ceri bani, ci sa-ti faci prieteni si sa construiesti relatii de incredere, sa creezi evenimente in care beneficiarii si binefacatorii sa se intâlneasca si sa se cunoasca. „Desteptarea” o premiaza pe Mara Matei tocmai pentru originalitatea actiunilor prin care incearca sa atraga sponsori si parteneri.
„Multi dintre sponsorii Asociatiei «Lumina» nu mai sunt doar sponsori, sunt prieteni, marturiseste Mara Matei. Pot sa-i sun si sa le cer un sfat: «Uite, avem situatia asta, cum crezi ca am putea sa o rezolvam?» Iar ei ne ajuta.” Marei chiar ii place ceea ce face, asta si pentru ca ii plac oamenii. Nu conteaza rezultatul imediat, ci oamenii care pun lucrurile in miscare dupa aceea. Si fiica sa, Alexia, acum de 11 ani, comunica bine: „Face parte din generatia copiilor care au replica la ei. Intr-o duminica m-a rugat sa o duc in parc. Eu eram foarte obosita si i-am spus «Ok, si eu as vrea la Roma, la Amsterdam…» «Da, dar ce vreau eu e mult mai aproape si nu costa» mi-a raspuns. Copiii au, adesea, replici neasteptate.” Mara crede din tot sufletul in cauza Asociatiei „Lumina”: „Cred pentru ca imi vad colegele la lucru. Sunt atât de atasate de copii, ii ingrijesc cu atât drag, iar atunci când se stinge un copil se stinge si putin din ele!”
Dupa 2020, Europa nu va mai da fonduri
Asociatia „Lumina” e o deschizatoare de drumuri, fiind prima din Regiunea N-E care a infiintat un centru de ingrijiri paliative. „Si cei din Iasi, care lucreaza la Spitalul de Oncologie, la noi au invatat ce inseamna ingrijire paliativa, povesteste Mara. Recent am avut doi medici care au facut practica aici. In curând va fi gata si hospice-ul, de care suntem foarte mândri!” Daca arunca o privire in viitor, asta isi doreste: sa vada hospice-ul gata si sa ajute niste ONG-uri pe partea de comunicare: „Pâna in 2020, Europa ne va mai da fonduri, dar dupa aceea nu stiu daca vom mai primi finantari. Cred ca e momentul sa ne educam prietenii si sponsorii sa doneze – câte putin, cât pot de des, eventual in fiecare luna. Ei trebuie sa invete sa doneze, iar noi sa invatam sa comunicam si sa fim transparenti.”
Mariana Rosenschein, dascalul dedicat chimiei si elevilor sai
Si-a petrecut o viata in laboratorul de chimie. S-a dedicat meseriei de dascal, a indrumat, a ajutat, a educat si a performat cu elevii sai. Profesorul Mariana Rosenschein, de la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu” Bacau, nu oboseste niciodata. Are 40 de ani lucrati in Invatamânt. A scos olimpici pe banda rulanta, an de an, cu zecile, poate sutele. Nu le mai tine numarul. Si continua sa aduca alte si alte premii pentru Bacau, iar anul acesta scolar, va inscrie orasul nostru pe harta organizatorilor unei olimpiade nationale de profil.
Fosti si actuali elevi. Toti, cei mai buni
Ne-am intâlnit, ca de fiecare data, in laboratorul de chimie al Colegiului National „Gh.Vranceanu”, locul care de mai bine de 34 de ani i-a devenit o a doua casa. Aici este mereu cu elevii sai, saptamâna de saptamâna, zi de zi, ora de ora. „Nu putem sta. Sunt atâtea de facut. Si nu ne putem prezenta decât foarte bine la olimpiada ce vine”, imi spune sincer. Asa e mereu: sincera, modesta, dedicata si permanent motivata de tinerii care vor sa intre in lumea tainica, misterioasa si frumoasa a Chimiei. Vorbeste numai despre elevii sai. „Nu am cum altfel. In afara de biblioteca mea de acasa, ei sunt averea mea”, marturiseste. Fostii sai elevi sunt peste tot in tara si in strainatate. Sunt medici, in aproape toate spitalele, profesori, farmacisti, ingineri, chirurgi, biochimisti, cercetatori. Si nu doar la noi, ci si in New York, in Franta, Australia, Germania, Italia, Spania. O eleva a fost in colectivul de laureati Nobel la Universitatea din Washington, o alta este la doctorat in Liverpool, un alt elev scrie deja carti de specialitate si preda in Universitatea din Dortmund, altul lucreaza la firma Toyota din Japonia. Altul si altul… De toti isi aduce aminte cu drag. Iar cei de aici, actualii elevi, vor sa le calce pe urme. Altfel nu i-as fi gasit si pe ei, intr-una din diminetile trecute, in acelasi laborator, alaturi de profesorul lor.
Menirea de a salva, prin elevii sai, vieti
Se spune ca fiecare om are menirea lui in viata. Dar a dascalului Mariana Rosenschein e sigura: „sa-i fac pe elevii mei oameni de seama, care sa ajute si sa salveze vieti”, imi declara intr-un alt interviu, in urma cu ceva ani. Si da, s-a dovedit ca menirea e aceasta, pentru ca elevii sai continua sa obtina premii importante la concursurile si olimpiadele scolare de chimie: „Costin N.Nenitescu”, „Raluca Ripan”, „ChimExpert”, „Magda Petrovanu” , Concursul pluridisciplinar din Yakutia (Federatia Rusa), Concursul „D.I.Mendeleev” etc.
Rezultatele rasplatite
Din 1999, prof. Mariana Rosenchein, in fiecare an, face parte din comisia nationala a olimpiadelor de Chimie. Este si profesor care preda in Taberele de Chimie, se implica in fiecare activitate organizata de Societatea Nationala de Chimie, care a rasplatit-o cu zeci de diplome jubiliare. Chiar si in acest an, in luna iunie, a fost din nou premiata de prestigioasa institutie cu premiul „Lyceum”, „pentru contributia adusa la promovarea chimiei in România”, intr-o gala organizata la Universitatea Politehnica din Bucuresti, cu ocazia implinirii a 125 de ani de la infiintarea celei mai vechi societati profesionale de chimie. A fost atunci alaturi de cele mai mari somitati din Educatie, profesori universitari, cadre didactice din invatamântul preuniversitar, rectori si decani, academicieni, dar si de presedintii societatilor române de fizica si matematica. Prof. Mariana Rosenschein a fost singurul cadru didactic din Moldova care a primit pe lânga diploma si un premiu, alaturi de alti trei dascali din tara: un alt profesor din Galati si doi universitari din Bucuresti. Premiul i-a fost inmânat personal de catre prof.univ.dr.ing. Sorin Rosca, presedintele Societatii de Chimie din România si de catre prof.univ.dr. Ecaterina Andronescu, rectorul Universitatii Politehnice.
Emotii si lacrimi ascunse
Anul acesta, la editia a XX-a a Premiilor Desteptarea 2015, prof. Mariana Rosenschein este laureata tocmai pentru ca prin rezultatele exceptionale obtinute cu elevii sai a reusit performanta de a aduce pentru prima oara in Bacau Olimpiada Nationala de Chimie, aflata la editie jubiliara – 50 de ani de la organizare, olimpiada care se va desfasura in luna aprilie, a anului viitor, in Saptamâna Altfel. „Este o mare onoare pentru mine. Imi exprim toata gratitudinea pentru tot ceea ce faceti. Este un premiu special pentru mine, mai ales ca vine intr-un moment important din lumea noastra, cea a profesorilor chimisti din Bacau. Promitem de pe acum ca vom avea, din nou, cele mai bune rezultate si la aceasta olimpiada. Va multumesc!” Premiul nostru a fost primit cu emotie si lacrimi ascunse in ochi de profesorul Mariana Rosenschein, in aplauzele elevilor sai. Toti olimpici.