Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a aflat sambata, timp de aproximativ doua ore, in mijlocul sinistratilor din Comanesti si Asau. In jurul orei 12:30, elicopterul in care se afla primul ministru si ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, a aterizat pe stadionul din Comanesti. Din comitetul de primire au facut parte, printre altii, prefectul de Bacau, Gabriel Berca, subprefectul Constantin Avram, primarul Comanestiului, Viorel Miron. Scopul declarat al vizitei premierului a fost cel de a verifica stadiul lucrarilor la infrastructura afectata de inundatii. Desi majoritatea sinistratilor de pe strada Sublaloaia i-au multumit premierului pentru ajutoarele acordate, au existat si voci care s-au plans de absenta lucrarilor de regularizare si decolmatare a albiei Trotusului, precum si de lipsa locurilor de casa. Pastrind aceeasi tonalitate de nemultumire, edilul Comanestiului, Viorel Miron, i-a atras atentia premierului Tariceanu asupra ritmului lent de finalizare a lucrarilor la digul de protectie a orasului. In replica, primul ministru a dat asigurari ca se va incerca gasirea de solutii financiare pentru finalizarea macar partiala a lucrarilor la digul de aparare.
La scoala din Ciobanus, distrusa in proportie de 80 la suta de puhoaie, primarul comunei Asau, Stefan Potoroaca i-a prezentat premierului stadiul lucrarilor sI i-a solicitat acestuia suplimentarea fondurilor necesare reconstructiei drumului catre localitatile situate pe Apa Asau. In acest context, sinistratii din zona au asaltat delegatia oficiala cu intrebari legate de modul in care autoritatile s-au implicat sau se vor implica in procesul de reconstructie. Intr-un final, prefectul de Bacau, Gabriel Berca, a reusit sa tempereze multimea, promitand ca se va implica personal in rezolvarea
problemelor ridicate de oameni.
La usa elicopterului, premierul a declarat: „Sunt multumit pentru ca vad ca se lucreaza, s-a lucrat intens si corect. In momentul acesta, fata de necesitatile de reconstructie, fondurile care s-au alocat vor putea sa acopere in buna parte costurile acestor lucrari. In masura in care vom mai avea disponibilitati financiare, sigur ca nu vom pregeta sa dam acesti bani. Sunt peste 60 de obiective care sunt in lucru, in refacere, in judetul Bacau, ceea ce demonstreaza ca nu decem lipsa de bani, ci trebuie sa le terminam intai, ca sa putem sa incepem si altele”. Tinand cont de faptul ca una dintre problemele ce greveaza procesul de reconstructie tine de lipsa terenului construibil, Tariceanu a dat asigurari ca in cel mai scurt timp va initia un o hotarare de guvern, prin care se vor trece unele suprafate de teren din fondul Romsilva in administrarea autoritatilor locale.
Inainte de a decola, primul ministru a trebuit sa faca fata tirului de nemultumiri lansat de omul de afaceri, Gheorghe Milea care
s-a erijat in purtatorul de cuvint al somerilor din Darmanesti. „Am utilaje de peste 200.000 de euro care zac la mine in curte, in timp ce la refacerea infrastructurii lucreaza pe bani grei societati din Baia Mare. Si ar mai fi ceva, s-a adus cherestea pentru sinistratii din Comanesti si Asau, tocmai din Bistrita Nasaud, cu un pret cifrat in jurul sumei de patru milioane de lei metru cub. Eu o aveam in curte gata pregatita cu doua milioane de lei, ca sa nu mai vorbim de cheltuielile legate de transport, care daca ar fi fost aprovizionate de la Darmanesti erau zero. Sunt foarte multe probleme care s-au adunat in timp aici. Sunt mii de oameni care nu au unde sa lucreze” – a subliniat plin de indignare Gheorghe Milea. Tariceanu a evitat un raspuns concret, promitand doar ca situatia va fi analizata. Dupa care, s-a gabit catre elicopter, de unde le-a urat sinistratilor si oficilitatilor locale „Spor la treaba!”.
Scris de Cristi AIOANEI