20 ianuarie 2025

Premiera medicala la SJU: Operatie de protezare a genunchiului in sectia Ortopedie

In sectia Ortopedie a Spitalului Judetean de Urgenta, pentru prima data, a fost pusa o proteza de genunchi. Echipa de medici care a facut interventia chirurgicala a inlocuit articulatia genunchiului cu alta artificiala. Interventii de acest gen se mai fac in clinicile universitare si doar intr-un singur spital judetean.

Interventia chirurgicala a fost efectuata marti si a durat aproape doua ore si jumatate. Unei batrane in varsta de 72 de ani i-a fost inlocuita articulatia de la genunchiul stang cu alta artificiala. Aceasta este alcatuita din piese metalice si polietilena care sunt fixate pe os cu un ciment acrilic. Operatia a fost facuta de o echipa de ortopezi formata din medicii Ioan Neagu si Radu Panfil. Aceasta interventie nu este deloc simpla si nu in multe spitale se practica. Pana acum cativa ani era rezervata doar spitalelor universitare din Bucuresti. “Este o interventie destul de complicata, de varf, la nivelul genunchiului si de aceea este putin practicata in Romania, ne-a spus dr. Radu Panfil, medic specialist ortoped in sectia Ortopedie. Este dificila, dar si scumpa din punct de vedere financiar si biologic, vorbind, pentru pacient, deoarece acesta pierde in timpul operatiei pana la un litru si jumatate de sange. In Moldova se mai face o asemenea interventie chirurgicala la Iasi si la Piatra Neamt. In principiu, in Romania se practica in 10-15 spitale, dintre care toate sunt clinici universitare, in afara de spitalul nostru si cel de la Neamt.”

Competenta si experienta deosebite



Protezarea genunchiului este o operatie foarte grea. Echipa de doctori trebuie sa fie foarte buna si sigura de reusita, deoarece dupa interventia chirurgicala se poate produce necrozarea tesuturilor din jurul protezei iar aceasta sa ramana in aer. Evitarea acestui risc impune o specializare medicala deosebita si folosirea mai multor truse performante. “E o interventie destul de complexa si de gingasa, ne-a declarat si dr. Ioan Neagu, medic primar ortoped in sectia Ortopedie. Ea necesita pregatire speciala si antrenament din partea medicilor. Noi am facut cursuri si practica, pentru a avea aceasta competenta si a indrazni sa facem o asemenea interventie. Am efectuat cateva operatii la Iasi si Bucuresti, pana la aceasta din spitalul nostru.”

“Nu mai puteam merge”

Aceasta metoda chirurgicala se aplica in cazul bolnavilor de gonartroza. Aceasta boala afecteaza destul de multe persoane de varsta inaintata care au devenit invalide din cauza ca articulatiile lor de la unul sau de la ambii genunchi le-au fost distruse complet. Lipsite de cartilajele articulatiilor, in timpul mersului oasele de la genunchi se freaca intre ele si provoaca dureri groaznice. Din aceasta cauza persoana afectata nu-si mai poate folosi genunchiul si ajunge la anchiloza. “Inainte de operatie, cu mai multi ani in urma, am cazut. Mergeam in carja si mi se bloca genunchiul. Daca stateam cu el intins, imi intra os in os si ma durea de ma ustura la inima. Nu mai puteam folosi deloc piciorul stang si sa merg. Acum, la trei zile de la operatie, ma simt binisor. Le multumesc din suflet medicilor care m-au operat. M-am interesat si am auzit ca toti de aici, din sectie, sunt buni”, ne-a spus Maranda Asafte, pacienta operata. Dupa trei luni de recuperare medicala, un pacient care a beneficiat de protezarea genunchiului poate, din nou, sa mearga si fara a mai avea dureri. Tot mai multe persoane au nevoie de o astfel de proteza. Dar, din pacate, pentru asemenea interventii chirurgicale Ministerul Sanatatii aloca foarte putini bani. Suma ajunge doar pentru rezolvarea fracturilor de col femural, care reprezinta o urgenta de gradul zero. De aceea daca vor sa beneficieze de protezarea genunchiului, pacientii cu gonartroza trebuie sa scoata bani din buzunar. O proteza de genunchi costa 1.000 de euro. Pe langa aceasta mai sunt si alte cheltuieli, destul de mari, dar care le suporta spitalul.
Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img