6 ianuarie 2025

Premiera in istoria administratiei bacauane. Primaria Ardeoani a intrat in insolventa

Situatie financiara dezastruoasa la Ardeoani. Pentru ca datoriile depasesc cu mult bugetul primariei, edilul a cerut in instanta sa fie deschisa procedura insolventei.

Dosarul a fost inregistrat la Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal de la Tribunalul Bacau, in octombrie 2013, iar la sfârsitul saptamânii trecute judecatorii au dispus deschiderea procedurii de insolventa impotriva unitatii administrativ teritoriale Ardeoani, aceasta fiind prima primariei din judetul Bacau aflata in aceasta situatie.



În motivarea cererii, UAT Ardeoani a aratat faptul ca „în urma unei analize interne a constatat ca starea economica a unitatii administrativ teritoriale este caracterizata de existenta unor dificultati financiare majore, constând în lipsa acuta de disponibilitati banesti, ceea ce conduce la imposibilitatea achitarii obligatiilor de plata lichide si exigibile mai vechi de 120 de zile si care depasesc 50% din bugetul general al unitatii administrativ teritoriale, la aceasta analiza nefiind luate în calcul obligatiile ce fac obiectul litigiilor aflate pe rolul instantelor”. La momentul depunerii cererii in instanta, Primaria Ardeoani avea datorii in valoare de 5.515.221 lei, pentru care putea fi executata in orice clipa de creditori.

Firma a constructii a incercat sa blocheze insolventa

Bizar este faptul ca firma de constructii, care se judeca cu Primaria Ardeoani pentru recuperarea unor datorii de peste 5,2 milioane de lei, a formulat o cerere de interventie si a solicitat respingerea cererii de deschidere a insolventei motivând ca primaria este in eroare cu privire la suma datorata si ca nu poate fi vorba de o lipsa acuta de bani acolo.

In replica, primaria a depus hotarâri de Consiliu Local privind aprobarea bugetului pe anul 2013, potrivit carora, dupa rectificarea din decembrie 2013, bugetul era de 1,97 milioane lei. Cum datoriile depasesc cu mult jumatate din buget, conditie de baza pentru inceperea procedurii insolventei, atunci nu a mai fost niciun motiv pentru ca acest lucru sa nu se intâmple.

Dupa declararea insolventei, primaria este condusa de un administrator judiciar care impreuna cu ordonatorul de credite, in speta primarul Victor Diaconu, urmeaza sa intocmeasca un plan de redresare a comunei. Acest administrator va primi un onorariu egal cu indemnizatia primarului, majorat cu 15%. El are termen de la judecator ca pâna la data de 7 februarie sa efectueze o analiza a activitatii primariei, sa intocmeasca un raport cu privire la cauzele care au dus la aparitia insolventei si cine se face responsabil de acest lucru, precum si solutiile de redresare. Decizia poate fi atacata cu rescurs in termen de 10 zile de la comunicare. Urmatorul termen pentru continuarea procedurii va fi la 26 martie 2014.

„De un an si jumatate sunt legat de mâini, de picioare si de gât

primar ardeoani
„Am facut aceasta solicitare deoarece ma obliga legea! Daca datoriile depasesc 50 la suta din veniturile primariei, trebuie sa soliciti deschiderea insolventei. Altfel, ca ordonator de credite, intri sub incidenta Codului Penal”, afirma Victor Diaconu, primarul comunei Ardeoani. Datoria reprezinta suma datorata unei firme pentru construirea Scolii nr. 1 Ardeoani, obiectiv pentru care primaria a primit 5 miliarde de lei vechi, apoi alte 8, insa lucrarea costa 60 de miliarde de lei vechi. Investitia este terminata, dar nechitata din cauza ca Guvernul a sistat finantarea.

Edilul arata ca, impreuna cu administratorul judiciar, va intocmi un plan de redresare economica. Mai departe, nu stie ce se va intâmpla: „Nu am pe cine sa intreb deoarece nicio primarie din judet nu a mai trecut prin asa ceva!” In 2013, edilul nu a putut face nicio investitie, nicio cheltuiala: „De un an si jumatate sunt legat de mâini, de picioare si de gât. Am avut noroc ca nu au fost zapezi, dar daca ningea, ce faceam? Salariile nu le-am platit decât pâna in septembrie. Au plecat doi angajati, iar altii discuta despre plecare!”

Va demisiona din functiile politice

Foarte suparat ca nu a primit bani in ultimele trei mandate, Victor Diaconu declara: „Am fost ales in BPJ al PDL, dar voi demisiona din toate functiile politice. Daca am fost in PDL când partidul era pe val si nu am primit fonduri, ce au câstigat cetatenii din Ardeoani?” Primarul sustine ca Guvernul trebuie sa gaseasca o solutie pentru a finanta aceasta investitie.

„Eu nu am facut aceasta scoala pentru mine, ci pentru comunitate! Copiii mei, când erau mici, invatau in Moinesti. E normal sa ne plece elevii in oras? Am inceput lucrarile in baza HG 1426/11.10.2006, care aloca 5 miliarde de lei vechi pentru obiectivul Scoala Ardeoani!” Daca ar fi folosit banii ca sa reabiliteze scoala veche, care era degradata si nesigura, ar fi costat mai mult si ar fi fost „ca si cum ai da o baba de 80 de ani cu rosu pe buze. In plus, eram acuzat de deturnare de fonduri. Dar daca, in mintea unora, Scoala 1 Ardeoani, in care invata 300 de elevi, nu trebuia construita, asta e! ”

Geta Panaite
Silvia Patrascanu

[HIDEPOST]

„Nu mai vreau sa fac politica! In România, politicienii se folosesc de primari pâna când ajung in functiile lor caldute, apoi le intorc spatele!”
Victor Diaconu, primarul comunei Ardeoani

Conform OUG 46/2013, in momentul admiterii planului de redresare, activitatea si structura aparatului de specialitate al primarului sunt reorganizate. Planul nu poate dura mai mult de 3 ani si poate stipula o reducere de personal. Furnizorii de electricitate, gaze, apa etc. nu au dreptul, in cei 3 ani, sa schimbe, sa refuze ori sa intrerupa temporar serviciul. Administratorul judiciar organizeaza procedura de lichidare a activelor apartinând domeniului privat al comunei, conform planului de redresare. Fondurile obtinute sunt folosite pentru achitarea datoriilor.

„Admite cererea formulata de Unitatea Administrativ Teritoriala comuna Ardeoani prin primar Victor Diaconu, cu sediul în comuna Ardeoani, judetul Bacau. Admite cererea de interventie voluntara formulata de catre Primarul Comunei Ardeoani, cu sediul în comuna Ardeoani, judetul Bacau. În baza art.59 din OUG 46/2013 dispune deschiderii procedurii de insolventa împotriva unitatii administrativ teritoriale a comunei Ardeoani. Dispune comunicarea prezentei încheieri la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Iasi si la Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bacau pentru înscriere în registrul local al situatiilor de insolventa a unitatilor administrativ teritoriale”,
– motivarea instantei din data de 10 ianuarie 2014.

[/HIDEPOST]



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img