De mai multi ani, in Bacau, pe lânga Galeriile expozitionale traditionale (Alfa, Frunzetti, Muzeul de Arta Contemporana a Centrului de Cultura „George Apostu”, ale Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” si Complexul Muzeal „Ion Borcea” etc.), s-au deschis si doua galerii private, cum sunt „Galeriile Velea”, apartinând artistului plastic Gheorghe Frantz (str. Oituz nr. 32) si KARO, a familiei Carmen si Constantin Tinteanu (str. Oituz 45). De altfel, pictorul Ilie Boca, invitat sa expuna la deschiderea Galeriei KARO (ianuarie 2014) afirma ca strada Oituz ar putea deveni ceea ce este/a fost Montmartre din Paris.
Spatii intime, amfitrioni stilati, oameni de cultura daca nu excentrici, cu siguranta buni cunoscatori ai fenomenului, ai artistilor, astfel ca orice vernisaj, fiecare expozitie devin adevarate sarbatori ale frumosului, artei plastice de buna calitate, sustinute nu numai de numele si personalitatea celor invitati sa expuna, dar si de publicul prezent la asemenea evenimente. Nume ca Ilie Boca, Ion Mihalache, Silvia Tiperciuc, Dumitru Macovei, Stefan Pelmus, Gheorghe Frantz etc. au venit fara rezerve pentru a-si expune lucrarile de arta, in „personale” sau expozitii colective. „Galeriile Velea” au gazduit si interesante expozitii ale viitorilor artisti, acum elevi ai Colegiului National de Arta „George Apostu”, astfel ca, pe „Montmartre” din Bacau se intâlnesc, firesc, monstrii sacri cu aspirantii la glorie.
O galerie de arta nu este doar un spatiu, unde artistul isi expune tabloul pe simeze si invita apoi publicul la banchetul culorilor, acea institutie – daca isi respecta statutul – poate deveni promotoare a actului artistic, poate promova un artist, o grupare, un curent sau o generatie de artisti.
In premiera, Galeriile KARO a organizat o tabara de creatie la Manastirea Râsca, din judetul Suceava, unde a invitat mai multi artisti, nume consacrate in arta plastica bacauana si nationala, cu stiluri si tehnici diferite, insa toti artisti cu prodigioase cariere artistice si didactice. La Râsca, un loc extraordinar, aproape de Baia, cu peisaje mirifice, cu oameni coborâti parca din poveste, s-au inspirat si au creat, in perioada 5-12 septembrie, maestrul Ilie Boca, Ion Mihalache, Dumitru Macovei, din Bacau, Ion Grigore, Stefan Pelmus si Mihai Sâmburescu, artisti bucuresteni.
„A fost prima tabara organizata de o galerie privata din Bacau. Pentru artisti, a fost o experienta sa locuiesti intr-o chilie, dar mai ales atmosfera specifica traiului intr-o manastire. Aceasta initiativa a domnului Tinteanu, patron de galerie si organizator de evenimente artistice, este de laudat. A fost prima incercare, sper sa continue, deoarece, in Bacau, sunt artisti exceptionali, iar daca acum am fost pictori maturi, cred ca trebuie sa li se ofere si celor tineri sansa unor asemenea experiente.”
Ilie Boca, artist plastic
Tabara de la Râsca s-a finalizat, tot in premiera, cu o expozitie la manastire, dupa care, toate operele create acolo, tablouri de o frumusete aparte, au fost expuse la Galeriile KARO, al carei vernisaj a avut loc pe 30 octombrie, priliej pentru pictorul Vasile Craita Mândra de a le prezenta publicului, intr-o maniera absolut originala: scurt si condensat, astfel ca amatorii de arta sa retina esenta, magia, ideea, creând o imagine solara, in care dominante au fost peisajele, bogatia de culori, tehnicile fiecarui artist, insa nu au lipsit nici experimentele.
„Ma gândesc de mai mult timp la o asemenea tabara, insa abia acum, la inceputul toamnei, am reusit sa o aplic. Am gasit usile deschise la aceasta frumoasa manastire, ctitorie a lui Petru Rares, cu o bogata istorie. Cheltuielile au fost impartite, insa nu acest aspect este important. Importanta este finalitatea, vedeti, aici, pe simeze, toate tablourile lucrate acolo. Este, si in opinia artistilor, dar si a criticilor una dintre cele mai importante expozitii din acest sfârsit de an”, ne-a spus Constantin Tinteanu, patronul Galeriilor KARO.
Expozitia va fi deschisa pâna la sfârsitul anului, astfel ca bacauanii pot sa vada, sa se transpuna, si ei, in atmosfera de la Manastirea Râsca, adusa aici de cei sase pictori.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.