La magazinul Romfilatelia din Bacău a ajuns, vineri, 22 mai, emisiunea de mărci poștale „Fazani”, cu patru timbre dedicate, în premieră, exclusiv fazanilor. Emisiunea este completată de plicul „prima zi”, în coală de 32 de timbre și minicoală de cinci timbre și o vinietă.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,90 lei apare Fazanul auriu – Chrysolophus pictus (Linnaeus, 1758), originar din Asia, Mongolia și centrul Chinei.
Fazanul diamant – Chrysolophus amherstiae (Leadbeater, 1829), este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei. Pasărea trăiește în zonele înalte din Asia, în sud-vestul Chinei și Myanmar.
Fazanul regal – Syrmaticus reeversii (Gray, 1829), este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei. În natură, el populează stepele și semi-deșerturile din centrul și nord-estul Asiei, în nordul Afghanistanului, nord-estul Chinei, Kașmir, în Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Mongolia, Pakistan, Rusia, Turkmenistan și Uzbekistan.
Fazanul verde sau fazanul japonez Phasianus versicolor Vieillot, 1825, reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 12 lei, este răspândit în câteva insule din arhipelagul Japoniei, cum sunt Honshu, Shikoku și Kyushu, precum și alte câteva insule mai mici. A fost introdus ca specie de interes cinegetic în Hawaii și America de Nord.
Fazanul comun sau fazanul de vânătoare Phasianus colchicus (Linnaeus, 1758), ilustrat pe plicul „prima zi”, este fazanul tipic, cel mai cunoscut și cel mai răspândit în zilele noastre, pe care Linnaeus, părintele sistematicii moderne l-a numit Phasianus colchicus, fazanul de Colchida. Legenda spune că odată, demult, câteva păsări, care aparțin astăzi populației occidentale, fără colier alb, au fost aduse în Grecia de argonauți.
Numele de fazan derivă din cuvântul latinesc Phasianus și care vine din numele grec Phasiornis: pasărea de Phasis, numele unui fluviu din provincia veche Colchida, la est de Marea Neagră (în Crimeea), unde, poate, argonauții greci au descoperit această pasăre.