De luna viitoare, demarează campania de depunere a solicitărilor pentru subvențiile din agricultură. Totul se va face online, doar în caz excepțional fiind admisă prezența fizică, la sediul APIA. Fermierii, însă, trebuie să-și actualizeze datele din registrul agricol de la primării, trecând suprafețele de teren exacte pe care le mai dețin în proprietate.
De la 1 martie, fermierii băcăuani pot începe să depună la centrele locale sau judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), cererea unică de plată pentru anul 2022. Termenul final până la care pot face acest demers este 16 mai 2022, fără penalizări. Depunerea solicitărilor pentru subvenții va fi admisă și după termenul final, din luna mai, în cel mult 25 de zile calendaristice, însă cu o reducere de 1%, pentru fiecare zi lucrătoare, a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă ar fi respectat termenul legal. „În general, toate aceste operațiuni se fac online, date fiind restricțiile impuse de pandemie. Însă, noutatea este că în acest an, fermierii vor putea, dacă vor, să semneze electronic solicitările”, au precizat responsabilii APIA Bacău. Cei care vor opta pentru această variantă trebuie mai întâi să anunțe telefonic sau prin e-mail funcționarul APIA desemnat să gestioneze cererile fermierilor. Astfel, semnătura electronică va fi aplicată pe cererea unică descărcată din aplicația IPA Online, la data depunerii documentului. La fel și documentele care vor însoți cererea unică de plată, vor fi semnate tot electronic, la aceeași dată a depunerii. „Anul trecut, în cadrul Campaniei de depunere a cererilor unice, au fost depuse 16.572 cereri, pentru o suprafață solicitată la plată de 171.109,82 de hectare. Ne așteptăm ca, în anul 2022, cifrele să fie similare celor din 2021”, a precizat Raluca Iacobeanu, purtătorul de cuvânt al APIA Bacău.
Datele din registrul agricol trebuie actualizate până la sfârșitul lunii
Așadar, și în acest an, depunerea cererilor unice se va face tot online, prin folosirea aplicației dedicate special acestei operațiuni – IPA Online – și a mijloacelor electronice de comunicații. În caz execpțional, se va admite ca solicitarea să poată fi depusă personal de fermieri, la centrele APIA. „Cererea unică de plată se depune la centrele judeţene ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafaţă de peste 50 hectare teren agricol şi la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafaţă de până la 50 hectare teren agricol”, prevede un proiect de ordin al ministerului de resort. De reținut, însă, că, până la sfârșitul lunii, fermierii trebuie să ajungă la primării pentru a-și actualiza datele pentru anul 2022, din registrul agricol, trecând toate suprafețele cumpărate, moștenite sau vândute. În rest, adeverința va fi eliberată de primării tot electronic, deci nu mai este nevoie ca fermierul să se mai deplaseze la primării pentru a intra în posesia acestui document. În plus, beneficiarii subvențiilor vor fi sunați de APIA, nu se mai fac invitații prin poștă pentru a ajunge la sediile instituției. De altfel, la sediile Primăriilor și la alte instituții, au fost afișate pliante privind procedurile din această campanie.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.