16 ianuarie 2025

Premieră în Bacău: Șefii inspectoratelor MAI, în conferință de presă la Prefectură

În premieră pentru județul Bacău, Instituția Prefectului a organizat o conferință de presă la care au participat reprezentanții tuturor inspectoratelor și serviciilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Maricica Luminița Coșa, prefectul județului, și Valentin Ivancea, subprefect, au marcat, prin prezentarea activității, împlinirea a șase luni de la numirea lor în funcție.



„Așa cum am promis la început, vom face astfel de întâlniri în mod periodic. Temele sunt foarte multe, foarte complexe. Azi vom vorbi despre activitatea desfășurată în cele șase luni, dar în viitor ne vom întâlni mai des. Pe scurt, Instituția Prefectului a fost implicată în intervențiile de la Ghimeș și Plopana, unde au avut loc inundații, în alegerile de la Moinești, în limitarea epidemiei de rujeolă, incendiul la groapa de gunoi și programul de deszăpezire”, a declarat Maricica Luminița Coșa.

Prefectul s-a mai referit și verificările efectuate în unitățile administrativ teritoriale (UAT), la controalele care vor urma în deconcentrate și la accesarea de fonduri guvernamentale și europene.

„Printr-un ordin de prefect, pentru a atrage mai mulți bani în județ, am adus la aceeași masă pe reprezentanții primăriilor și ai instituțiilor deconcentrate, în ideea ca emiterea avizelor să nu mai dureze 30 zile, pentru că suntem pe repede înainte, ci maximum șapte zile, conform rugăminții noastre, dar într-un cadru legal. Fiecare instituție avizatoare a fost pregătită în acest sens”, a declarat Maricica Luminița Coșa.

Prefectul i-a prezentat pe invitați, apoi i-a invitat să-și prezinte activitatea: Adrian Luca, șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean, Ioan Mihalache, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Vasile Oprișan, comandatul Inspectoratului de Poliție Județean, Ion Sandu, comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă, și Florentina Neamțu, șef al Serviciului de Pașapoarte. A lipsit doar Alin Ovidiu Genes, Serviciul Permise și Înmatriculări Auto, care era prezent la proba practică a examenului.

Valentin Ivancea, subprefectul județului, a vorbit despre aplicarea legilor proprietății și controalele efectuate în primăriile județului. Pe fond funciar, problemele indentificate sunt inexistența unui plan parcelar și întocmirea defectuoasă a documentațiilor. În acest moment, a rămas de restituit 6,22 la sută din suprafața agricolă revendicată și 11 la sută din cea forestieră, dar datele se schimbă de la o zi la alta, a avertizat Valentin Ivancea. Asta din cauză că mai sunt multe dosare de corectat și încă 980 de procese pe rol.

În privința controalelor efectuate în UAT, cărora subprefectul preferă să le spună „activități de îndrumare”, tematica a vizat, în mare, soluționarea petițiilor, transparența, întocmirea rapoartelor de activitate. Vor urma controale și în deconcentrate. Tot despre îndrumare va fi vorba.

Nu în ultimul rând, a fost urmărit stadiul implementării proiectelor depuse pe PNDL și AFIR, Instituția Prefectului organizând întâlniri între primari și directorii de deconcentrate.

Șefii de instituții prezenți la conferința de presă au oferit date privind obiectivele, numărul intervențiilor, felul acestora, eventualele probleme apărute în ultimele șase luni.

Vasile Oprișan, șeful IPJ Bacău, a declarat că infracționalitatea s-a redus față de anul precedent cu 11,4 la sută și cu 33 la sută față de 2016, trendul fiind pozitiv.
Polițiștii au avut 13.000 de intervenții, în 88 la sută din cazuri acționându-se în timp record, mai exact sub 10 minute.

Adrian Luca, IJJ Bacău, a vorbit despre campania de recrutare pentru școlile de jandarmi, pe fondul lipsei de personal, și a precizat că ultima zi de înscriere e 5 decembrie 2017.

Maricica Luminița Coșa a precizat că și aparatul propriu al Prefecturii Bacău se confruntă cu deficitul de personal.

Ioan Mihalache a explicat că ISU a avut 11.000 de intervenții, din care 4.622 pe linia SMURD, iar 730, la incendii. Din păcate, au existat și 26 de victime anul acesta, 14 în incendii, iar restul prin înec. S-au făcut și 1.700 de controale de fond, cu caracter preventiv. Ioan Mihalache a vorbit și despre avizarea/autorizarea instituțiilor de învățământ, „un domeniu sensibil”, în care, deși se merge mult pe teren, tot mai apar probleme.

Gruparea Mobilă de Jandarmi a asigurat ordinea la evenimentele la care participă, de obicei, un număr mare de oameni: sfințiri de biserici și monumente, meciuri, comemorări ale eroilor patriei. Între altele, jandarmii au fost prezenți la manifestările de la Ghimeș, la deschiderea proiectului „Bacău, Capitala Tineretului” și la pelerinajele organizate la moaștele Sf. Cuvioase Paraschiva.

Serviciul de Pașapoarte a promovat transparența, a combătut birocrația și a desfășurat campanii de informare a cetățenilor. Lucrurile au mers mult mai bine în acest an datorită introducerii programării online, a camerelor live, efectuării de ore suplimentare în august și a amânării concediilor, a explicat Florentina Neamțu.

În cele șase luni de mandat, prefectul Maricica Luminița Coșa și subprefectul Valentin Ivancea s-au deplasat în județ de câte ori a fost nevoie: la Plopana, acolo unde o viitură a rupt, pe 13 mai, podul din Străminoasa, în Răchitiș-Ghimeș, unde au fost inundate cinci case și rupte poduri și drumuri, la Ferăstrău-Oituz, unde s-a produs, pe 2 iunie, o alunecare de teren, la incendiul care a izbucnit la depozitul de deșeuri (Celula I) în august, în campania de limitare a epidemiei de rujeolă, la întâlnirile cu primarii și șefii de deconcentrate, la direcțiile de drumuri și în primării pentru a verifica dacă au utilaje și materiale antiderapante.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img