Zona de Nord a municipiului Bacău arată jalnic la nivelul infrastructurii. La deteriorarea drumurilor, trotuarelor sau aleilor dintre blocuri au contribuit semnificativ lucrările de modernizare a rețelei de termoficare a orașului. Acțiunea în sine a fost comentată de mulți locuitori din zonă, mai ales de centraliști.
Oamenii reclamă faptul că acest proiect de modernizare a fost gândit greșit din start pentru simplul fapt că a fost implementat prea târziu. Între timp, sute de consumatori ai CET și Thermoenergy s-au debranșat de la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic, sătui de desele avarii produse în zona de nord a orașului, întreruperi care i-au lăsat perioade lungi de timp fără apă caldă sau căldură.
De exemplu, la Asociația de proprietari nr. 118 situată pe strada Prelungirea Bradului, din cele 494 de apartamente aflate în administrare, 384 de proprietari s-au debranșat, montându-și altă sursă de încălzire.
Doar 110 apartamente au rămas branșate la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic. În vecinătate se află și sediul Asociației de propietari nr. 116, care, din 493 de apartamente, au mai rămas la Thermoenergy doar 60. Și în acest caz, 433 de proprietari au optat pentru debranșnarea de la CET și mai apoi de la Thermoenergy.
Constructorii au lăsat dezastru în urmă
„Noroc că a venit căldura peste Bacău și s-a uscat pământul din jurul blocurilor ca să poată ieși oamenii din case! Este dezastru pe Prelungirea Bradului! Gropi, lucrări neacoperite, guri de canalizare strâmbe, praf, mizerie etc. Cât noroi am cărat pe picioare în iarnă și în primăvară, numai noi știm”, declară Viorica Gavriluț, proprietar.
Pe acest subiect, nemulțumiri întâlnești la tot pasul. Recent, un grup de muncitori au început să „refacă” aleile dintre blocuri, cărând bolovani pentru a păși locatarii pe ei. Vestea „refacerii” aleilor i-a luat prin surprindere pe reprezentanții Asociației de proprietari nr. 118, pentru că nu au fost anunțați de reprezentanții firmei Branpis că ar efectua astfel de lucrări în cartier.
„Eu i-am întrebat în repetate rânduri când vor reface terenurile în urma încheierii șantierului, iar muncitorii mi-au spus că lucrările nu sunt finalizate. Este jale în cartier! În gurile căscate în pământ pot cădea de la copii până la oameni în toată firea!”, declară Geta Mocanu, administrator la Asociația de proprietari nr. 118. Am încercat să contactăm telefonic reprezentanții firmei Branpis, însă, la sediul firmei din strada Energiei nr. 45, nu sună decât faxul.