Pietele si magazinele sunt un adevarat furnicar. Bacauanii isi fac aprovizionarea pentru zilele de sarbatoare, in parte si pentru ca luni, a doua zi de Paste, peste tot va fi inchis. Nimic nu va lipsi de pe masa festiva, de la carne la legume.
Aglomeratie mare si targuieli. Bacauanii au luat cu asalt pietele si magazinele pentru a cumpara cele necesare pentru sarbatorile pascale. Bugetul alocat anul acesta este insa mai mic.
"Cumpar miel, pasare, porc – de toate – ca am doi copii la Galati care vin in vizita. Anul asta bugetul e mai mic, pentru ca toate sunt scumpe, cu suta la suta aproape. Acum mai facem exceptie ca sunt sarbatorile, dar in rest, cumparam mai putin", recunoaste Firita Tanase. "De voie, de nevoie trebuie sa cumparam de toate, ca sa multumim toate gusturile", spune o alta doamna.
Un lucru este clar: chiar daca bugetul este mai mic, va fi cate putin din toate pe masa, iar carnea de miel, ied sau berbecut nu va lipsi. "O sa cumpar ied ca este mai sanatos. Preturile sunt ca pentru perioada asta, omul munceste, trebuie sa si castige ceva. Este greu si pentru vanzatori si pentru noi", spune Elena Zaharia.
"Preturile sunt putin piperate, dar fiind Pastele trebuie sa ne bucuram macar acum. O sa avem carne de miel pentru ca e traditie. Bugetul este constant pentru mine, dar fiecare ia dupa posibilitati", spune si Virgil Miron.
Fata de inceputul anului, potrivit statisticilor, in luna martie pretul alimentelor a crescut cu 0,6 la suta. Dintre alimente, cea mai mare crestere a fost inregistrata la oua, de 27 la suta, legume – care au fost cu 9 la suta mai scumpe si fructe – cu aproape 7 la suta mai scumpe. Odata cu scumpirile la alimente, s-au inregistrat cresteri de pret si la marfurile nealimentare si servicii, dar intr-un procent mai redus.
Andreea Gavrila