28 noiembrie 2024

Pregatirea prin Post pentru sarbatorirea Nasterii Domnului / Medicament pentru trup si suflet

Astazi, 15 noiembrie 2005, incepe Postul Craciunului, care se va incheia in noaptea de 24 decembrie, Ajunul Marii Sarbatori a Nasterii Domnului. Un post de 40 de zile, care, in traditia crestina a ultimelor doua milenii, are darul de a ne purifica sufleteste si trupeste, de a ne pregati, deci, sufletul si trupul pentru sarbatoarea imparateasca de la sfarsitul fiecarui an calendaristic: Nasterea Domnului Nostru Iisus Hristos. Prin post de 40 de zile a primit marele prooroc Moise Tablele Legii din mainile lui Dumnezeu, prin post si rugaciune a reusit marele prooroc Ilie sa incuie portile cerului si sa inchida ploile pentru trei ani si sase luni, prin post Isaia a vestit Nasterea Domnului din Sfanta Fecioara, Daniil a profetit cu mare exactitate timpul in care se va naste Mesia, Miheea a profetit ca Mesia se va naste in orasul Betleem, iar Oseea a proorocit fuga in Egipt. Vorbind despre importanta deosebita a postului, Sfantul Vasile cel Mare spunea ca, &#8222daca oamenii ar lua Postul ca sfatuitor al faptelor lor, o pace adanca ar domni in toata lumea”, deoarece postul i-ar invata pe oameni nu numai sa se infraneze de la anumite mancaruri si bauturi, ci i-ar invata, deopotriva, &#8222sa izgoneasca din inima lor lacomia, egoismul, destrabalarea, viclenia, lenea si orice patima”. Vorbindu-ne despre Postul Craciunului din punct de vedere liturgic, preot dr. Constatin Leonte, inspector scolar de religie, a tinut sa precizeze nu numai durata postului, ci si faptul ca este &#8222un post luminos”, un post usor, pentru ca precede o mare sarbatoare crestina, Nasterea Mantuitorului: &#8222Pestele a fost si este socotit simbolul crestinilor, din cele mai vechi timpuri. Iar pe parcusul celor 40 de zile de post avem 11 zile in care putem consuma peste: 21, 26, 27 si 30 noiembrie, 3, 4, 6, 10, 11, 17 si 18 decembrie. In plus, a precizat preot dr. Constantin Leonte, se adauga dezlegarile la untdelemn si vin in toate sambetele si duminicile din post si in fiecare marti si joi, cu exceptia primei si ultimei saptamani”. Si cantarile deosebite din timpul postului proslavesc Nasterea Celui Mult Asteptat, asa cum dovedesc, de pilda, Catavasiile Nasterii Domnului, scrise de Sfantul Mare Ierarh Grigorie Teologul de Nazianz: &#8222Hristos se naste, slaviti-L! Hristos din Ceruri, intampinati-L! Hristos pe pamant, inaltati-va!”

&#8222Toti romanii ar



trebui sa tina post&#8221

&#8222Toti romanii ar trebui sa tina post. Mancam prea gras, iar asta se vede si la analiza sangelui. De multe ori sangele recoltat nu este bun, fiind prea gras. Nu il putem folosi din cauza ca este lipemic, deci cheltuim banii degeaba&#8221. Aceasta declaratie apartine directorului Centrului de Transfuzie, dr. Carina Barcan, care adauga ca postul este o ocazie perfecta pentru detoxifierea organismului.

In timpul postului, o alimentatie sanatoasa si care sa asigure detoxifierea, ca si vitaminizarea si tonifierea organismului, trebuie sa respecte niste principii. Dr. Noemi Pletea, medic primar Diabet, nutritie si boli metabolice, recomanda postul lacto-vegetarian. &#8222Din punctul meu de vedere, postul este binevenit pentru toata lumea, cu exceptia persoanelor care sufera de boli cronice si a copiilor. Numai ca trebuie tinut un post echilibrat si adaptat starii de sanatate a fiecaruia. Nu recomand postul persoanelor care sufera de diabet, caci in aceasta perioada se mananca mai multa fasole, cartofi, paine, ceea ce creeaza un dezechilibru metabolic&#8221.

In timpul postului lacto-vegetarian, necesarul de proteine va fi asigurat de oua proaspete, lapte si produse derivate (lapte batut, iaurt, chefir, branza, cas), dar si de leguminoasele uscate (linte, fasole, mazare). Grasimile animale pot fi inlocuite cu grasimi de origine vegetala, preferabil uleiuri presate la rece si cele din lactate, unt proaspat, smantana. Se pot consuma zilnic nuci, alune, migdale, dar nu mai mult de 25g la o masa.

Cine urmareste ca prin post sa obtina o buna detoxifiere poate tine si cura cu orz verde. Aceasta planta contine vitamine, minerale, enzime si hormoni naturali, avand o actiune de curatire a sangelui si a organismului an general, de stimulare imunitara si de regenerare. De obicei se foloseste sucul proaspat de orz verde, un pahar de suc diluat baut cu o jumatate de ora anainte de masa, de 2-3 ori pe zi.

Este bine ca masa principala sa fie deschisa de o salata asortata din legume de sezon, nuci, uleiuri vegetale si bogat aromatizate cu diferite condimente (marar, patrunjel, cimbru, tarhon, chimion, ceapa, usturoi, hrean, cuisoare).

Se mai recomanda sucuri naturale din legume sau fructe (de obicei nu se amesteca), 300-500 ml/zi, mai ales sucul de morcovi, care contine o cantitate importanta de betacaroten (vitamina A), cu efecte benefice asupra pielii si sucul de anghinare, care se foloseste an combinatie cu alte sucuri, cu actiune depurativa si hipocolesteroleminta.

Cei care nu au forta necesara unui post continuu isi pot stabili o zi sau doua de post pe saptamana, zi an care alimentatia poate fi semilichida, cu aport de legume proaspete si sucuri de fructe. Din fericire, exista o multime de retete delicioase de post, iar in comert se gasesc atat ingredientele, cat si alimentele gata pregatite pentru mesele de post.Scris de Doina MINCU / Stefan OLTEANU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014