Hotararea prin intermediul careia municipalitatea bacauana a scos la inchiriat 3 spatii comerciale de la Piata Centrala a fost contestata in instanta de Prefectura. Reprezentantii institutiei sustin ca modul in care Primaria a scos la mezat spatiile a fost dubios si ca procedura a fost neclara, incalcand mai multe prevederi privitoare la transparenta atribuirii contractelor publice. La sfarsitul lui septembrie, Desteptarea publica o ancheta in care dezvaluia maniera „neortodoxa” in care edilii s-au gandit sa „scape” de cele 3 spatii.
La mijlocul lui noiembrie, Prefectura a decis sa verifice, amanuntit, modul in care municipalitatea bacauana a scos la inchiriat 3 spatii de la Piata Centrala. Amplasamentele fac parte din sectorul producatori. Consilierii locali au aprobat inchirierea lor inca din luna mai, cand – in temeiul unei hotarari – edilii au decis sa scoata la mezat respectivele spatii. Doua dintre spatii, in dimensiune de 30 si 36 de metri patrati, au rezultat in urma lucrarilor de modernizare a Pietei Centrale, sefii Administratiei Pietelor afirmand ca acestea nu existau inainte. Licitatia privind inchirierea spatiilor comerciale a fost organizata la finele lui septembrie, un numar de 4 societati inscriindu-se. Ofertele formulate de doua dintre acestea au fost declarate castigatoare, astfel incat Viastar Impex si Good Sources, doua SRL-uri infiintate cu cateva luni inainte de licitatie, au preluat spatiile licitate de municipalitate. Potrivit conducerii Prefecturii Bacau, modalitatea in care municipalitatea a „instrainat” cele 3 spatii comerciale a fost nelegala, in conditiile in care in sectorul producatori ar fi urmat sa functioneze spatii destinate comercializarii bunurilor industriale. Mai mult – sustin reprezentantii Prefecturii – spatiile din zona producatori ar fi insuficiente pentru producatorii agricoli „reali”. „Am contestat aceasta hotarare (n.r. – HCL nr. 189/30 mai 2011) pentru ca, dupa o analiza atenta a juristilor, a reiesit ca efectele produse de acea hotarare nu sunt tocmai benefice si multumitoare pentru bacauani. Concret, procedura a fost dubioasa si nu este decat un alt exemplu din sirul de incercari ale primarului – initiatorul proiectului – de a instraina, in mod nelegal si abuziv, spatii si sectoare de activitate rentabile catre clientela politica”, a declarat Constantin Scripat, prefectul Bacaului. El a exemplificat prin incercarile conducerii municipalitatii de a incredinta, in mod nelegal, Bazarul Milcov si Oborul Serbanesti unei asociatii sportive, prin instrainarea unei bucati de teren din Parcul Cancicov, dar si prin distrugerea Strandului Tineretului, obiectiv concesionat de o societate afiliata intereselor politice ale PNL Bacau. Prefectul a adaugat ca licitatia organizata de Primaria Bacau a incalcat inclusiv Regulamentul de organizare si functionare a Pietei Centrale, document aprobat prin HCL nr. 348 din 28 septembrie 2007.
Inca doua
In sedinta din 30 noiembrie, consilierii locali au aprobat un proiect de hotarare vizand inchirierea altor doua spatii comerciale de la Piata Centrala. Cele doua amplasamente sunt destinate comercializarii de produse alimentare si industriale si sunt situate pe Terasa de Flori, respectiv Hala de Lactate de la Piata Centrala. Potrivit proiectului, cele doua spatii comerciale insumeaza 22 de metri patrati. Inchirierea se va realiza pe un an, cu posibilitate de prelungire cu acordul partilor. Pretul de la care va porni licitatia este de 30 lei/mp/luna, in acord cu prevederile stipulate de HCL nr. 430/2010.
Lucian Bogdanel
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.