"Podul de flori" e refacut de agentii economici
O delegatie din Republica Moldova a sosit, ieri, la Prefectura Bacau pentru a initia un parteneriat de colaborare pe termen lung. Sunt vizate relatiile cu agentii economici, dar si cu institutiile publice din administratie, cultura si educatie. Basarabenii din Causeni au incheiat si un acord cu CL Darmanesti.
Constantin Scripat, prefectul judetului, a avut, ieri, oaspeti din Republica Moldova. Din delegatia basarabeana au facut parte Nicolae Andries, vicepresedintele Consiliului Raional Causeni, Grigore Repesciuc, primarul orasului Causeni, Anatolie Coada, primarul din Carnateni, si Valeriu Ostas, directorul "Casei Limbii Romane". Invitatii au fost insotiti de Ioan Seniuc, presedintele Asociatiei Refugiatilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta. Constantin Scripat a inceput prin a le multumi oaspetilor, si-a amintit de "Podul de flori", apoi le-a impartasit din experientele sale, unele placute, altele, legate de trecerea granitei, mai putin placute. Nicolae Andries a facut o descriere a Raionului Causeni – 94.000 de locuitori, 33 consilieri, 27 de primarii – si a economiei acestuia: "Este un raion agrar, ca aproape toata republica. Am avut o fabrica de conserve, in trecut, care incearca sa-si reia activitatea, si mai avem sase fabrici de prelucrare a strugurilor, care sunt ambalati si trimisi la export, de congelare a legumelor proaspete si alte doua fabrici de mezeluri." Peste 70 la suta din legume si fructe pleaca spre Occident, si nu spre Federatia Rusa, ca in trecut. Acum, din Rusia vin banii basarabenilor plecati la munca acolo.
Parteneriat intre Causeni si Darmanesti
Sunt probleme cu infrastructura, cu retelele de gaze, apa si canalizare. Prin urmare, "sunt multe similitudini" intre Romania si Republica Moldova, intre judetul Bacau si raionul Causeni. Exista, insa, si alte puncte comune: ponderea agriculturii in economia zonei, exodul familiilor tinere spre Occident, in cautare de locuri de munca, reticenta investitorilor straini, care doresc stabilitate politica si legislativa. Referindu-se Nicolae Andries la "cele doua tari", Vasile Ostas, "Casa Limbii Romane", l-a corectat: "Sunt doua state, dar e o singura tara!" Desi exista probleme, uneori, la granita, "pe romani nu-i poate impiedica nimeni sa aiba relatii culturale si economice", a afirmat Constantin Scripat. Sunt multi studenti moldoveni care studiaza in Bacau, familii intregi care s-au mutat aici, dar si societati comerciale care au puncte de lucru. De altfel, intalnirile pe teme de afaceri sunt tot mai dese. In ultimii doi ani, Camera de Comert si Industrie (CCI) Bacau "a realizat 4 misiuni economice in Republica Moldova, la diverse targuri si expozitii", arata Mihai Tulbure, directorul CCI, la care se adauga si alte contacte, individuale. Mai mult, la ultima misiune CCI a avut nevoie de un autobuz pentru a-i transporta pe agentii economici. Directorul CCI Bacau a facut o scurta prezentare a situatiei judetului, precizand ca "industria mare a scazut", dar firmele cu traditie, ca Aerostar si IMU, au rezistat. Din pacate, "cifra de afaceri a judetului Bacau a scazut de la 4,3 miliarde de euro in 2009 la 3,4 miliarde in 2010", a aratat Mihai Tulbure. In finalul inalnirii, oaspetii si gazdele au facut schimb de daruri. De la Prefectura Bacau, delegatia din Republica Moldova a plecat spre Darmanesti pentru a semna un parteneriat de colaborare intre cele doua orase, valabil pentru toate domeniile de activitate.
Silvia Patrascanu