15 noiembrie 2024

CONVOI 77

Predarea Istoriei Recente în mod diferit, proiect educațional franco-român, desfășurat la Bacău

În urmă cu nouă ani, în Franța, a debutat proiectul „Convoi 77”, care, treptat, s-a extins în 32 de țări, printre ele aflându-se și România.

Proiectul a fost și este sprijinit de Uniunea Europeană și de Ministrul Educației Naționale și Tineretului din Franța, de ministrul actual, Gabriel Attal, dar și de foștii miniștri Vincent Peillon (2012-2014), Jean-Michel Blanquer (2017-2022), Najat Vallaud Belkacem (2014-2017), Pap Ndiaye (2022-2023), iar în România de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” Iași.



„Convoi 77” este parte integrantă a proiectului comun dintre Uniunea Europeană și Consiliul Europei, HISTOLAB, ce se concentrează pe potențialul de evoluție în educația istoriei și pune în lumină inițiativele inovatoare în cercetare, mediul academic și în practicile didactice.

El își propune să-i învețe, într-un mod diferit, pe adolescenții născuți în secolul al XXI-lea despre evenimentele tragice, care s-au petrecut în timpul celui de-al doilea război mondial, în special despre istoria Holocaustului din Europa.

Convoiul 77, în care s-au aflat evrei francezi, dar originari și din alte țări, printre care și România (cetățeni francezi sau expatriați, dar originari din România), este ultimul convoi de deportaţi, care a plecat în ziua de 31 iulie 1944 din lagărul de internare de la Drancy, din periferia capitalei franceze, spre lagărul de exterminare de la Auschwitz.

Scopul proiectului este realizarea, pe cât posibil, a biografiilor tuturor celor deportați în lagărul de concentrare și exterminare de la Auschwitz-Birkenau, din acest convoi, pe țări, 40 dintre ei fiind născuți în România. Studiul implică cercetarea unor arhive din Franța, dar și din țările de unde au provenit deportații Convoiului 77.

Așadar, profesorii, elevii și studenții, care locuiesc astăzi în comunitățile respective, vor avea posibilitatea inedită să efectueze adevărate cercetări istorice.

Până în prezent, peste 400 de biografii au fost alcătuite de elevi și studenți din 20 de țări diferite și alte 200 de proiecte sunt în derulare.

La Bacău, proiectul va fi coordonat de profesorul Gabriel Stan, care, împreună cu un grup de elevi pasionați de acest subiect, vor avea sarcina să deslușească biografia Sylviei Littmann, născută în orașul nostru pe 20 septembrie 1915, o tânără de 28 de ani, care a ajuns în Franța și care, de acolo, a fost deportată în lagărul de concentrare nazist, în Convoiul 77.

„În contextul introducerii prin lege, începând cu anul școlar 2023 – 2024, a programei de studiu „Istoria Evreilor. Holocaustul”, care are ca scop dobândirea de cunoștințe și perspective noi despre istoria, cultura și tradițiile comunităților evreiești din România, modul în care această minoritate națională a contribuit la evoluția și modernizarea societății românești de-a lungul timpului, dar mai ales înțelegerea istoriei Holocaustului din România, ne implicăm și în acest nou proiect de cercetare istorică dar și educațional. Acum, informațiile biografice despre Sylvia Littmann sunt lacunare. Noi ne propunem să le completăm, în măsura în care vom descoperi la Bacău dovezi autentice, care să deslușească parcursul ei, încă din primii ani de viață, până în momentul sfârșitului tragic, din camerele de gazare de la Auschwitz-Birkenau. Așadar el are pentru noi, ca băcăuani, și o puternică componentă sentimentală. Prin această cercetare sperăm ca elevii noștri se vor apropia, într-un mod diferit, mai mult de acest subiect sensibil”, ne-a informat profesorul Gabriel Stan, de la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014