Printr-o scrisoare circulară trimisă pe 25 martie 2021 preoţilor care slujesc în parohiile Diecezei de Iaşi, PS Iosif Păuleţ (foto) a transmis următoarele precizări referitoare la celebrările liturgice din Săptămâna Sfântă, pentru ca adunările liturgice din biserici, în context pandemic, să nu fie lipsite de demnitatea pe care o impun misterele care sunt celebrate, dar nici să nu reprezinte o ocazie care să pună în pericol siguranţa credincioşilor care participă.
Astfel, urmând recomandările Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, precum şi îndemnurile autorităţilor civile din ţara noastră, se recomandă ca:
- Celebrările pascale să fie organizate cu observarea recomandărilor amintite în repetate rânduri: distanţare fizică, dezinfectarea mâinilor la intrare, purtarea măştii de protecţie;
- În Duminica Floriilor comemorarea intrării Domnului în Ierusalim se va celebra conform ritualului. În funcţie de situaţia fiecărei comunităţi, părinţii parohi vor alege una dintre cele trei forme prevăzute de Liturghierul Roman;
- În Joia Sfântă la Liturghia Cinei Domnului se va omite spălarea picioarelor. Programul de adoraţie euharistică va fi conceput în aşa fel încât credincioşii să poată ajunge la casele lor până cel târziu la ora 22.00;
- În Vinerea Sfântă celebrarea Pătimirii Domnului se va desfăşura în aşa fel încât adorarea Sfintei Cruci prin sărutare să fie făcută doar de celebrantul principal. Ceilalţi participanţi la celebrare să adore Sfânta Cruce prin îngenunchere sau plecăciune profundă. La rugăciunea universală din cadrul celebrării Pătimirii, între a IX-a şi a X-a intenţie din Liturghierul Roman, poate fi introdusă următoarea intenţie de rugăciune:
„Să ne rugăm şi pentru toţi oamenii care s-au îmbolnăvit în aceste vremuri de grea încercare; pentru toţi cei care trăiesc momente de nelinişte şi îngrijorare pentru sine şi ceilalţi; pentru toţi medicii şi lucrătorii sanitari ce se îngrijesc de bolnavi; pentru toţi cei care iau decizii şi se angajează pentru binele societăţii; precum şi pentru toţi cei care au murit din cauza pandemiei noului coronavirus.” (rugăciunea în tăcere)
„Dumnezeule atotputernic şi veşnic, scăparea şi tăria noastră: tu ţi-ai arătat în multe feluri puterea ajutându-ne în nevoile noastre; ocroteşte-i pe toţi oamenii afectaţi de criza actuală şi întăreşte-ne credinţa în Providenţa ta plină de iubire; primeşte-i pe cei răposaţi în împărăţia ta ca să se poată bucura de vederea feţei tale. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin„.
- Colecta din Vinerea Sfântă va fi pentru Ţara Sfântă. Sfântul Părinte şi Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale îndeamnă la generozitate.
- Vigilia Pascală se poate celebra anul acesta începând cu ora 19.00. Fiecare părinte paroh, în funcţie de situaţia locală, va stabili ora începerii celebrărilor. În Noaptea de Paşti le este permisă credincioşilor catolici libera circulaţie până la ora 2.00. (sursa: ercis.ro)