America a plantat o bomba cu efect intârziat in Europa si acum culege roadele.
Insistând pe ideea autonomiei si, ulterior, independentei provinciei sârbesti Kosovo, America a reusit sa determine un efect de domino in Europa.
In ciuda avertizarilor si opozitiei tarilor din est, care se confrunta cu amestecuri etnice cu potential exploziv, SUA au decis ca o minoritate poate decide sa-si declare autonomia unilateral. Tarile din Vestul Europei au sprijinit ideea considerând ca, in acest fel, vor reusi sa distruga mai usor natiunile din Est, acaparând resurse si piete de desfacere.
Nu s-au gândit ca, odata aprins fitilul, acesta nu mai poate fi stins si ca bomba detonata le poate atinge si pe ele. Scotia este in fierbere si pregateste referendum pentru separarea de Anglia, Catalonia nu mai doreste sa faca parte din Spania si este decisa sa-si declare independenta, nici in Belgia nu e liniste, valonii si flamanzii fiind decisi sa se separe.
Ultima pe lista este Crimeea, care si-a declarat independenta si se bazeaza pe fix aceleasi argumente ca si Kosovo. Mai ales ca Tribunalul International al ONU a decis, facând referire la cazul Kosovo, ca „declaratia unilaterala de independenta a unei parti dintr-un stat nu incalca normele dreptului international”.
Acestui argument ii va fi foarte greu sa se opuna America si celelalte state care au garantat frontierele Ucrainei in schimbul renuntarii la armele nucleare. Din pacate, fitilul a fost aprins si in România, cu ajutor generos din Ungaria.
Manifestantii din asa-zisul Tinut Secuiesc nu se vor potoli pentru ca au ca exemplu viabil Kosovo si, dupa cum spuneam, Crimeea.
Ironia face ca daca România va recunoaste Kosovo, asa cum doresc americanii, tara noastra va trebui sa recunoasca si Crimeea, pe aceeasi logica. Si, eventual, Tinutul Secuiesc.