4 noiembrie 2024

Prânz de șapte lei preparat de bucătarul SJU Bacău

La Sighișoara a avut loc recent o competiție culinară inedită, la care au participat bucătari din 28 de spitale de stat din țară. Aceștia au avut misiunea de a pregăti trei mese pe zi pentru pacienți cu o sumă modică de doar 22 de lei, adică alocația de hrană pe care statul o oferă. În cadrul competiției, bucătarii au demonstrat că se pot găti mese gustoase și sățioase chiar și cu o sumă limitată de bani.

Pentru a se încadra în bugetul alocat, bucătarii au trebuit să fie creativi și să gătească din ingrediente care costă între 10 și 15 lei de persoană. Totuși, aceștia au reușit să ofere pacienților nutrienții de care au nevoie, incluzând în meniuri carne și legume. Printre cei mai buni bucătari s-au numărat Vlad Floarea, bucătarul Spitalului Județean de Urgență Bacău, care a reușit să gătească un preparat gustos și sățios cu doar 7 lei, și Iulian Dan, bucătarul spitalului din Sighișoara, care a pregătit un meniu la 10,45 lei.



„Avem un piept de pui la cuptor cu sos de brânzeturi și parmezan, avem proteină, avem fibre, carbohidrați, avem un pic de sălățică de rucola, e un fel principal complex. Ajunge la șapte lei”, a explicat Vlad Floarea.

Bucătarii au recunoscut că sunt puțini pacienți care primesc astfel de mâncăruri, din cauza dotărilor insuficiente ale bucătăriilor din spitale și a personalului care nu își dă prea mult silința. Competiția culinară de la Sighișoara a fost organizată special pentru a schimba această mentalitate și a încuraja personalul să ofere mese sănătoase și gustoase pacienților.

Directorul general adjunct al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, Sorin Gabriel Ungureanu, a declarat că evenimentul culinar ar putea fi începutul rezolvării unei probleme cu care se confruntă sistemul sanitar din România și ar putea reprezenta standardizarea modului în care se asigură alimentația pacientului. Este important ca pacienții să primească nu doar tratament medical adecvat, ci și mese sănătoase și hrănitoare care să contribuie la recuperarea lor.

„Pe Vlad l-am cooptat în echipa noastră de două luni şi a devenit unul din oamenii de bază ai transformărilor care au loc la bucătăria SJU, pentru că băcăuanii care îşi caută vindecarea la spitalul nostru merită respect şi un regim alimentar corespunzător”, se arată într-un comunicat al Spitalului Județean Bacău.
Cu talent şi creativitate culinară, bucătarul şef al SJU a dovedit, alături de confrații săi de breaslă, că în unitățile spitaliceşti de stat pacienții pot mânca 3 mese pe zi în valoare de 22 lei, cu condiția ca meniul mesei principale să se încadreze între 10-15 lei de persoană, masă care include – pentru a asigura pacienților nutrienții de care au nevoie – carne şi legume.
„Ne bucurăm că prestația lui Vlad şi a echipei gastronomice de la SJU Bacău a fost remarcată la Sighişoara: de altfel, de aproximativ 3 luni – printr-un protocol de colaborare – la bucătăria spitalului se prepară zilnic masa şi pentru pacienții – beneficiari din centrele DGASPC, realizându-se – astfel – economii importante în cheltuirea banului public şi asigurându-se o alimentație corectă acestor persoane.
Cu sprijinul autorității tutelare – CJ Bacău – motorul dezvoltării SJU, ne propunem să extindem bucătăria spitalului în perioada următoare şi, cel mai important, să o dotăm cu maşini de gătit multifuncționale şi articole de bucătărie de ultimă generație. Totul din respect față de pacienții băcăuani care ne trec pragul!”, se mai arata în comunicat.



Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri