Se face loc pentru un nou mall
Locuitorii care stau in apropiere de fosta fabrica ASCO, aflata in plin proces de demolare, se plang de zgomotul foarte mare si praful care nu se mai termina. De saptamani bune evita sa iasa cu nepotii sau copiii ziua si prefera sa fuga de acasa la sfarsit de saptamana cand pe santier se lucreaza in forta.
Demolarea fostei fabrici ASCO, situata la intersectia strazilor Alexandru cel Bun si Milcov, creeaza disconfort pentru locuitorii din zona. Lucrarile de demolare au inceput acum cateva luni si par ca nu se mai termina pentru cei care suporta praful si zgomotul fara voia lor. "Nu-i placut. Este foarte mult praf. Am inteles ca se ridica o alta constructie. Este zgomot si se lucreaza si sambata, chiar si duminica. Eu sper sa schimbe macar gardurile astea ca parca vin peste noi", ne-a spus Elena Ignea, care locuieste in apropiere. "Este cam rau. Este praf si zgomot si cred ca o sa fie la fel si cand se apuca de construit", ne-a spus o alta bacauanca. Tot pe strada Visinului sta si Elena Ampa. Desi are in fata apartamentului situat la parter o mica gradina, in ultima perioada nu mai iese sa o ingrijeasca atat de des, din aceleasi motive. "Rufele sunt pline de praf. Este greu si pentru copiii care vin la gradinita. Galagie, nu mai vorbim. Se lucreaza pana tarziu", ne-a spus femeia. Intr-adevar, in zona se afla Gradinita 33 si chiar si o cresa care trebuie sa suporte aceleasi conditii.
Obligatii de mediu
Potrivit avizului pe care firma care executa lucrarile de demolare, Tab Construct Confort SRL, il are de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bacau, aceasta trebuie sa se achite de o serie de obligatii printre care se numara:
– pentru evacuarea prafului se va utiliza tehnica de stropire cu apa pentru a reduce cantitatile de praf si alte pulberi necombustibili rezultati in urma procesului de demolare,
– se vor lua masuri pentru limitarea zgomotului prin tehnologia de lucru si orarul de lucru,
– se vor alege trasee optime din punct de vedere al protectie mediului pentru vehiculele care transporta deseurile din demolare ce pot elibera in atmosfera particule fine si
– transportul acestor materiale se va realiza cu vehicule acoperite si pe drumuri care vor fi umezite.
Santierul e pe final
In replica, firma in cauza sustine ca s-a achitat de aceste indatoriri si are si o veste buna pentru bacauanii care locuiesc in zona. "Santierul este pe final, demolarea fiind gata in proportie de peste 90 la suta. S-au respectat toate cerintele de mediu si am avut chiar si controale in acest sens. Este un santier de demolare, este normal sa se creeze disconfort si pentru cetateni. Noi am folosit utilaje noi, performante", a declarat Adrian Vasile, coordonator lucrari in cadrul firmei de demolare. Daca lucrarile de demolare sunt pe final, imediat vor incepe lucrarile de constructie a unui mall. Bacauanii din zona trebuie asadar sa se inarmeze cu rabdare pentru ca se deschide un alt santier.
In urma demolarii vor rezulta in total 18.500 tone de beton, 2.250 tone de caramida, 180 tone de materiale ceramice, 11.520 tone de pamant si pietre, 5 tone materiale plastice, dar si aluminiu, cupru, bronz, alama. Pe langa corpurile de fabricatie, au fost daramate magazinele, depozitele, cantina, sera, pavilionul administrativ, depozitele, magaziile si chiar garajul subteran.
Andreea Gavrila
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.