15 noiembrie 2024

Prabusirea idolilor din noi

Francis Bacon (1561-1616), filosoful care ne-a spus ca a cunoaste cu adevarat inseamna a cunoaste prin cauze, ne-a daruit si un gând minunat care ne invita sa pricepem ca spiritul nostru trebuie eliberat de tirania diverselor erori, prejudecati si iluzii, denumite de el idoli.

Filosoful englez crede ca acesti idoli pot fi clasificati in: idoli ai tribului (specifici naturii umane), idoli ai pesterii (determinati de educatia fiecarui individ), idoli ai forului (prin care sunt desemnate neconcordantele limbajului cu viata reala) si idoli ai teatrului (zamisliti de autoritatea unor sisteme filosofice si politice vechi). Idolii tribului? Isi au izvorul, spune Francis Bacon, in insasi natura omului.



Intelectul nostru, asemanator uneori unei oglinzi false, deviind razele pe care le emit obiectele si amestecând propria sa natura cu aceea a obiectelor, rastalmaceste si desfigureaza, de multe ori realitatea.

Idolii pesterii? Acestia sunt idoli ai omului individual. Spiritul omului este aidoma unei pesteri care intrerupe lumina naturala, din cauze precum: natura particulara a fiecarui individ, educatia, lecturile, mediul, autoritatea persoanelor admise si respectate, relatiile cu semenii. Idolii forului? Izvorul acestora este reprezentat de legaturile stabile dintre diferite grupuri umane. La aceste legaturi fac aluzie numele cu ajutorul carora ii desemnam, adica idolii forului, pentru ca oamenii se asociaza prin vorbe. Si numele prin care sunt desemnate diferite obiecte de schimb se adapteaza la inteligenta spiritelor celor mai marunte.

Desi ar putea preveni echivocurile, asemenea cuvinte siluiesc totusi intelectul si tulbura totul, imbrâncindu-i pe oameni in dispute sterile, nefolositoare, chiar daunatoare uneori. Idolii teatrului? Provin din dogmele diferitelor filosofii sau conceptii care s-au inradacinat in spiritele noastre, care actioneaza cu o autoritate tiranica asupra acestora, spune Bacon. Putem fi cu adevarat liberi, ne sugereaza filosoful, numai daca spiritul nostru este capabil sa surpe in noi insine acesti idoli.

Ceva mai târziu, Friedrich Nietzsche (1884-1900) avea sa ne cutremure cu ,,Amurgul idolilor”, cartea care readuce in dezbatere falsa noastra idolatrie fata de sisteme, conceptii, unele credinte, unele personalitati. Cartea este un fel de bisturiu al luciditatii menit sa taie fumul iluziilor in care omenirea a trait. Lumea, crede el, subjugata idolatriilor de tot felul, a devenit un fel de teatru ciudat al mastilor.

Actori jalnici, interpretând roluri scrise de altii pentru ei, oamenii joaca intr-o mascarada continua, intrucit sub aceste masti nu mai exista nimic. In strategia sa de prabusire a idolilor din noi, Nietzsche este necruatator: ,,Eu pun intrebari zeului. De ce? Fiindca asa am eu chef si nu oricum, ci cu ciocanul. Si daca zeul raspunde, nu exista deliciu mai mare decat sunetul binecunoscut al vintrelor sale putrede pentru cel care poseda a doua pereche de urechi”. ,,Zeul” pe care Nietzsche il asediaza cu intrebari incomode poarta nume/chipuri diferite: Platon, Aristotel, Kant, Hegel, Rousseau, Darwin, Dante… Pe unii dintre acesti zei ii demoleaza pur si simplu. Platon are o ,,sarlatanie superioara”, Dante este ,,o hiena care face versuri in morminte”, Rousseau este ,,un idealist si o canalie intr-o singura persoana”, Kant este ,,un perfid”, Socrate are o ,,rautate de rahitic”…

Fireste, el isi argumenteaza consideratiile. Putem sa fim sau nu de accord cu opiniile sale, dar ceea ce ramâne esential din discursul sau este marea sa declaratie de razboi împotriva tuturor intepenirilor spirituale. E nevoie de o cale de insanatosie a spiritului nostru. Iar aceasta cale este una singura: ,,de a-i trage de limba pe idoli”, ,,intrucât in lume exista mai multi idoli decât realitati”. Desi avem stiinta despre asemenea… sugestii oferite de spirite precum Francis Bacon sau Friedrich Nietzsche, câti dintre noi avem puterea sa da darâmam idolii care-si fac mendrele in spiritul nostru? Mai nou, privind in jur, observam ca unii au inceput sa aiba idoli si din lumea lumpenului politic, nu doar din cea a moral-putredului nostru showbiz.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014