20 ianuarie 2025

Poveștile propagandei

Ce știm noi despre Coreea de Nord? Cam ceea ce ne spune presa internațională: dictatură, cultul personalității, foamete, fugari care povestesc despre atrocități și așa mai departe. Cine nu a trăit în socialism, nu cunoaște diferența dintre realitate și ceea ce se prezintă a fi realitatea. Și mă refer aici atât la presa românească de dinainte de 1990, cât și la presa străină de atunci. Și unii și alții se întreceau în propagandă.

Cam așa stau lucrurile și cu Coreea de Nord. Și un exemplu foarte bun îl dă New York Times, care scrie despre odiseea unor așa-ziși refugiați nord-coreeni ajunși în Coreea de Sud. Este vorba despre o poveste începută în aprilie 2016, când 12 chelnerițe și managerul lor au fugit de la un restaurant coreean din China și au ajuns în Coreea de Sud.



A fost grupul cel mai numeros de nord-coreeni care a fugit din țară în ultimii ani, iar guvernul de la Seul nu putea să nu speculeze politic această poveste. Numai că, luna trecută, presa începe să relateze alte versiuni ale poveștii. Și anume că dezertarea a fost pusă la cale de serviciile secrete sud-coreene care l-au convins pe manager să le ia pe chelnerițe într-o excursie care s-a dovedit a avea ca destinație ambasada Coreei de Sud din Malaiezia.

Acolo, managerul le-a șantajat pe chelnerițe amenințându-le că va spune autorităților nord-coreene că au avut un comportament nepatriotic și le-a convins să semneze declarații cum că nimeni nu le-a silit să fugă. Noile amănunte prezentate pe larg de presă pun într-o altă lumină acuzațiile Coreei de Nord cum că agenția de spionaj din Coreea de Sud le-a răpit cetățenii.

De asemenea, va afecta reputația agenției de spionaj, care a fost mult timp învinuită că se amestecă în politica internă și că fabrică dosare de spionaj în numele luptei împotriva nordului comunist. Serviciul de informații neagă acuzațiile însă, notează Washington Post, multe detalii despre dezertare au rămas un mister și au alimentat suspiciunile.

Nord-coreenii au sosit în Sud la numai două zile după ce au fugit din restaurantul lor din orașul chinez Ningbo, în provincia Zhejiang. Alți dezertori au nevoie de luni de zile pentru a ajunge în Coreea de Sud, trecând adesea prin junglă cu ajutorul traficanților de persoane. Guvernul sud-coreean a surprins, de asemenea, prin modul neobișnuit de a anunța sosirea celor 13 nord-coreeni chiar a doua zi. Dar le-a interzis avocaților pentru drepturile omului să se întâlnească cu ei. De asemenea, a negat pretenția Nordului că managerul de chelnerițe a conspirat cu agenția de informații sud-coreeană.

Însă, managerul restaurantului spune că lucrurile chiar așa au stat.

Problema e delicată pentru că pune într-o situație dificilă Sudul în negocierile cu Nordul și arată modul în care acțiunile unui serviciu secret pot avea consecințe neplăcute pentru propriul guvern.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img