23 ianuarie 2025

Povești din linia întâi a epidemiei. Cum au fost tratați pacienții la Spitalul din Onești

Tot felul de povești, care mai de care mai stufoase, au circulat în ultimele luni în media. Și exact ca în jocul de copii „telefonul fără fir”, la urmă ajungeau informațiile fie trunchiate, fie amplificate. Exact din acest punct de vedere, un medic de la spitalul din Onești, Iuliu Ion Ionaș, a ales să facă lumină, cel puțin asupra lucrurilor din unitatea la care își desfășoară activitatea. Textul a fost postat pe contul personal de pe o rețea de socializare și îl prezentăm integral.

„Am să vă prezit pe scurt istoria COVID la Spitalul Municipal Sf.ierarh dr. Luca Onesti.
La mijlocul lunii martie spitalul a fost desemnat suport covid. Asta înseamnă că urma să interneze pacienți cu urgențe medicale sau chirurgicale proveniți din carantină sau izolare precum și pacienți cu COVID și care aveau comorbidități.
Din 15 martie pacienții aflați în spital au fost externați la domiciliu, dacă starea lor o permitea, sau transferați la spitalele din Bacău și Moinești.



Reorganizarea spitalului

Apoi a început o reorganizare a spitalului: s-au făcut modificări de structură, s-au creat circuite noi care să asigure siguranță pacienților și personalului, s-au achiziționat mijloace de protecție, medicamente specifice tratamentului COVID, s-a organizat instruirea personalului.
Un lucru minunat a fost mobilizarea comunității oneștene care prin donații a contribuit la dotarea spitalului cu aparatură nouă (să nu uităm să amintim aici contribuția domnului Vasile Ciobanu care a donat aparatul de testare a anticorpilor pentru COVID – cel mai modern din județ, activitatea neobosită a domnilor Tărcută și Zarzu și sprijinul domnului primar Gnatiuc. Datorită generozității oneștenilor, a muncii celor amintiți mai sus și a efortului depus de doamna dr. Nicolae și domnul manager Nicolcea suntem primul și deocamdată singurul spital din județ care testează RT-PCR pentru covid).

Apar cazurile grave

Apoi am început să internăm pacienți cu această afecțiune – COVID. La început, în secția de boli infecțioase cazuri ușoare și medii, apoi în secția ATI cazuri grave din care multe au trebuit să fie ventilate și tratate cu tocilizumab și în sfârșit de la începutul lunii aprilie cazuri cu covid și comorbidități severe (accidente vasculare cerebrale, ciroze hepatice decompensate, boli pulmonare, pacienți în dializă, insuficiențe cardiace, diabet decompensat etc.) adică tocmai pacienții care pot avea evoluții severe și risc de deces foarte mare.

Pacienții preluați de la Bacău

În ultima decadă a lunii aprilie s-au închis secțiile de ortopedie, medicină internă de la Spitalul Județean și secția de chirurgie de la spitalul Moinești iar spitalul nostru a preluat atât o parte din pacienții infectați cât și o parte din personalul medical infectat.
Spitalul din Onești a devenit spitalul numărul unu în tratarea pacienților COVID din județ, atât ca număr de cazuri cât și din punct de vedere a gravității.
Au fost realizate intervenții chirugicale și ortopedice în regim de urgență la pacienți cu COVID, au fost asistate nașteri la gravide COVID sau suspecte.
Acum avem peste o sută de pacienți internați dintre care majoritatea COVID pozitiv.

 

Se lucrează la ce va urma:

– se proiectează circuitele pentru redeschiderea ambulatorului,
– se refac secțiile și circuite pentru a putea să tratăm atât pacienți noncovid cât și covid,
– se decid strategii de testare atât RT-PCR cât și anticorpi.

Așteptăm cu nerabdare să putem să oferim servicii medicale de calitate acestei minunate comunități oneștene ce ne-a fost alături la greu și vă asigurăm că vom fi pregătiți să o facem din prima zi în care se va decide că nu mai suntem spital suprt COVID.”



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img