Candidatii inscrisi in examenul de bacalaureat, sesiunea august – septembrie 2015, au sustinut ieri prima proba scrisa, cea la Limba si Literatura româna. La primul subiect, absolventii de liceu au avut de raspuns la diferite intrebari pe marginea poeziei „Dor cazut”, de Nicolae Labis. La subiectul al doilea, cerinta a fost realizarea unui text argumentativ de 150 – 300 de cuvinte despre importanta implicarii tinerilor in activitati umanitare, iar la ultimul subiect, redactarea unui eseu despre particularitatile de constructie a unui personaj dintr-o nuvela studiata.
Astazi este programata proba scrisa la Limba si literatura materna (unde Bacaul nu are inscris niciun candidat). Miercuri, a doua sesiune a Bacalaureatului 2015 contina cu proba obligatorie de profil, Matematica (profil real) sau Istorie (profil uman), iar vineri are loc proba la alegere. Rezultatele (inainte de contestatii) se vor da insa abia pe 31 august, iar cele finale, pe 3 septembrie. Pentru a lua examenul, candidatii au nevoie de o medie generala peste nota 6 (sase), dar si de note de peste 5 (cinci) la toate probele.
„La aceasta prima proba scrisa, Limba si literatura româna, s-au inscris 718 candidati. Nu s-au prezentat 113 dintre ei, asa ca in final au depus lucrari pentru corectare 604 candidati, in conditiile in care s-a inregistrat si un eliminat pentru tentativa de frauda.”
prof. Doina Marinov, inspector scolar Inspectoratul Scolar Judetean Bacau
La aceasta sesiune de Bac participa absolventi de liceu care nu au sustinut inca acest examen, desi au terminat studiile liceale in anii trecuti, nu s-au prezentat in sesiunea din vara sau cei care au avut una sau mai multe corigente. Andrei Balaceanu are 19 ani. E din Bacau, a terminat Colegiul Tehnic de Comunicatii „N.V.Karpen”, anul trecut, dar abia acum s-a hotarât sa-si dea examenul maturitatii. „Prea multe nu am ce spune. Pur si simplu nu l-am dat anul trecut, când am terminat liceul. Nici acum nu eram prea hotarât, dar am zis macar sa incerc. Nu ma bazez prea mult pe acest examen, mai ales ca deja lucrez. Inca de anul trecut, am plecat cu parintii in Anglia si deja m-am angajat acolo. Practic acum am venit in concediu si imi incerc norocul si cu Bac-ul. Ce-o fi, o fi”, ne-a spus sincer tânarul. Pare a fi insa povestea comuna a tuturor candidatilor din Bac-ul de toamna.
Multi dintre ei chiar au declarat ca, nefiind mize prea mari la mijloc, nu au emotii, nu au asteptari prea mari. „Eu am absolvit anul acesta liceul. Nu sunt din Bacau, ci din Podu Turcului”, ne-a spus si Ioana B., care a sustinut examenul de Bac la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacau, conform repartitiei realizate de Inspectoratul Scolar. „Nu am dat Bac-ul in vara pentru ca nu ma simteam suficient de pregatita. Acum sper ca va fi bine. Eu zic ca am invatat suficient, cât sa-l iau. De aceea si planurile mele de viitor nu sunt foarte mari. Totul depinde daca iau sau nu acest examen”, a mai adaugat. Niciunul dintre candidati nu se gândeste inca la a urma si o facultate. „Daca va fi, poate anul viitor. Acum important este sa luam Bac-ul. Am venit cu toata gasca de la clasa acum, in toamna, la examen. Multi am avut probleme la Matematica, asa ca … ”, a fost si precizarea Florinei Acatrinei, o alta candidata.
Iar „problema de la Matematica” s-a dovedit a fi corigenta. Pe care „gasca” a reusit sa o treaca, iar acum sunt cu totii in examenul de Bac. Povestea Florinei e mai trista, incurcata, cum singura marturiseste, mai ales in ceea ce priveste viitorul. „Eu, de fapt, imi doresc foarte mult Academia Militara. Este un vis de-al meu mai vechi, desi liceul l-am terminat la uman, profil estetica si igiena corpului. Sa zicem ca mi-am schimbat opinia despre viata. Important este acum sa iau Bacalaureatul. Facultatea, poate la anul”, declara senina, dar cu usoare retineri. De ce? „Cu familia e mai complicat. Nu sunt din Bacau, sau, cred ca pot sa spun ca nu sunt de aici, desi tata e aici. Stiti, eu sunt un copil in plasament. Viata mea a fost mult mai diferita de a altor tineri, dar m-am adaptat nevoilor. De acum insa sunt constienta ca viitorul depinde numai si numai de mine. Dar sunt increzatoare”, a mai adaugat.
Specialistii se asteapta la o crestere cu 25 % a ratei de promovare a Bacalaureatului in sesiunea de toamna. Asta in conditiile in care, in prima sesiune, iunie – iulie, media de promovare a fost net superioara celei de anul trecut. In Bacau, in vara, au luat examenul aproape 80 la suta din candidatii prezenti, cinci dintre ei chiar cu nota maxima 10 (zece). In sesiunea de toamna, anul trecut, in Bacau, rata de promovare a fost de 31 %, dupa perioada de contestatii.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.