15 noiembrie 2024

Poți fi genial fără să ai diplomă?

Un ministru care este somat să-și arate diploma de studii după ce a studențit vreo 10 ani prin Germania poate să pună în discuție ideea dacă un om are neapărat nevoie de acte ca să demonstreze că este capabil să facă lucruri mărețe. Grație profesorului Ioan Botez (despre care am amintit zilele trecute) pot să spun că, da, există astfel de oameni, care fără diploma de Bac sau de licență au contribuit la sporirea cunoașterii și au făcut și alte lucruri folositoare.

Este vorba despre Sir John Lubbock, cunoscut și sub titlul de Lord Avebury, după numele localității în care se găsește un monument druidic care rivalizează cu Stonehenge. Pentru a împiedica distrugerea site-ul arheologic, Lubbock a cumpărat locul și, grație lui, acesta s-a păstrat până în zilele noastre. Până la vârstă de 79 de ani, a scris peste 40 de cărți în diferite domenii, unele de câte două volume de peste 500 de pagini, în afară de alte broșuri mai puțin importante. Cărțile scrise i-au creat o reputație între geologi, botaniști, zoologi, antropologi, arheologi, statisticieni și finanțiști. El este cel care a inventat termenii de „paleolitic” și „neolitic”.



Din 1870 a devenit membru al Camerei Comunelor, după care, fiind înnobilat, a intrat în Camera Lorzilor. După primele două mandate, pierzând alegerile, un comitet compus din Charles Darwin, Thomas Huxley și alții l-au propus să ocupe locul din Parlament care revenea Universității din Londra.

Ceea ce e interesant este că John Lubbock nu a fost profesor universitar și nici măcar student în viața sa. Nici macar liceul nu l-a terminat, dar asta nu l-a împiedicat să-l ajute pe Darwin să soluționeze o problemă complicată din Originea speciilor.

La 15 ani a intrat în slujbă ca funcționar în banca tatălui său și învață tot ce are nevoie pentru a putea prelua conducerea afacerii. Va ajunge președinte al Camerei de Comerț, iar ca parlamentar va obține votul pentru 29 de legi în sprijinul oamenilor de rând, dar și pentru protecția păsărilor sălbatice sau a monumentelor istorice.

A fost un savant fără studii, un finanțist care a „furat” meseria și un parlamentar care a știut să pună problema astfel încât să mai ușureze suferința maselor. Poți fi genial fără studii? Poți, dar trebuie să se vadă produsul minții tale…


Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014